Afgelopen weekend was het tijd voor een van de meest gevreesde evenementen op de wedstrijdkalender: het Nederlands kampioenschap indoorroeien. Iedereen die de NKIR ooit heeft verroeid zal er levendig over kunnen vertellen. Je loopt theatraal onder begeleiding van ‘Eye of the Tiger’ de megagymzaal in en stapt op een van de vele ergometers. Wanneer de toeter klinkt is het een virtuele race over 2k, waarbij iedereen alles uit zijn lichaam probeert te halen. Hoewel een wedstrijd op de ergometer niks hoeft te zeggen over iemands roeiprestaties op het water, geeft een NKIR-overwinning toch een zekere status. Dit jaar was het als vanouds weer in de sporthallen Zuid, zij het zonder publiek. De aanmoediging moest komen van de enkele coaches die toegestaan waren op de ‘doorstroomlocatie’. Mej. de Kok, mej. Wesdorp en mej. Leeuwenburgh mochten het spits afbijten voor Njord. Zij positioneerden zich na 2 kilometer ergometeren in de bovenste laag van het bijzonder grote dames gevorderden veld met een respectievelijk 11e, 7e en 4e plek. In de volgende shift was het de beurt aan mej. Mackenzie. Zij finishte op een verdienstelijke 19e plek in het lichte dames gevorderden veld.

Vervolgens was het de beurt aan dhr. Berger, in het lichte heren gevorderden veld. Een opvallende keuze aangezien bij de meesten dhr. Berger beter bekend is als coach van middengroep zwaar en anders wel als ex-EJZ roeier. Echter, na een succesvol verlopen 2k op Njord besloot hij zijn geluk te beproeven op de NKIR. Ook de weegschaal bleek geen probleem te zijn, waardoor hij net als zijn eerste wedstrijdjaar in het lichte veld kon starten. Hier bleek hij in staat tot een uitzonderlijke prestatie. In een tijd van 6:25,5 won hij niet alleen zijn veld met afstand, maar zijn tijd was ook een heus NKIR-record! Een uitzonderlijke prestatie, al helemaal voor iemand die niet hele dagen in het krachthonk doorbrengt, maar hoofdzakelijk langs de kant te vinden is.

Het lichte heren SB veld was vorig jaar overtuigend gewonnen door dhr. Meijer en dit jaar streed hij wederom voor de winst. Hij raakte verwikkeld in een intense Njord-Okeanos tweestrijd die wel wat weg had van dhr. Broenink en dhr. Braas die enige tijd geleden eenzelfde soort ergometerstrijd voerden. Op de eindstreep bleek de roeier van Okeanos net te snel, desalniettemin finishte dhr. Meijer op een tweede plek met een indrukwekkende tijd van 6:20,1. Middengroep licht startte ook allemaal in het lichte heren SB veld. De beste tijd werd genoteerd door dhr. Rompa, die met een 6:36,7 precies binnen de top tien wist te eindigen. In dezelfde race startte ook een ander veld dat goed werd vertegenwoordigd door Njord. In het lichte dames SB veld eindigde mej. Otterloo als derde en mej. Höppener als vijfde.

Toen was het de beurt aan mej. Bruijnincx in het dames SB veld. Ze maakte haar favorietenstatus gelijk waar door in de tweede 500 meter duidelijk afstand te nemen van haar concurrenten. In een tijd van 6:50,9 werd ze voor de tweede keer op rij Nederlands kampioen onder 23. Bij de zware mannen was de strijd een stuk spannender. Vorig jaar wonnen dhr. Ruiken en dhr. Rutten het mannen SB en eliteveld en dit jaar waren ook zij van plan dit kunstje te herhalen. Het werd een spannende strijd, waarbij op een gegeven moment beide Njordmannen de leiding in handen hadden. Helaas was de finish net te ver voor een overwinning, maar beide Njordmannen finishten op een zwaarbevochten 4e plek in hun veld.

Hierna was het de beurt aan de eerstejaars. Als je al eens eerder de NKIR hebt gestart weet je waar je toe in staat bent, weet je wat je kan en weet je ook ongeveer waar je gaat eindigen. Bij het eerstejaarsroeien is het niet te voorspellen wat het gaat worden. Een heat is vaak een spectaculaire combinatie van roeiers die zichzelf en anderen voor het eerst weten te verbazen, en roeiers die voor het eerst kennis maken met de ‘fly-and-die’.  Het heren eerstejaars vieren veld mocht als eerste van start en kende maar liefst twee inschrijvingen, bestaande uit een afvaardiging van EJZ en de heren club acht, die door ziekte en blessures voor de gelegenheid was verworden tot een club vier. Na duizend meter was het de heren club acht die brutaal de leiding overnam van Phocas. De laatste kilometer werd een ongekend spannende race tussen Njord en Phocas. Dusdanig spannend dat beide ploegen op exact dezelfde tijd de finish bereikten. Het leverde de heren club acht een welverdiend blik op, een knappe prestatie in een eerstejaars wedstrijdveld! De mannen van EJZ eindigen op de vierde plek. De lichte dames eindigden bij de eerste krachtmeting met hun concurrentie voor aankomend seizoen op een vijfde plek, in een tijd van 7:57,1. Een positie die volop kansen biedt voor aankomend seizoen.

Toen was het de beurt aan de eerstejaars achten. De eerstejaars lichte acht ging gelijk goed van start en positioneerde zichzelf op een nette tweede plek achter Laga. Dit rook echter naar meer. Op de 1700 meter werd een zinderende eindsprint ingezet, waarbij de virtuele afstand tussen Njord en Laga in een rap tempo begon te slinken. Helaas kwam de eindstreep net te vroeg, waardoor op korte afstand van Laga de tweede plek werd bemachtigd. Wel was de tijd van 6:51,2 goed voor een nieuw njordrecord in het lichte heren achten veld. Ook de eerstejaars dames melden zich vooraan in het veld. Na een spannende strijd met Nereus en Skøll eindigden ze op een vierde plek. Als laatste was het de beurt aan de andere roeiers van EJZ. Hun tijd van 6:38,2 was genoeg voor een achtste plek.

Al met al zijn er goede resultaten geboekt. Over de gehele linie meldt Njord zich vooraan in het veld, wat perspectief biedt voor aankomend seizoen. Daarvoor is er echter nog een lange winterperiode zonder wedstrijden en een welverdiend kerstreces.

Met lichtblauwe groet,


dhr. W.A. (Wouter) Sluiskes

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”