Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp

Afgelopen weekend was het tijd voor de eerste echte krachtmeting in het hoofdseizoen. Voor de meerderjaars is de Amstel bekend terrein, de eerstejaars maken voor het eerst kennis met de bochtige Amstel en het gastvrije verblijf op KARZV De Hoop. Njordploegen kregen de kans om te laten zien waar ze het afgelopen halfjaar voor hebben getraind, tegenover heel Nederland en een aanzienlijk aantal buitenlandse ploegen. De wedstrijd wordt beslist over vier afstanden: op zaterdag een 5000 en 250 meter en op zondag een 2500 en 750 meter. Alle tijden worden omgerekend, waardoor een klein snoekje op de 250 meter cruciaal kan zijn voor het klassement.

Als eerste was het de beurt aan de clubachten. De dames clubacht mocht het spits afbijten en deed dat met een 6e plek op de 2500 en een 13e plek om de 250. Daarna lagen er niet een, maar twee heren clubachten op het water. De een traditionele clubacht, de ander een verzameling van wedstrijdcoaches die graag aan hun roeiers wilden laten zien dat de praatjes van langs de kant niet alleen loze woorden zijn. Dit bleek ook het geval, want de tijd op zowel de 2500 als de 250 meter was goed genoeg voor een 2e plek. De clubacht stond na beide afstanden op een 12e plek.

De eerstejaars lichte dames waren hierna aan de beurt. Mej. Van Heemst stuurde haar roeiers strak door de bochten, wat op de bochtige Amstel waardevolle secondes kan schelen. Dit leverde een 4e plek op. Hierna was het EJD dat na alle sparsessies eindelijk een keer écht de strijd aankon gaan met al haar tegenstanders. De 2500 meter was genoeg voor een 7e plek. Hierna was de tank nog niet leeg, want op de 250 meter wisten ze zelfs een 4e plek te bemachtigen. In het dames gevorderden veld waren twee achten te vinden. De een volledig bemand door Njord, voorgeslagen door mej. De Jong, de ander een Skadicombi voorgeslagen door mej. Veldkamp. Zij eindigden na de beide afstanden op een respectievelijke 2e en 13e plek in het algemeen klassement. De dames elite dubbelvier mocht zich meten met de beste scullers in Nederland. Geen makkelijk opgave: in dit veld barstte het van de verenigingen die moesten combineren om een snelle boot op het water te krijgen. De dames wisten echter met een volledige Njordboot tweemaal een vierde plek binnen te halen.

Daarna mochten de mannen aantreden. Eerstejaars Licht had zowel op de NKIR als op de winterwedstrijden-spar laten zien dat ze hier in Amsterdam zeker mee gingen doen om de bovenste plekken. De immer stijlvolle verschijning van de Loki werd in een strak ritme de Amstel over geknald. Met eenzelfde snelle 250 meter die 0.3 seconden van de snelste tijd verwijderd was wisten alleen Nereus en Laga zich nog voor Njord te positioneren. Voor EJZ van Njord was het eenzelfde verhaal. De eeuwige strijd tussen zwaar en licht betekent dat de zware jongens niet achter konden blijven. Na een stabiele 2500 meter en een 250 meter die slechts 0.1 seconde verwijderd was van de snelste tijd, stond EJZ op een tweede plaats. Bij middengroep zwaar, bestaande uit 7 man, werd de boot versterkt door een die Leythe roeier. Dhr. De Keijzer, die ook zeker bekend is met het roeien op Njord, loodste de acht naar een 7e plek op de 2500 meter. Op de 250 meter werd bevestigd wat de hele dag al evident was: Njordploegen zijn goed in een startje Njord. Middengroep zwaar wist de sprint zelfs als snelste van het veld af te leggen. Ouderejaars heren hebben goede herinneren overgehouden aan de laatste keer achten op de Amstel. Ditmaal niet met dhr. Broenink om de acht te completeren, maar een Lagaaier. Dit bleek een goede zet van de gelukkige Delftenaar. Hij roeide in het gevorderden veld naar een snellere tijd dan zijn eigen oude acht.

Een tweedaagse wedstrijd is een ware uitputtingsslag. Waar het lichaam al op de proef is gesteld door twee afstanden, mag het op de zondag nog even een 5000 meter en een 750 roeien. Een ware uitputtingsslag, waar de echte verschillen gemaakt worden. De eerstejaars lichte dames hadden op de zaterdag al verdienstelijk gepresteerd, maar de blik stond omhoog gericht. Waar op de zaterdag de afstanden random worden geloot wordt op de zondag het veld inlopend ingedeeld. Dit betekent dat er op de 5000 meter genoeg tijd is om te jagen op de directe tegenstanders. Al direct werd de jacht geopend op de Euros/Phocas combi. Het leverde een uiteindelijke 3e plek op. Dat een inlopende veld ook in je tegendeel kan werken, ervoeren de eerstejaars dames. Tot tweemaal toe werden de opstomende dames gedwongen de buitenbocht te nemen. Ondanks de extra geroeide meters behaalden ze een achtste plek. De dames gevorderden acht zette de sterke lijn door door wederom beslag te leggen op de tweede plek. Bij de heren vielen wederom de sterke prestaties van de Eerstejaarsploegen op. Eerstejaars licht en Eerstejaars zwaar eindigden op een respectievelijk derde en vierde plek.

Dan was er nog de 750 meter. Zowel de dames als de heren gevorderden acht moesten hun tweede plek verdedigen. Beide achten gooiden nog een keer alles er uit, maar helaas was het niet genoeg om thuisfavoriet Nereus van de eerste plek te stoten. Wel eindigen ze allebei op een zeer verdienstelijke tweede plek. De eerstejaars lichte dames zetten de sterke zondag door en werden wederom derde. De middengroep lichte dames combinatie met Aegir eindigde op een vijfde plek wat hun ook een 5e plek in het eindklassement opleverde. De andere lichte dame van Njord, mej. Höppener, eindigde in de Skoll/Njord/MWC/Saurus combi op een vierde plek in het dames elite dubbelvierveld. Een plek hoger was de elite dames dubbelvier van Njord te vinden.

Al met al was het een bijzonder geslaagde Heineken voor Njord. Hoewel er geen blikken werden getrokken was in meerdere gevallen alleen thuisfavoriet Nereus in staat om Njord van de overwinning af te houden. Deze resultaten beloven wat voor de Head of the River, die komende week door de eerstejaars gestart gaat worden. Voor de meerderejaars zal er uitgekeken worden naar de Varsity. Met deze prestaties in het achterhoofd heb ik er alle vertrouwen in dat het wel eens een hele mooie dag voor Njord kan worden op 3 april aan het Amsterdam Rijnkanaal.