Competitieoverzicht – maart 2022

Gyas-Hunze race – 26 & 27 februari

We beginnen het competitieverslag van de maand maart met een klein uitstapje naar de maand februari; in de laatste dagen van deze maand werd de Gyas-Hunze race namelijk nog verroeid. Hoewel deze wedstrijd onderdeel is van de Vlietbokaal, hadden onze beide Vlietbokaalploegen besloten een uitstapje naar het hoge noorden af te slaan. De heren TopC4+ zag de lange rit echter wel zitten en besloot deze wedstrijd, ondanks dat hij niet tot hun klassement behoort, te starten. Een mooie oefening zo vlak voor de start van hun seizoen – en niet onverdienstelijk! Tussen welgeteld zevenendertig andere onervaren c-vieren gingen de twee bootjes van onze HTopC4+ de strijd over de Groningse grachten aan. Het viertje van dhr. Hagoort, dhr. Van de Meene, dhr. Vonk, dhr. Timmermans en stuurvrouw mej. Borsje wist met een voorsprong van 6 seconden hun eerste taart al voor aanvang van het seizoen binnen te slepen, waarvoor hulde! Ook het andere viertje liet van zich horen; in dit goed gevulde veld behoorden ook zij tot het bovenste kwart.

Blasphemy – 5 maart

Op 5 maart vond traditiegetrouw voorafgaand aan het hoofdseizoen voor de eerstejaars vast een voorproefje plaats: de Blasphemy. Deze wedstrijd, exclusief voor de K.N.S.R.B. georganiseerd, vond in 1989 voor het eerst plaats, op initiatief van Njord. Nog altijd wordt de Blasphemy georganiseerd door een commissie bestaande uit Njord- en Tritonleden. De wedstrijd wordt slechts verroeid door een deel van de eerstejaarsploegen en biedt een mooie kans om toekomstige vrienden aan de kant en vijanden op het water vast te ontmoeten. De deelnemers roeiden allereerst 500m in time-trial, waarna de wedstrijd verder ging in knock-out rondes. Beide finales eindigden zoals de wedstrijd ooit bedoeld was: als een strijd om de mooiste kleur blauw.  Zowel bij de dames als bij de heren nam een TopC4+ bootje het op tegen Triton. Helaas bleek bekendheid met het water doorslaggevend; beide keren trok Njord aan het kortste eind.

Heineken Roeivierkamp – 12 & 13 maart

Na een zware selectieperiode en maanden aan voorbereidingen, konden de clubachten in het tweede weekend van maart dan eindelijk aan het roeiniveau van hun concurrenten proeven. Het spits werd afgebeten door de dames, die vol goede moed aan de 2500m begonnen. En niet onterecht: zij behaalden tussen twintig inschrijvingen een mooie zesde plek. Ook op het sprintje van 250m presteerden zij bepaald niet slecht. Door in de top vijftien van hun veld te blijven, veroverden de dames een startplek voor de 5000m op zondag. Helaas werden zij uitgeschakeld door ziekte en blessures en konden zij de race zondag niet meer starten. Ook de heren kregen te maken met invallers en eindigden op zaterdag in de middenmoot van hun veld, waarmee ook zij een plek verdienden aan de start van de 5000m.  Op de straffe vijf kilometer hielden zij hun plek vast en eindigden zij zo als dertiende in hun veld.

Heineken Openingstoernooi – 19 & 20 maart

Na een voorproefje op de Blasphemy, konden de eerstejaars nu dan ook eindelijk beginnen aan hun seizoen! Althans, de helft van hen: de stuurboordbokaal moest nog een week wachten op hun aftrap. De roeiers van de bakboordbokaal reisden af naar Groningen om voor het eerst te proeven van het roeiwereldje buiten de K.S.R.V. Ook de dames TopC4+ nam met de helft van hun ploeg deel aan deze wedstrijd, als extraatje voorafgaand aan hun klassement. Op zaterdag eindigden drie ploegen in de A-finale van hun poule. Dames 5 verzorgde een sensationele finale met pieken en dalen; in een zeer spannende race eindigden zij net achter Skadi op nummer twee. Echter, de Tritonezen tekenden protest aan tegen Skadi omdat zij door hen gehinderd zouden zijn. Dit protest werd toegekend en resulteerde in een fikse tijdstraf voor Skadi. Je raadt het al… daarmee ging de winst naar onze Dames 5! De meiden hadden echter geen weet van het aangetekende protest en hadden zich al verspreid over het terrein. Zo begon een klopjacht naar de roeisters. Eenmaal op de hoogte van hun winst werden de inmiddels uitzinnige meiden hartelijk gefeliciteerd door de organisatie en de overgebleven Njordleden. Een mooie afsluiting van de dag! Overigens leverden meer Njordploegen op zaterdag goede prestaties: Dames 6 en Heren 3 behaalden respectievelijk een 3e en 2e plek.

Op zondag behaalden twee van onze ploegen de A-finale: Heren 4 en een afvaardiging van de DTopC4+. De dames kwamen met een met het blote oog nauwelijks waarneembaar verschil tot Vidar over de finish en hielden het publiek nog lang in spanning; de fotofinish moest nog eens goed bestudeerd worden door de organisatie. Het eindoordeel luidde dat zij met 0,2 seconden achterstand helaas net naast de winst grepen.

Head of the River Amstel – 19 & 20 maart

Terwijl de helft van de eerstejaars in Tilburg hun eerste wedstrijd verroeiden, vond bij de Head of the River Amstel in Amsterdam voor de clubachten alweer hun tweede krachtmeting plaats. Op de inmiddels bekende Amstel werd ditmaal een race over 8km verroeid. De mannen bleken van lange adem – tussen twintig inschrijvingen behaalden zij een mooie zesde plek. Van de studentenroeiers werden zij vierde,  dus er wordt een mooi resultaat meegenomen voor hun bokaal! De dames clubacht kampte helaas nog altijd met uitval door ziekte. Veel invallers en wijziging tot op het laatste moment bleken helaas geen optimale voorbereiding op de lange tocht door Amsterdam, wat resulteerde in een 17e plek. Ik ga ervan uit dat de meiden bij de komende wedstrijden weer van zich zullen laten horen!

Naast de clubachten liet een dappere delegatie van lichting ’17 van zich horen: mej. Le Fèvre, mej. Langbroek, mej. Kuenen en mej. ten Wolde startten de Head met stuurvrouw mej. Hemelaar als losse wedstrijd in de dubbelvier. Hoewel zij deze wedstrijd vooral startten voor het plezier, was hun prestatie ook bepaald niet slecht: tussen getrainde clubdubbelvieren wisten zij halverwege het veld te eindigen. Een mooi voorbeeld voor andere meerderejaarscompetitieploegen!

Aegir Lentesprint – 26 & 27 maart

In het laatste weekend van maart barstte ook eindelijk de stuurboordbokaal en het klassement (TopC4+) los. Een zonovergoten weekend aan het Hoornse Meer, met een heuse rosébar, was voor de aanwezigen bepaald geen straf. Nog eens extra, doordat het roeien ook niet tegenviel! Op zaterdag mochten alle damesploegen van start. Na de voorwedstrijden stonden maar liefst zes Njordploegen in de A-finales. Dat alleen al is een resultaat om trots op te zijn! Tegen het eind van de middag werd de dag bekroond met een taart: met bijna twee seconden voorsprong heeft Dames 10 de winst binnengesleept. Beide DTopC4+-bootjes stonden ook in de A-finale van het klassement en eindigden als 3e en 5e; alvast mooie resultaten om op voort te bouwen.

Op een nog altijd zonnige tweede dag was het de beurt aan de heren. Helaas vielen er op deze dag niet zo veel A-finales te vieren als bij de dames. Gelukkig hielden de heren van de TopC4+ de eer hoog en stonden zij met twee bootjes in een zinderende A-finale. Nadat meerdere ploegen in de voorwedstrijden al binnen een seconde van elkaar waren geëindigd, was de spanning om te snijden. Daar de tot dan toe beste tijd gevaren was door dhr. Van de Meene, dhr. Vonk, dhr. Hagoort, dhr. Timmermans, leek deze ploeg al het beste paard om op te wedden. En zo bleek: gestuurd door mej. Dorlas kwamen zij als eerste over de finish en mocht een tweede taart voor de HTopC4+ bezongen worden. Hulde! Bovendien was het mooi om te zien dat de andere vier jongens en stuurvrouw van de HTopC4+ op minder dan 3 seconden volgden; tevens een fraai resultaat.

Skiffhead – 27 maart

Terwijl in Groningen vele 500 metertjes werden gevaren door de eerstejaars, stond enkele meerderejaars in Amsterdam een heel ander programma te wachten. Daar vond namelijk de Skiffhead plaats, een achtervolgingsrace over 4 kilometer. Vanuit Njord startten hier drie onverschrokken skiffeurs: mej. Peters en dhr. Derakhshan verroeiden de wedstrijd als aftrap van de Skiffbokaal, en dhr. Van Geloven besloot de uitdaging aan te gaan als losse wedstrijd. In het clubskiffveld hadden zij te maken met ervaren skiffeurs en sterke concurrentie, maar ze hebben zich dapper door de barre tocht heengeslagen. Een mooie ervaring!