Nabeschouwing Varsity 2022

Het grootse roeispektakel van Nederland vond zondag plaats op en aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Na een afgelast jaar en een jaar zonder publiek kon de Varsity dit jaar weer in alle glorie zijn doorgang vinden. Met 9000 verkochte kaarten stond het terrein afgeladen met eerste-, tweede- en derdejaars die voor het eerst de Varsity zouden meemaken. Naast de roeiers, die de kans hadden om het befaamde zilveren of gouden blik met Jutphaas te ontvangen, waren ook toeschouwers in grote getalen van de partij. Met 9 afgeladen bussen was het kwibuskonvooi vanuit het Leidsche veruit de grootste.

Voor de eerstejaarsploegen was de Varsity zowel de eerste boord-aan-boord wedstrijd als de eerste kans op tellend blik. De eerstejaarssectie greep de kans met beide handen aan. Alle eerstejaarsploegen wonnen hun voorwedstrijd, en waren daarmee door naar de finale. In de finale van de lichte achten werd er hard gestreden tussen de favorieten Nereus, Laga en Njord. Op de duizend meter legde Njord nog steeds het vuur aan de schenen van het soeverein geachte Laga met een verschil van vier honderdste van een seconde. Na gestreden te hebben voor elke meter kwamen de lichte mannen als derde over de streep. Bij de lichte dames was het al vrij snel duidelijk dat het tussen Skøll en Njord zou gaan. Beide stuurtjes stuurden de boten tot op centimeters naast elkaar, om zo de directe concurrentie goed in zicht te hebben. Langzaam kroop Njord dichter en dichterbij Skøll, dat de betere start had gekend. In een ongezond spannende laatste eindsprint was het stuivertje wisselen voor de eerste positie. Uiteindelijk kwam de eindstreep net te laat voor de overwinning en moest er genoegen worden genomen met de tweede plek. De eerstejaars dames hadden in de voorwedstrijd met felle halen de tweede tijd neergezet. In de finale lukte het helaas niet op deze toprace te herhalen, ze behaalden een 6e plek. In de finale van de Jonghe achten was het Njord dat brutaal de leiding nam. Ook hier was iedereen behalve Njord en haar directe tegenstander op de vijfhonderd meter al gezien. Zelfs de immer neutrale dhr. Kolfoort liet in zijn commentaar lichte partijdigheid doorschemeren. Aangespoord door de gedachte de vereeuwiging in de zwanezaal doormiddel van een lijstje in de Jonghe acht hoek hield Njord lang stand. Op de eindstreep moest Njord helaas net zijn meerdere erkennen in Nereus. Hoewel bij enkele ploegen vooral de teleurstelling overheerste over het net naast de overwinning grijpen, mag Njord trots zijn op met op dit moment de best presterende eerstejaarssectie van Nederland.

Bij het lichte dames dubbeltwee veld was Njord ook goed vertegenwoordigd. Van de drie boten wisten er twee de finale te bereiken. De boten, voorgeslagen voor mej. Höppener en mej. Wolters eindigden op een respectievelijk derde en vijfde plek. Bij de lichte heren dubbeltwee werd ook met overmacht de finale bereikt. In de finale sloeg echter het noodlot toe. Net toen dhr. Rompa en dhr. Kouwenhoven in begonnen te lopen op de leidende Tritonboot, sloeg dhr. Rompa een snoek met  een gebroken riem als gevolg. Zelfs voor de handige lichte mannen was met een riem minder dan de rest van het veld de race voorbij. Bij de dames dubbeltwee verliep de finale een stuk gunstiger. Al in de eerste vijfhonderd meter werden de intenties duidelijk gemaakt en werd er een gat geslagen. De rest van de race was het zaak om deze voorsprong te consolideren. Niemand kwam er nog aan: Mej. Leeuwenburgh en Mej. Kok behaalden met overmacht het eerste blik van de dag!

De overnaedsche vieren zijn een vreemde een in de bijt op de Varsity. Niet wedstrijdroeiers maar de beste competititeroeiers en niet het nieuwste carbonmateriaal maar een boot gemaakt van planken hout is de standaard. Maak echter niet de fout dat dit nummer niet serieus word genomen: wekenlang word er getraind in het logge schip voor dat felbegeerde Varsityblik. En niet zonder resultaat. Bij de dames werd er een grote overmacht tentoongesteld. Met acht seconden op de eindstreep was de concurrentie nergens te bekennen. Bij de mannen bleef Argo de hele race overlap houden met Njord. Elke poging om langszij te komen werd echter gepareerd. Op de finish kwam de boegbal van de oudste boot die onze vloot rijk is als eerste over de finish. De naamgever van deze boot, dhr. W. Algie, hoorde deze verhalen met gepaste trots aan tijdens de traditionele Varsityborrel bij de Algies.

Door de toch opmerkelijke afwezigheid van de Oude twee bij de 138e editie van de Varsity besloten dhr. Ruiken en dhr. Beijnvoort dan maar zonder stuurman hun geluk te beproeven op het Amsterdam-Rijnkanaal, met de stuurvoet voor het eerst op de linkervoet van dhr. Beijnvoort. Naast een niet onverdienstelijke 4e plek in de finale werd er ook goed gescoord bij het ballenlijnvissen, met een mooie score van 8 uit 10.

Bij de Oude vieren werd de finale helaas niet bereikt. In een voorwedstrijd met topfavorieten Triton en Nereus kwam Njord er niet aan te pas. Verassing Saurus zorgde ervoor dat op de eindstreep Njord tekort kwam voor een plek in de Finale. Bij de Dames vier werd de finale wél bereikt. Hoewel slechts kort bijeen als viertal kwam de soepel roeiende formatie goed uit de start in de voorwedstrijd. De jacht werd ingezet op de nummer twee Aegir. Met een stevig tempo kwam Njord gestaag dichterbij. De dames van Aegir probeerden nog met meerdere protestwaardige slingerbewigingen de vierzonder van Njord achter zich te houden. De dames van Njord lieten zich echter niet van stuk brengen, wachten hun kans af, en joegen in de laatste vijfhonderd meter met het overduidelijke snelheidsverschil hun vier langs die van Aegir voor een plek in de finale. In deze finale moesten de derdejaars dames stand weten te houden tussen een veelvoud aan Olympische medailles. Brutaal werd er gestart, met de vierde tijd op de vijfhonderd meter als resultaat. Op de eindstreep was de ervaring van de andere ploegen echter te veel. Het resultaat belooft echter wel het nodige voor komende Varsity’s!