De ZRB is een unieke wedstrijd in het kortebaanseizoen. In tegenstelling tot het gros van de wedstrijden wordt deze niet in Amstelveen of Zevenhuizen verroeid, maar op de watersportbaan in Tilburg. Hoewel deze baan gelegen is in een Idyllische omgeving met uniek flora en fauna, levert de wedstrijd voor roeiers en coaches vooral hoofdbrekens op. Zie namelijk maar eens om 7 uur ’s ochtends in Tilburg te raken.

Op de zaterdag was het allereerst de beurt aan mej. Bohm in de skiff. Hoewel eerstejaars, wist ze zich goed te verweren in het lichte beginnelingen skiff veld. Met een harde start lag ze lang op de tweede plek, en finishte uiteindelijk op een derde plek. In het EJZ-kamp kampte met een groot probleem door een onverwachts ziektegeval. Als de nood aan de man is is het bestuur echter daar om te helpen. Dhr. Seckel was meer dan bereid om in te vallen om de mannen uit de brand te helpen. De nieuwgevormde combinatie bleek lang mee te kunnen met middengroep zwaar van Nereus. Op de laatste meters was de tank echter leeg, en werd er net tekort gekomen voor een A-finale.

In het heren dubbeltwee veld stonden twee Njordploegen in de A-finale. Dit Njord onderonsje eindigde in een tweede en derde plek, waarbij dhr. Remmerswaal en dhr. Van Ee aan het langste eind trokken. De lichte heren dubbeltwee wist echter wel te doen wat het dit seizoen al zo vaak weet te doen: blikken! Ditmaal bood de competitie echter flinke tegenstand. Op de 1500 meter was het nog Laga dat net het taftje voor lag. Op de laatste honderd meter werd echter met een grandioze eindsprint de strijd met 0,36 seconden in het voordeel van Njord beslecht. Hiermee werden dhr. Rompa en dhr. Kouwenhoven overgangs! Mej. de Jong startte in combinatie met Okeanos. Het oorspronkelijke doel van deze dubbeltwee was om FISU te starten. Door de plotselinge afgelasting zorgt voor roet in het eten, maar de ZRB werd wel gestart. De time-trial werd gewonnen, en ook in de finale was de combinatie een maatje te groot voor de rest. Mej. de Jong blikte in het beginnelingen dubbeltwee veld!

In het elite achten veld mocht EJZ van Njord aantreden. Normaal gesproken speelt een eerstejaars ploeg in dit veld geen rol van betekenis. In dit geval kwam de onbevangenheid van Njord van pas. Met een knappe tweede plek werd de Skadi-acht met aan boord de oude vier op ruime achterstand gezet. De eerstejaars lichte dames wisten op jacht naar hun beginnelingenblik de A-finale te bereiken, maar bleven hier steken op een derde plek. Aan het eind van de dag startte dhr. De Koning in een Njord/Laga/Proteus-combinatie. Binnenkort vinden de selecties voor het U23 WK plaats, en extra ervaring met mogelijke roeipartners is nooit een slecht idee. Naast extra roeiervaring werd er namelijk ook gewoon een blik mee naar huis genomen! In een razend spannende race, waarbij alle ploegen binnen een seconde van elkaar de duizend meter passeerden, zorgde de sterke baanhaal dat langzaam maar zeker afstand van de rest van het veld werd genomen. Ook de sterke eindsprint van Proteus kon niks meer betekenen. Dhr. De Koningh werd beginneling af! Ook zondag wist de combinatie dit kunstje te herhalen in het elite veld. Het was eenzelfde verhaal met eenzelfde uitkomst: In een spectaculaire race zorgde uiteindelijk de snelheid in de middelste duizend voor het verschil, met als resultaat een tweede blik.

De zondag bleek wederom een erg succesvolle dag voor Njord. Het begon in het gevorderden dubbelvieren veld. De Njord/Proteus/Dudok van Heel combinatie had al eerder tijdens trials op de bosbaan laten zien hard te kunnen varen. Het vertrouwen was er dus om het ook in het zware veld te proberen. Dit bleek niet onterecht, vanaf het eerste moment was er de voorsprong die nadien alleen nog uitgebouwd werd. Daarmee was dhr. Meijer nog niet klaar: Na zijn eerste blik mocht Dhr. Meijer terug in de boot voor de lichte heren gevorderden skiff veld. Het werd een ware uitputtingslag. Met al een finale in de benen dacht de Argoskiffeur op de 750 meter dhr. Meijer achter zich te kunnen. Op karakter wist dhr. Meijer echter bij de blijven, en met hangen en wurgen zich langs de Argonaut te bewegen. Met deze tweede zwaarbevochten overwinning van de dag werd dhr. Meijer overgangs!

De dames vierzonder met mej. Kommerij, mej. Duijvestijn, mej. de Ruiter en mej. Schulten had al eerder op de Varsity en verder in het seizoen laten zien zich met de grote spelers in het veld te kunnen meten. Een overwinning in de vierzonder bleef echter nog uit. Tot nu: Er moest tot het einde gesprint worden tegen Euros, maar de overwinning was toch echt voor Njord. Het betekende het eerste eliteblik voor de dames! Het was niet het laatste blik van Middengroep dames: mej. Höppener combineert al langer met Skoll, en ditmaal was het raak: in de combinatie werd zij beginneling af in het lichte dames beginnelingen dubbeltwee veld!

Tot dusver was het al een prima succesvolle dag voor Njord. Voor de eerstejaars moesten de finales echter nog beginnen. Eerstejaars lichte dames kwam tekort voor een plek in het knock-out gedeelte van de dag, maar in de C-finale werd wel het een en ander rechtgezet, door deze overtuigen te winnen. De lichte heren startten door materiaalpech in de Baldr, een dame op leeftijd. De mannen trokken zich echter niks aan van de enige buisriggerboot in hun veld. Met een knappe tweede plek in de timetrial was een plek in de knockoutfase bemachtigd. Met deze boost in zelfvertrouwen werd de blik op de finale gericht. Alleen Nereus lag nog in de weg. Het roeien van Njord was niet mooier, maar wel agressiever. Met gretige halen werd de achterstand op de 500 meter omgezet in een voorsprong, en daarmee lag Njord in de finale. Laga werd tot nog toe onverslaanbaar geacht en had nog geen klassementspunt laten liggen. Met een razendsnelle start werd Lag echter gelijk brutaal op achterstand gezet. Vanaf dat moment was het volhouden en sprinten naar de finish. Eerstejaars licht won de ZRB het behaalde zijn eerste klassementsblik! Een voortreffelijke prestatie. Ook Eerstejaars zwaar rook de klassementsoverwinning met een snelste tijd in de time-trials. In de finale kwam EJZ net te kort. Met een bloedsnelle eindsprint werd het nog spannend tot de streep, maar kwamen ze uiteindelijk een halve seconde tekort. Ook eerstejaars dames heeft geen gas terug genomen na het beginnelingenblik. Dit bleek ook na de ZRB. Ook zij behaalden een tweede plek in de time trial. In de halve finale trof Njord de dames van Aegir aan de start. Twee keer zelfs, want de eerste start werd teruggefloten door de kamprechters. Even heerste de angst onder de coaches voor een valse start, maar het bleek gelukkig te liggen aan de provisorische startprocedures van de ZRB. De tweede keer was de spanning er af, en waren de dames klaar om te knallen. Aegir haakte tot het einde aan, en Njord maakte het zelfs nog erg spannend met een klein snoekje. Op de finish bleek Njord toch de snellere ploeg. De status van Laga bij de lichte heren is vergelijkbaar met die van Nereus bij de dames. Er stond echter op de zondag geen maat op de eerstejaars. Nereus wint simpelweg aan de kant gezet, een eindsprint was niet eens noodzakelijk. Ook de Dames behaalden hiermee hun eerste klassementsblik!

Al met al bleek Njord prima te gedijen in het diepe zuiden. Op twee ploegen na, die ook knap tweede werden, wist iedere Njordploeg zijn of haar finale te winnen! De ouderejaars dames waren hierbij nog niet eens aanwezig. Mej. Bruijnincx, mej. De Kok, mej. Leeuwenburgh, mej. Otterloo en mej. Kalf waren aanwezig op de Essen Hügel Regatta, waar de top van roeiend Europa naar toe trekt om zich voor te bereiden op de wereldbekers. Njord wist zich hier prima staande te houden tussen al het roeigeweld. U begrijpt dat met de nodige scheve ogen en felicitaties van ander besturen het een prima weekend was voor ondergetekende. Ik kijk daarom ook uit naar wat het volgende wedstrijdweekend in petto heeft!