Varsity // 3 april

Op 3 april was die veelvuldig besproken eerste zondag van april dan eindelijk daar. De kers op de taart van de KNSRB, de gedroomde winst van elke roeier: de Varsity. De oevers van de drukstbezochte wedstrijd van het jaar kleurden al vroeg lichtblauw voor het hoofdnummer van het competitieroeien: de Overnaedsche Vier. Terwijl de vlotten nog in het water gelaten werden, tilden de dames van de TopC4+ op de frisse zondagmorgen het zware overnaedsche hout al langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De meiden stonden te trappelen om op het befaamde Houtense water te laten zien wat zij in huis hebben – en zij stelden niet teleur. Tweemaal mochten onze roeisters over de baan: in een voorwedstrijd werd in time trial uitgemaakt welke zes ploegen een plek in de finale bemachtigen. Een gemakje voor mej. Olsthoorn, mej. Verhoeven, mej. Buijsman, mej. Busch en stuurvrouw mej. Dorlas, die een mooie derde plek behaalden. Leuk detail: alle KNSRB verenigingen die aan de voorwedstrijd meededen behaalden de finale; alle niet-KNSRB verenigingen die meededen hielden het na de voorwedstrijd voor gezien. De finale beloofde nog spannend te worden, daar een derde plek zeker nog geen zekerheid geeft voor de winst. De meiden lieten er echter geen gras over groeien. Luid aangemoedigd door hun coaches en vele Njordleden op de kant, wonnen zij de finale met overmacht: zij lieten de rest van het veld meer dan zeven seconden achter zich. Een overnaedsch Varsityblik voor de Dames TopC4+!

Na de dames namen de heren de W. Algie over en stapten dhr. A. Barnard, dhr. Zweekhorst, dhr. Vonk, dhr. Timmermans en stuurvrouw mej. Borsje in het overnaedsche schip. Een overvolle voorwedstrijd met negentien ploegen beloofde een spannende strijd – maar de mannen lieten zich al snel van hun beste kant zien. In de voorwedstrijd roeiden zij al de snelste tijd, hoewel het minder dan een seconde scheelde met Aegir. Nog voor hun finale mochten de mannen al even proeven van de winst, want de boot moest overgenomen worden bij het erevlot terwijl de dames werden toegezongen. Dit, maar ook zeker een vurige voorbespreking met de coaches én de wetenschap dat zij op hun hielen gezeten werden door Aegir, gaf de mannen wat extra pit: zij wonnen hun finale met twee seconden voorsprong. Ook voor de HTopC4+ een overnaedsch Varsityblik!

Het mag wel gezegd worden dat deze dubbele winst een buitengewone prestatie is van de topploegen van onze eerstejaarssectie. Niet enkel omdat zij een boot van vele kilo’s als eerste over de streep wisten te duwen, ook omdat het overnaedsche veld niet enkel door TopC4+’en wordt verroeid. Ook ervaren roeiers werden door onze eerstejaars verslagen, waarvoor hulde! Een score van honderd procent winst heeft de dag van uw competitiecommissaris gemaakt en bleef ook niet onopgemerkt door de rest van de K.S.R.V. en de roeiwereld daarbuiten: de gehele zondag heeft ondergetekende nog felicitaties mogen ontvangen voor dit mooie resultaat. Een schitterende leus werd op 3 april waargemaakt: Njord wint de Varsity in de Overnaedsche Vier!

Amstel Skøll Cup // 9 & 10 april

Op 9 & 10 april vond de Amstel Skøll Cup plaats. Niet de eerste wedstrijd in Amsterdam, maar wel de eerste op de bij velen geliefde Bosbaan. Op dag één wisten slechts de heren van de TopC4+ een A-finale te bereiken. Dit deden zij dan wel weer dubbel: beide bootjes lagen in de finale! Uiteindelijk grepen zij net naast de winst en eindigde Njord op een 2e en een 4e plek. De heren van de clubacht kwamen ook in actie. De loting van de voorwedstrijd had voor hen ongunstig uitgepakt, daar zij in de voorwedstrijd boord-aan-boord streden met onder andere hun grote rivalen Laga en Okeanos. De behaalde derde plek, net achter deze twee, was helaas niet voldoende om naar de A-finale te roeien.

Op zondag was god Njord gunstiger gestemd: dit keer roeiden vijf Njordploegen mee in de A-finales! De damesclubacht roeide in hun voorwedstrijd al de snelste tijd, wat hun hoofdcoach mej. Tas ertoe zette haar studieboeken in de UB achter te laten en halsoverkop naar Amsterdam te vertrekken. En dat bleek niet voor niets! Onder luide aanmoediging zetten de dames er in de finale nog een tandje bij en pakten zij dit keer enkele seconden voorsprong op de rest. Zo wonnen de meiden, gestuurd door mej. Laskewitz, hun eerste taart!

In het mix dubbeltwee veld doemde vervolgens een opvallende verschijning op aan de horizon. Door dhr. Flipse al omgedoopt tot ‘duo met het meeste hoogteverschil’: uw Commissaris van de Gebouwen en van het Buffet en uw Commissaris Materieel I troffen elkaar in de boot. Waar een dergelijke combi op papier niet zou kunnen werken, bewezen zij het tegendeel. Al snel verloor dit duo hun tegenstander uit het oog en wonnen zij met meer dan een minuut voorsprong van een tweetal uit Almere. Waar dit voor mej. Van Driel van Wageningen haar tweede taart was, deed dhr. Seckel uit de doeken ooit een succesvol eerstejaarscompetitieroeier geweest te zijn – hij won met deze wedstrijd zijn zesde taart.

In een volgende A-finale had Njord wederom goede kansen: met zowel dames 9 als dames 16 aan de start was de finale voor een derde lichtblauw gekleurd. Dames 9 had hun voorwedstrijd al gewonnen en maakte dus goede kans. In de finale maakten zij het waar: met bijna 2 seconden voorsprong won dames 9 hun eerste taart! Tot slot mag de dames TopC4+ ook niet achterwege gelaten worden: het ene bootje behaalde een plek in de A-finale en de ander de B-finale; maar met de tijd die zij daar voeren zouden ze 2e zijn geworden in de A-finale. Dat belooft goeds!

Traianus Regatta // 23 april

In de oudste stad van ons land werd op 23 april de Traianus Regatta verroeid. Hoewel het gekozen wedstrijdwater resulteerde in mooie plaatjes, bleek het weinig geschikt voor een roeiwedstrijd: de wind had vrij spel en schopte de planning volledig door de war. Een deel van de finales kon door de uitloop zelfs helemaal geen doorgang meer vinden. Deze wervelwind en enigszins stroeve organisatie deerde de onverschrokken Njordroeiers echter niet. Vijf A-finales kregen een lichtblauw dan wel helderwit tintje: Dames 3, Heren 8, Heren 6 en de beide bootjes van de Heren TopC4+ behaalden een A-finale! Hierbij mag gezegd worden dat de meiden van Dames 8 ook zeker meedongen voor een finaleplek, maar door materieelpech helaas de hele wedstrijd op hun buik konden schrijven. De meiden van Njord 2 (Gudrun Mietes) behaalden uiteindelijk een mooie tweede plek.

De aanwezige toeschouwers en roeiers zelf hebben er tot diep in de avond op moeten wachten, maar uiteindelijk waren er ook nog twee overwinningen te vieren. Eerst was de beurt aan Njord 2 heren. In deze behoorlijk spannende finale scheelde het niet veel: de nummer één, twee én drie finishten binnen 2 seconden van elkaar! De drie ploegen van Njord, Nereus en Laga waren dus zeer aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk kan er echter maar één de beste zijn en ging, uiteraard, de taart mee naar het Leidsche. Even later – het was inmiddels al na zevenen – was het de beurt aan de Heren TopC4+. Met twee boten in een finale van slechts vier ploegen domineerde Njord al vanaf de start en konden de mannen de overwinning reeds ruiken. Wederom stelden zij niet teleur: binnen een halve seconde van elkaar finishten dhr. Hagoort, dhr. van de Meene, dhr. Vonk, dhr. Timmermans, dhr. Kruijer, dhr, Zweekhorst, dhr. Barnard, dhr. van Heesch en stuurvrouwen mej. Borsje en mej. Voogd als 1e en 2e. Wederom taart voor de K.S.R.V.!

PEiL & PEiK // 30 april & 1 mei

Op 30 april en 1 mei dienden de helft van onze eerstejaars zich aan voor de langste wedstrijd van de eerstejaarscompetitiebokalen: de Proteus Eretes in ’t Lang (PEiL). Ook onze clubachten reisden af naar Delft voor deze lange tocht van 4.5 kilometer, evenals twee dappere skiffeurs in de personen van dhr. Derakhshan en mej. Peters en de ploegen Max en Grandioos in de vier-met. Gelijktijdig met de PEiL vond zijn kortere broertje van 450 meter plaats: de Proteus-Eretes in ’t Kort (PEiK). Hierbij werd Njord vertegenwoordigd door twee viertjes, Valora en Jagers, als onderdeel van de Sprintbokaal en door mej. le Fèvre en mej. Kuenen in de dubbeltwee.

Voor de dames clubacht waren de verwachtingen hooggespannen: hun voorgangsters hadden afgelopen jaar op deze wedstijd het baanrecord verbeterd met wel 18 seconden. Dit jaar lieten de dames wederom zien van lange adem te zijn: ook dit jaar ging onze dames clubacht er met de overwinning vandoor! Ook de heren clubacht presteerde bepaald niet slecht en behaalde een mooie 5e plek. De heren van de TopC4+ bevestigden eveneens niet enkel op korte afstanden te kunnen pieken: met wederom een eerste én een tweede plek verstevigden de mannen hun plek bovenaan het klassement. Hulde! Een andere noemenswaardige prestatie werd geleverd door de mannen van Heren 10; zij werden 2e.