Afgelopen week is een grote delegatie Njordroeiers naar Istanbul afgereisd, waar de European Universities Championships plaatsvonden, ook wel het studenten-EK wordt genoemd. De wedstrijd stond gepland van woensdag tot vrijdag, veel roeiers en een aantal coaches waren echter al op de vroege maandag aanwezig. Dit niet voor niks: Istanbul is en blijft een mooie stad, en het roeiwater moest immers verkend worden. Waar de stad mooi was, de resultaten goed waren, bleek de organisatie op veel aspecten onder het label ‘bijzonder’ te kunnen vallen. De volledig in het Turks gegeven openingsceremonie, de Ferry’s die voor bizar hoge golven zorgden, een 1K-baan in plaats van een 2K-baan, vloten die kennelijk niet helemaal geschikt waren en een soort ad hoc planning die op moment suprême aangepast werd maakte het een hele ervaring, waar veel roeiers en coaches met gemengde gevoelens op terug zullen kijken.

Waar op organisatorisch vlak de allure van een EK misschien ver te zoeken was, gaat het uiteindelijk natuurlijk om het roeien. Vanuit heel Europa hebben universiteiten hun equipe gestuurd om de universiteit zo goed mogelijk te vertegenwoordigen. Dit geldt ook voor de Universiteit Leiden, waar een equipe van Njord en onze verre buren zijn geselecteerd om te mogen starten. De voorrondes stonden eerst gepland op de woensdagochtend, maar deze werden door een harde wind afgelast en verzet naar de vroege donderdagochtend. Dit leidde tot wekkers die om 5 uur in de ochtend stonden. Hoewel ze vroeg begonnen, verliepen de in de vorm van time trials gevaren voorrondes zeker niet zonder succes. Waar één boot vrij onterecht in de B-finale moest starten (een ferry zeilde tot twee maal toe langs in één race), zijn de rest van de roeiers in de A-finale beland.

De finales vonden op vrijdag plaats, en het begon meteen goed: dhr. Remmerswaal en dhr. Beijnvoort hebben met hun eerste plek laten zien dat ze niet in de B-finale thuishoren. Daarna begon de medailleregen. Gouden medailles voor dhr. Rutten en dhr. Tas in de 2-, evenals voor mej. De Jong en mej. De Rooij, die ook in de 2- het veld hebben aangeveegd. Daarboven heeft de dames 4-, bestaande uit mej. Kroezen, mej. Schulten, mej. Van Holk en mej. Wesdorp het zilver binnengesleept en heeft mej. Leeuwenburgh met een derde plek de bronzen medaille mee naar huis mogen nemen. Aan het eind van de streep staat de Universiteit Leiden zelfs als 1e op de medailleladder! Stuk voor stuk noemenswaardige prestaties, die niet alleen voor Njord, maar ook voor de Universiteit Leiden prestaties zijn om trots op te zijn.

Hoewel het geldt als kers op de taart van afgelopen roeiseizoen, is het ook een mooie start voor komend jaar. We hebben laten zien dat Njord zichzelf blijft overtreffen, en alles wijst erop dat ook dit jaar de gevonden stijgende lijn doorgezet gaat worden. Met dit goede nieuws wordt dit wedstrijdverslag afgesloten, en worden de blikken gevestigd op een mooi seizoen dat komen gaat.