Nabeschouwing Kettwiger Herbstcup

Waar de aanwezigheid van het lichtblauw op de Kettwiger Herbstcup inmiddels traditie is, betrof de 31e editie er een met een bijzonder grote afvaardiging: twee 8+’en van Middengroep Zwaar en een combinatie 4x van Middengroep Zwaar en Middengroep Licht lagen aan de start voor een poging om de doorgaans Duitse hegemonie te stuiten. De wedstrijd bestaat uit een à la Heineken Roeivierkamp vier afstanden, die zowel het duur als het sprintvermogen van de ploegen testen.
Terwijl onze Duitse evenknie het einde van het seizoen inluidde met deze gezellige wedstrijd, was het voor de mannen van Njord een wedstrijd die serieus ingevlogen werd. Dat werd vanaf de eerste ochtend al lastig gemaakt, want de Duitsers probeerden al vanaf 09:00 de roeiers uit hun wedstrijdfocus te halen door het spelen van hardcore versies van Viva Hollandia en andere Nederlandstalige toppers. Ook een koffietje halen werd niet makkelijk gemaakt: de euro’s dienden in contanten omgewisseld te worden voor de lokale Duitse Wertmarken die in verschillende grootheden verkocht werden en waarbij de wisselkoersen strikt geheim gehouden werd. Dit tartte de 4x echter niet, want met maarliefst 27 seconde verschil werd de eerste afstand over 2.500 meter gewonnen. De 8+’en deden het met een tweede en vierde plaats ook alleszins verdienstelijk. De 750 meter die volgde werd met twee eersteplekken afgesloten: zowel de 4x als een 8+ wisten hun boegbal het snelste over de finishlijn te brengen. Een succesvolle roeidag in Duitsland kan dan op maar één manier afgesloten worden: met veel schnitzel en een klein biertje.
De volgende dag stond in het teken van twee uitersten: een 4000 meter en een 250 meter. De 4x bleek zowel over het sprint- als over het duurvermogen te beschikken, want beide afstanden werden gewonnen – waarvoor hulde. De 8+’en werden op de 4000 meter 2e en 3e en dat betekende dat er enkel met een verfijnd ploegenspel op de 250 meter de Duitsers van winst afgehouden kon worden. Een 1-2tje was nodig, maar dat bleek niet haalbaar: met veel sprintgeweld kwamen de vier ploegen van de eerste beat naast elkaar over de finish, waar de Duitsers dat wederom als eerste wisten te doen. Dhr. Koolfort kon het niet laten om zijn stoute wedcomschoenen nog eens aan te trekken; maar een protest over de uitslag baatte niet. Uiteindelijk hebben de 8+’en een tweede en vierde plek in het algemeen klassement behaald. De eerste krachtmeting van het seizoen kan dus met recht een succes genoemd worden. Voldaan reed, Algie met de Bowa en de rest erachteraan, weer terug naar Leiden.