Nabeschouwing Tromp Boat Races 2022

Het was weer een goed weekend voor Njord. Op Hilversumse wateren werd gestreden voor niet alleen een Trompblik, maar ook voor een blik in de schijnwerpers van de Nederlandse Roeibond. Mede hierdoor was het een weekend met ongebruikelijk volle velden, met individuen die vanuit het hele land zijn opgetrommeld om zo het beste van zichzelf te laten zien. De Tromp Boat Races maakte zijn naam waar door de regenachtige start van de beide dagen, maar eindigde gelukkig twee maal met een mooi zonnetje. Voor de meeste middengroep roeiers was het een goed moment om zich te meten met andere roeiers uit hun eigen secties, gezien er vooral geroeid werd in de kleine nummers. Door een blessure konden mej. Kommerij en mej. De Ruiter niet starten, maar verder hebben alle (lichte) dames zich mogen laten zien op de Tromp. De dames uit de middengroep zijn allen gestart in de 4+ (dit is inderdaad geen klein nummer), waarbij één boot weet dat ze op de goede weg zijn met een 4e plek. De lichte dames zijn gestart in een 2x en een aantal skiffjes, en zijn allen mooi in de middenmoot geëindigd: zonder meer een goed moment om te zien waar ze staan in Nederland (en bij hun eigen roeipartners). Verder was het voor de lichte heren een weekend met ietwat meer druk door een dreigende selectie. Het is een spannende tijd voor de heren Griep, van der Salm en Overmeire, waar dit maal de snelste tijd voor dhr. Griep was. De overige lichte heren in de 4+ weten dat er nog het nodige te doen is, met een 8e plek in het veld. Middengroep zwaar was dit weekend op visite in het Duitse, hier kom ik in een ander verslag op terug.
Nu alle middengroeproeiers besproken zijn mist er nog iets. Bij aanvang van dit jaar zijn we met iets nieuws (dat een tijdje terug ook al bestond) begonnen, de scullgroep geheten. Deze groep roeiers is een vervanging van de voorgaande ouderejaarsgroepen en geeft invulling voor roeiers die meer kilometers kunnen maken, richting de bond willen trainen of vooral na wat meer roei-jaren nog een nieuwe uitdaging aan kunnen gaan. Ze volgen onder toeziend oog van ervaren coaching een schema dat richting het schema van de bond gaat, en kunnen zo de vele kilometers die hierbij komen kijken samen afleggen. Dit blijkt vooralsnog een succesvol concept, waarbij de roeiers meer plezier en meer winst halen uit hun trainingen. Zo bleek ook op de Tromp. Mej. De Kok heeft het hele DSB1x veld aangeveegd en kon met een biertje en een blik terugkijken op een hele bijzondere dag. Mej. Bruijnincx werd in hetzelfde veld derde, en Mej. Leeuwenburgh heeft in het D1x veld met een sterke race een zeer knappe 4e plaats binnen gehaald. Ook de heren hebben het er niet slecht van af gebracht. Dhr. Boonstra heeft een 5e plaats neergezet in een vol HSA1x veld, en dhr. Meijer heeft een mooie 4e plek in het LH1x veld behaald. Op de zondag werd tevens een baanrecord neergezet door de heren Rutten, Koningh, Boonstra en Tas in de 4+. Een leuk feitje: dit baanrecord is harder dan elk baanrecord van welk nummer dan ook op de Tromp. Ze kunnen met een blik en milkshakes van het restaurant met de gouden bogen om de hoek terugkijken op een mooi weekend. Het is over het algemeen een geslaagd weekend, en ik kijk uit naar zowel de Asopos Najaars, waar de aankomende eerstejaars van zich zullen laten horen, als de Novembervieren.