Nabeschouwing Winterwedstrijden

Het weekend van 19 en 20 februari was het dan zo ver. Het eerste meetmoment op het water voor de eerstejaars. Na een lange winter, waar hard gewerkt is, kunnen ze zich nu eindelijk meten aan de rest van Nederland. Ploegen van alle uithoeken van het land worden opgetrommeld om het seizoen af te trappen met een 5 kilometer lang durende race. Ik weet nog goed dat ik versteld stond van het idee dat we 5 kilometer lang op tempo 30+ moesten gaan pompen, maar juist dat is wedstrijdroeien.

Het was nog lang spannend of de wind niet roet in het eten zou gooien. Op het menu stond een stroeve zuidwesten wind van windkracht 5+. Uiteindelijk was de uitkomst een samenvoeging van het eerste blok met de twee laatste blokken voor de zaterdag. Voor de laatste twee blokken kwam pas de ochtend zelf een groen licht; om 10:00 werd bepaald dat de wind binnen de lijnen was om de wedstrijd niet af te lasten.

Vrij snel bleek vanwaar deze lange twijfel. De lichte Vidar acht had het niet getroffen, en lag mede door de harde wind een lange tijd stil in een gevecht met de Kandelaarbrug. In hetzelfde veld hebben veel boten van Njord het water bestegen. De lichte acht, de lichte dames dubbelvier-met en de dames acht hebben op hun beurt geproefd aan de lange strijd tegen zichzelf. Waar de lichte heren en de lichte dames mooi bovenin de middenmoot eindigden, heeft de dames acht heeft het er keurig vanaf gebracht, met een derde plek.

Naast deze mooie start voor de eerstejaars regende het blikken in het eerste blok. Waar de lichte heren Tygo Rompa en Ruben Kouwenhoven net tweede werden in het HG2x veld, hadden de lichte pikken in het LHB2x veld meer succes: Lars van der Salm en Sal Griep trokken het eerste blik voor Njord dit voorjaar! De rest van het blok bestond uit (lichte) dames skiffs. Margot Leeuwenburgh en Claire de Kok hadden net de intensieve tijd van de bondstrials achter de rug, maar hebben desalniettemin een mooie prestatie neergezet. Hannah Otterloo heeft na een prachtige race, waar ze met een lach de finish over kwam, het lichte dames skiff veld compleet aangeveegd en mocht het tweede blik van de dag in ontvangst nemen. In het dames beginnelingen skiff veld werd het even heel spannend voor Sidni de Ruiter, die met 0.6 seconden tweede werd. Een niet onbekend ritueel voor haar, wat mij betreft een erg knappe prestatie. Als laatste van het blok heeft Nissy Wienia, na een carrière bij de Stoutste haar eerste blik voor de Oudste binnengehaald. Een zeer goede start voor Njord.

Na dit eerste blok was mijn humeur zeer goed, en keek ik erg uit naar het laatste blok van de dag. Hier stonden de dames en heren eerstejaars vier-met op het programma, de vier-met in het dames gevorderde veld maar ook de achten van eerstejaars en middengroep zwaar. Waar de eerstejaars vier-metten een lange vijf kilometer ondergaan zijn, heeft middengroep zwaar een knaller van een tijd neergezet, en hebben ze het vierde blik van de dag binnengeharkt. Voorafaan werd geheel onsubtiel gevraagd door een Lagaaier of ze niet gewoon in het beginnelingen veld wilden starten. Deze Lagaaier zal zich nog even goed achter de oren moeten krabben, en met een gemixt gevoel naar bed gaan.

Na deze schitterende zaterdag was het zondag met een wat meer gematigde wind tijd voor de (lichte) heren skiff velden. Namen als Stijn Meijer, Dolf Rutten, Tijs de Koningh en Thijs Tas hebben hier allen een keurige race gevaren, met mooie tijden in de (sub-)top van het veld. De lichte dames, Roos Wagensveld en Maura van der Poel hadden het zwaar in het gevorderde dubbeltwee veld, maar een oude bekende van gister, Hannah Otterloo, heeft in een mix met Proteus het ook nog eens waar gemaakt in het DG2x veld! Een tweede blik in één weekend, het is iets waar ze niet onbekend mee is, en Njord ontzettend trots mee maakt. In het laatste blok van het weekend was het voor middengroep zwaar tijd om, na de mooie overwinning van gister, het nog maar eens te laten zien in de vier-met. Alle drie de boten zijn ergens in het midden geëindigd, en ze staan nu weer redelijk met beide voeten op de grond. Werk aan de winkel! Tevens deden dit weekend beide club 8+ boten een dappere poging om mee te dingen in wedstrijdvelden. Hoewel onsuccesvol, was het voor beide boten een goede ervaring en zien we ze weer terug bij de Head. Als afsluiter van het blok heeft de dames elite acht ook van zich laten horen. Een acht die last-minute gevuld is, nauwelijks samen heeft getraind en uiteindelijk door een voedselvergiftiging gevuld is met een dame van Proteus liep, met een harde en fanatieke start erg goed, niet ten minste door het mooie voorslaan van Sidni de Ruiter. Een mooi blik als afsluiter van het minstens zo mooie weekend!

Met zes blikken is het een bijzonder geslaagd weekend, en kijk ik erg uit naar een schitterend seizoen dat ons staat te wachten. Volgende week gaan we met de hele middengroep naar het zonnige, en windstille Spanje, waar weer veel stappen gezet kunnen worden. Hierop uitkijkend teken ik,

R.M. Berger