Nabeschouwing Heineken Roeivierkamp

Dit weekend, verwisseld met de Head of the River, dan eindelijk de roemruchte H4K. In de aanloop naar de wedstrijd toe hebben de middengroepen in verschillende mate in de acht gezeten, zo ook in het zonnige Spanje. Voor de eerstejaars, die natuurlijk sowieso in de acht trainen, was het na de Head ook even andere koek met afstanden als een 750 meter en een 250 meter. In aanloop naar de H4K was er al het een en ander getraind op de Amstel. Een kleine stuurfout kan al snel een aantal bootlengtes verschil betekenen, en met een ervaren stuur aan boord win je sowieso al wat secondes op je directe tegenstanders.

Hoewel we dit jaar wegens verbouwingen niet op de Hoop aanwezig waren met onze botenwagen, zijn we alsnog gastvrij ontvangen. Een aantal leden van ons hebben onder het genot van een lekkere muffin en goede koffie in een schone en rustige sociëteit kunnen rusten en zich voor kunnen bereiden op de dag die komen gaat.

En het waren lange dagen. Traditiegetrouw op zaterdag eerst de 2500 en 250 meter, achter elkaar, en op zondag de 5000 en 750 meter.  De club achten mochten weer de spits afbijten op zaterdag. Na een voorspoedige acht kilometer vorige week mocht de dames club zich weer bewijzen vandaag, maar dat mocht minder baten dan vorige week: een respectievelijk elfde en tiende plek van de twintig. De heren club hadden dikke pech met hun materiaal en zijn mede hierdoor slecht begonnen aan hun weekend.

Een lange pauze aan masters achten verder mochten de dames van zich laten horen. Alle damesboten van Njord lagen om klokslag drie uur klaar voor de start. De eerstejaars lichte dames mochten als eerst, en daaropvolgend volgden snel de middengroepen en de eerstejaars dames. Een elite dubbelvier-met, een middengroep acht, een lichte middengroep dubbelvier-met en een eerstejaars acht waren de boten die het onder de vlag van Njord mochten laten zien. En het was een mooie race, de elite vier pakten onder leiding van Martijn de Gaaij gelijk de leiding in hun veld. Beide achten (EJD en MGD) eindigden in het midden van hun veld en de eerstejaars lichte dames zetten een goede score neer op de 2500 meter. Hoewel alles nog openligt voor de volgende dag is het al een sterke indicatie voor hoe je in het veld ligt. Middengroep lichte dames heeft, door een zieke, een invaller vanuit eerstejaars lichte dames gekregen, en moesten nog erg samenkomen in hun eerste race.

Het laatste blok van de dag was het tijd voor de mannen. Overvolle fietspaden en tribunes tekenden de sfeer langs de kant. Het was goed weer, en iedereen die nog niet echt iets te doen had heeft zich verplaatst naar de Amstel om daar nog even te genieten van wat roeiend Nederland te bieden heeft.

Het waren stuk voor stuk spannende races, en noemenswaardig zijn middengroep licht en zwaar die beiden in de top drie belandden na hun eerste races. De eerstejaars mannen konden met gemengde gevoelens naar huis, ze hadden niet de races gevaren die ze in gedachten hadden en waren met uitslagen rond de 10e plek niet geheel tevreden.

De tweede dag was een stuk grauwer, en stond in het teken van de langere afstanden. Respectievelijk een 5000 meter en een 750 meter waren de races van de dag. De blokken waren vandaag weer in dezelfde volgorde, en alleen de dames club acht startten nu in het laatste blok in plaats van het eerste blok. Dus eerste de dames, dan de heren en dan de dames club 8+. Het waren wederom spannende en soms bloedstollende wedstrijden, met nu de directe concurrenten voor en achter de startende ploeg. Ingehaald worden, doorstaan, en de boot die nadert telkens weer van je afduwen tekenen zo een vijf kilometer met voor en achter je boten die ongeveer even har

De dag eindigde met wederom een volle tribune bij Nereus, maar nu in de regen. De 750 meter was een titanen strijd voor elke ploeg – een strijd tegen het opgebouwde zuur en de zware benen. Een sprint, die te lang duurt voor een sprint scheidt het koren van het kaf en is het toetje van een weekend keihard werken.

De dames in de elite vier lieten hier weer overtuigend van zich horen. Lisa Bruijnincx, Hannah Otteroo, Claire de Kok, Margot Leeuwenburgh en Martijn de Gaaij pakten hun concurrent overtuigend en trokken een blik op de H4K. Een schitterende prestatie, die veel goeds belooft voor iets wat over twee weken plaats gaat vinden. Verder heeft Njord het er redelijk goed van afgebracht. Waar, op de lichte dames na, de eerstejaars er veel moeite mee hadden dit weekend, hebben de middengroepen naar kunnen gepresteerd, en waren ze vaak in de bovenste helft van de uitslagen terug te vinden.

Het weekend werd afgesloten met een ‘H4K-diner’, vanwege het gewijzigde schema niet meer het ‘Head-diner’. Hier konden de gestarte ploegen genieten van een groot bord chinees, en mochten sommige roeiers ook even ruiken aan de lucht van vrijheid.

De dag erna was het weer voorbij met de pret, en iedereen is nu weer druk aan het trainen. Het was een mooi weekend, en het is nu vooruitkijken naar het trainingsweekend op de WAB. Tot op 2 april!