De eerste zondag van april betekende maar één ding. De Varsity. Heel het jaar is uitgekeken naar deze ene dag, naar deze eerste zondag van april. De weken naar aanloop van de Varsity waren er geen gesprekken meer op Njord die niet over de Varsity gingen. Die niet gingen over hoe goed het zou gaan, met de hoofdnummers. Die niet speculeerden over een mogelijke kroegjool.

Nu was het zondag eindelijk zo ver. De ochtend, die ijzig koud begon, betekende al veel goeds. De kersvers voorgedragen f.t. Praeses, Leendert Liefers, heeft zijn entree gemaakt met het h.t. bestuur op de Varsity. Het gehele bestuur had zich te koud aangekleed, en stond te bibberen terwijl de roeiers en de coaches hun kaartjes konden ophalen. De Varsity is wat roeien betreft een vrij overzichtelijke wedstrijd, met niet zo veel uitgeschreven nummers en telkens slechts de A-finale die verroeit wordt. De dag begon met een Overnaedsch nummer, en vloeide over in de wedstrijdnummers. De ochtend werd verroeid middels time-trials, omwille van de eerlijkheid van de wedstrijd. Als goeie start van de dag roeiden Jody de Jong en Meike Kroezen een overtuigende tijd in het DG 2x veld, en konden die zich alvast voorbereiden op een mooie finale.

Het waren spannende tijden, niet zonder meer voor onze lichte roeiers. De heren Kouwenhoven en Rompa kwamen, na hun ongeluk in de vorige editie, voor maar één ding – het blik. De voorwedstrijd wees uit dat ze, met hun tweede plek, nog wel wat werk aan de winkel hadden, en het bleef tot de middag nog spannend. Ze eindigden helaas met een tweede plek, en dat is zonder meer nog steeds een uitmuntende prestatie.

De finale van de Oude Vieren

De lichte eerstejaars dames mochten na een harde race gelijk door naar hun finale, en konden daar gaan strijden tegen hun eigen ploeggenote – Bente Nijhuis was zo gul om in te vallen in een rode boot. Het mocht echter voor beide boten niet baten, en Skadi ging na een enorm harde tijd er met het blik vandoor. Voor de eerstejaars dames was het lang spannend of ze de finale konden behalen, maar mochten uiteindelijk op basis van hun tijd door naar de finale. De eerstejaars mannen hadden minder succes, en konden na hun voorwedstrijd hun correcte kleding aantrekken en genieten van het steeds warmer wordende zonnetje.

Om 12:20 was het dan zo ver. De voorwedstrijd van de Dames en Oude vier. En ja hoor! Beide ploegen naar de finale. De tijden van de snelsten waren echter wel een stapje harder, en de zenuwen zaten er goed in. Eenmaal in de finales hebben Meike Kroezen en Jody de Jong een mooi blik binnen gehaald. Mej. de Jong, die vrijdag nog als coach op de Varsity Prognose Vergadering stond, mocht hier haar mouwen er af scheuren. Naast het blik van de dames in het DG 2x veld, hebben beide hoofdnummers uiteindelijk de vierde plek in de finale behaald. Waar het oogverblindend mooie roeien van onze Utrechtse en Rotterdamse vrienden ons helaas te veel werd, deden we mee.

We deden mee, we werden genoemd en we hebben laten zien wat we waard zijn. We staan als Njord op de kaart en waar we dit jaar niet gewonnen hebben, doen we dit volgend jaar wel. Als we dan weer met beide boten in de finale liggen. De zon begint steeds meer te schijnen en ik kijk uit naar een prachtig hoofdseizoen. We kunnen als Njord zijnde enorm trots zijn op onze roeiers, en het was mooi om te zien met wat voor delegatie we er waren zondag. Laten we vooral niet vergeten hoe hard er door alle roeiers, coaches en stuurlui wordt gewerkt om te winnen, vooraan te varen en de beste te zijn. Tot snel, bij de volgende wedstrijd.