Nabeschouwing NK Klein Hollandia

Op de late uurtjes van vrijdag begon dit weekend het Nederlands Kampioenschap voor kleine nummers (NK Klein), met de time-trials. Het NK is voor veel roeiers een belangrijk moment; in sommige gevallen van bijna hetzelfde kaliber als de Varsity. Een goede prestatie op het NK betekent een grote kans op een doorstroom naar een World Cup, of een U23 traject.

Gecombineerd met dit NK was dit ook het weekend van de Hollandia. De Hollandia, waar commissieleden van zowel Njord als onze Utrechtse vrienden zich voor inzetten, is de overkoepelende wedstrijd waarin het NK plaatsvindt. Een normaliter gezellige wedstrijd, met een goede sfeer en mooie prijzen. Ook dit jaar was het een succes, met helaas wel wat minder goed weer. De bosbaan stond in het teken van hard roeien, en ook het eerstejaarsgeweld barste wederom los.

Na een aantal weken geen wedstrijd konden de kaarten opnieuw geschud worden en mochten onze eerstejaars het beste van zich laten zien. Waar we zaterdag telkens nèt naast de A-finale grepen, was het zondag aan de lichte pikken om hun debuut in de A-finale te maken. De opdracht was simpel: vooraan starten, vooraan eindigen. En dat deden ze (in de voorwedstrijd) erg goed. Helaas mocht het in de finale niet baten, waar ze door materiaalpech hun wedstrijd niet konden afmaken. De lichte heren dubbel twee van Lars van der Salm en Sal Griep hadden deze week ook hun zinnen gezet op een A-finale, waar ze beginneling af zouden kunnen worden. Maar helaas, Triton was ze, met Okeanos, te snel af en mogen zich nu opmaken voor een hoofd met wat minder haar.

Ondertussen ging het NK klein gestaag door. Van time-trials naar kwart-finales, naar halve-finales tot finales. Het was voor veel roeiers een heel traject, waar ze een weekend lang te maken hebben gehad met het continu treffen van (mentale) voorbereidingen. Vorige week was het al raak voor Tygo Rompa in de race tegen Ruben Kouwenhoven, en nu stonden ze wederom tegenover elkaar. In de C-finale van het Lichte Heren NK werd het een zeer spannende race. En Ruben Kouwenhoven had hier, in tegenstelling tot vorige week, het laatste woord. Een race later was het de beurt aan Stijn Meijer, die in de B-finale ging strijden om een mooie tijd neer te zetten, en heeft uiteindelijk de 11e tijd van het veld neergezet – nog steeds niet onverdienstelijk als je tegen de top van Nederland roeit. Thijs Tas mocht, na het uitwegen van een Orca boot, alsnog naar de C-finale van het HE2- veld, en is in een leuke en spannende race uiteindelijk als derde over de streep gekomen.

Waar het voor de heren wellicht een wat taaier weekend was, hebben de dames het dit weekend er zeer verdienstelijk van af gebracht. Het waren mooie races in de D-, C-, en B-finales van respectievelijk Nissy Wienia, Marij Höppener en Hannah Otterloo in het Lichte Dames Elite veld, en Hannah Otterloo heeft hier erg netjes de tweede tijd gevaren in het onder 23 veld.

NK Klein 2023: Alle winnaars | Roeien.nl
Claire de Kok na haar overwinning in het DSB1x veld

In het vrije veld voor de dames was na de halve finales al duidelijk dat er een SB blik naar Njord zou gaan, maar of het Lisa Bruijnincx zou worden of Claire de Kok was lang de vraag. Het was een enorm spannende race. Bruijnincx, die de gehele race aan kop lag (ten opzichte van de Kok) zette vroeg de eindsprint in. In een hoog tempo poogde ze de tank nog even helemaal leeg te trekken. Tegelijkertijd, aan de andere kant van de baan, wist de Kok, met lange klappen in een lager tempo steeds dichterbij te komen. Het duurde tot een paar meter voor de finish, maar uiteindelijk wist de Kok de boot er langs te brengen. Het blik was voor de Kok! Voor zowel Bruijnincx als de Kok een ontzettend mooie prestatie om in de top 2 van onder 23 Nederland te eindigen.

Daarna mochten de twee nog even hun allerlaatste beetje energie van de dag er uithalen. In een combinatie met Skadi, Okeanos en Thêta hebben Bruijnincx en de Kok nog een blik binnengehaald: ze kwamen als eerste over de streep in het Dames Elite 8+ veld. Een mooie afsluiter van het weekend!