Nabeschouwing Raceroei Regatta / Wedau Regatta

Na maanden wachten, wedstrijden starten op de Bosbaan, een langebaan seizoen en een Amsterdam-Rijnkanaal was het dan eindelijk zo ver: de WAB. De WAB, in volle glorie. Harde wind, golven, maar ook een mooie zon en verbrande hoofden tekenden het weekend. De coaches konden de fiets weer afstoffen, en de roeiers mochten weer op zoek gaan naar een auto van één van de ouders. Het weekend verliep overigens prima voor Njord: we kunnen weer vier blikken bij de blikkenteller schrijven.

De zaterdag was als vanouds de klassementsdag. Hier konden alle ploegen weer hun punten sprokkelen om zo uiteindelijk in de bovenste regionen van het klassement te komen. Voor sommigen gesneden koek, maar voor anderen nog wel even aanpoten. Noemenswaardige prestaties van de dag zijn onder meer de A-finale voor de “Jonghe Vier”. De combinatie van lichte en zware eerstejaars schopte het deze dag, met een invaller uit achter woerden zowaar tot de A-finale: een debuut. Maar ook de MGZ development 4-’s en de eerstejaars (lichte) dames hadden sterke voorwedstrijden. Waar het normaliter vrij duidelijk is bij middengroep zwaar welke boot de A-boot is, werd het deze week nog best spannend; de Schellaars komt meer en meer in de buurt van de Louwerens en de onderlinge strijd zorgt ervoor dat het onderste uit elkaars kan wordt gehaald. In hetzelfde straatje van MGZ wordt ondertussen ook in de 2- steeds harder geroeid – Tim Tissing en Friso Trimborn draaien steeds lekkerder in de 2- en hadden vandaag ook een A-finale te pakken. Daarnaast beloofde de voorronde Sidni de Ruiter beloofde ook veel goeds. Ze had vorige wedstrijd bij de ZRB de scullsmaak al aardig te pakken, maar ook nu gaat het in de skiff weer helemaal niet slecht.

In de middag was het tijd voor de finales – en niet zonder succes. Een blik voor Sidni de Ruiter na een dominante race in het DG-b skiff veld. Hiermee haalt ze haar tweede scullblik binnen, en is ze op weg naar scull-overgangs status. In de finale van de zware vier-zonders waren de Oude Vieren van Skadi en Orca wederom helaas te sterk voor onze middengroep zware boten – maar heeft de Louwerens wel haar positie in het klassement versterkt met een derde plek. Een stukje later op de dag wordt in een kleine directe A-finale het tweede blik van de dag binnen gehaald: Thijs Tas slaat een elite vier-zonder dominant voor en mag zo tevreden uitkijken naar de volgende dag.

Op zondag begint de dag met een bijzonder nummer. Tanne Houwerzijl, de normaliter eerstejaars lichte dame stapt vandaag de skiff in. Het open veld (DB1x) zou een taaie tegenstand bieden – maar niets blijkt minder waar. Als eerstejaars skifft ze een hoop van haar tegenstand eruit en mag ze door naar de A-finale! Chapeau. Ondertussen worden de lichte middengroepers, Mathijn Overmeire en Vincent van Rie beiden derde – en mogen door naar de A-finale. Van Rie debuteert als skiffeur dit weekend, en heeft hiermee een mooie eerste skiffwedstrijd. Door een aantal blessures en ziektes starten er vandaag weinig middengroep lichte dames, en is het uiteindelijk aan middengroep zwaar om de eer van de middengroep hoog te houden. Een eerste plek voor Luuk Remmerswaal en Jaap Noordman in de voorwedstrijd biedt veel goeds voor de finale – die overigens wel spannend gaat worden. Hierna zijn de achten en EJLD aan de beurt. Zowel de dames als lichte dames komen als eerste over de eindstreep bij de voorwedstrijd, maar tijden van andere voorwedstrijden zijn vooralsnog wel harder. Dat beloven spannende finales te worden!

Luuk Remmerswaal en Jaap Noordman na hun blik

Tussen de eerstejaars door wordt er ondertussen hard geroeid. Met de inschrijvingen die in het heren elite acht veld staan belooft het een spannende pot te worden. En dat wordt het uiteindelijk ook. In de eerste 500 meter sprint de Hoop er vandoor. Er worden – met tegenwind – enorm harde splits gevaren (1:25 in de eerste 500). Middengroep zwaar ziet ondertussen haar Henley Project als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar, waar sneeuw voor de zon verdwijnt, blijft een boot op het water en is de race nog niet voorbij. De snelle start van de Hoop bleek, zoals voor sommigen verwacht, pure bluf – en de race wordt spannender en spannender. De instap-combinatie-acht, wederom met Thijs Tas op slag, loopt meer en meer in. En ook MGZ gaat mee. De snelle splits van 1:25 van de Hoop veranderen in splits van 1:35, en de combinatie acht trekt hem er met een split van 1:30 langs – een blik voor Thijs Tas en een stuurblik voor Sara Kalf – die hiermee SA is geworden en haar fles poepel kon ontpoppen.

Hierna worden er nog verschillende finales verroeid – Houwerzijl wordt niet onverdienstelijk vierde, de combinatie van Marij Höppener en Frouke van Argo wordt net aan tweede, en hierop volgen een aantal extreem spannende races. Te beginnen met Luuk Remmerswaal en Jaap Noordman. Na een mindere race van gister werd het maar eens tijd om hard te roeien. Een Groningse combinatie trekt de boot de 1e 500 meter erlangs, en liggen al na 500 meter een bootlengte voor. De Leidsche heren geven zich echter niet gewonnen en haken de rest van de race aan. De laatste 500 meter wordt het kaf van het koren gescheiden. De bootlengte voorsprong wordt steeds minder en minder, en het komt aan op de laatste 50 meter voor de heren. Iedereen kijkt met tanden op hun lip naar de race, en de mannen uit Groningen geven zich in de allerlaatste halen pas gewonnen. Het blik gaat naar Leiden, en na een enorm sterke strijd van de mannen mogen ze zich gelukkig prijzen op het erevlot.

In de eerstejaars velden vindt de volgende strijd plaats. EJD heeft gister al van zich laten horen in het klassement. Na wat mindere maanden klimmen ze steeds meer omhoog, en hebben ze een sterke vijfde plek neergezet op zaterdag. In de voorwedstrijd op zondag hebben ze al laten zien dat ze weten wat hard roeien inhoudt – en een keurige race neergezet. In de finale was het wederom tijd om dit te laten zien. De grootste concurrent is Orca, die ook gister het blik mee naar huis mocht nemen. Na een harde start liggen onze dames snel voor, maar is het ook Orca die weer aanhaakt. Lange tijd gaat het erg gelijk op, maar na de duizend meter komt Orca dichter en dichterbij. Ze vliegen er uiteindelijk voorbij en de dames lopen met een seconde verschil het blik mis – jammer, maar een erg goed weekend. De lichte dames worden daarna net aan tweede, en weten dat ze volgende wedstrijd met een goede race wellicht wel eens wat potten kunnen breken.

EJD in hun voorwedstrijd zaterdag

Met vier nationale blikken een prima weekend voor Njord – maar er wordt ook internationaal geroeid. In Duisburg heeft hetzelfde weekend de Wedau regatta plaats gevonden. Een aantal roei(st)ers van ons zijn onder de Nederlandse dan wel Leidsche vlag naar Duisburg afgereisd om zichzelf even extra uit te dagen. Voor sommigen was het een groter succes dan voor anderen, maar voor de meesten was het vooral een onwijs gave ervaring. Noemenswaardig: Lisa Bruijnincx wint in de skiff haar voorwedstrijd, en kan met een derde plek terugkijken op een goed weekend. Maar ook BLIKT Claire de Kok in haar combinatieboot in het U23 veld, en zet Dolf Rutten de vierde tijd neer met de FISU acht. Een mooi weekend waar we als Njord enorm trots op mogen zijn.