Nabeschouwing Henley Royal Regatta

In de week van 26 juni is een grote delegatie aan leden van Njord naar Henley afgereisd. Coaches, roeiers en ook een deel van het bestuur waren aanwezig op deze mooie Engelse wedstrijd, waar een deel van het spektakel juist ook langs de kant afspeelt. Vanuit Njord zijn we erheen gereisd met een dubbel vier, bestaande uit Luuk Remmerswaal, Jaap Noordman, Tygo Rompa en Ruben Kouwenhoven, maar ook een dubbel twee met Sidni de Ruiter en Margot Leeuwenburgh. Verder zijn er verschillende roeiers in een combinatie ploeg heen gegaan. Lisa Bruijnincx in een dubbel vier, Claire de Kok in hetzelfde veld maar ook Dolf Rutten in de FISU acht en Thijs Tas onder de vlag van De Hoop.  

Dolf Rutten (slag) na de overwinning tegen de Britse U23 acht

In de weken naar aanloop van Henley was het voor de roeiers lang spannend. Wie mogen er naartoe, moeten er qualifiers gevaren worden? De acht van MGZ was uiteindelijk van de baan, deels wegens tentamens in de desbetreffende periode, maar de dubbel vier heeft na lang beraad besloten om te gaan. Ook de dubbel twee van MGD was lang afwachten, maar de Pimms lonkten genoeg om ze overstag te halen.

Eenmaal in Henley aangekomen zat de moed er goed in. De vier trof gelijk een nationale vriend (en vijand) uit Utrecht. Op de dinsdag moesten de jongens in de Prince of Wales cup roeien tegen een boot die ook naar de World Cup was gegaan, en was het ondanks een goede race duidelijk wie het onderspit moest delven. De jongens van Njord gingen vervroegd uittraining en hebben nog een aantal dagen genoten langs de kant. Ondertussen was het aan Thijs Tas om elke dag een race uit de mouwen te schudden in de Wyfold Challenge Cup, en naarmate de week vorderde kwamen ze er steeds lekkerder in.

De dubbel vier en haar coaches

Op de late woensdag kwam het bestuur aan op Henley, samen met dhr. Landman. Onder het genot van goede vis bij “The Square” en indrukwekkende verhalen over de historie van Henley werd het bezoek aan Henley-On-Thames ingeluid. De volgende ochtend was het gelijk aan Sidni en Margot om van zich te laten horen. Ze roeiden in de Stonor Challenge Trophy tegen een combinatie van onder andere Leander Club, waarbij het ook hier snel duidelijk werd dat zij dat een maatje te groot waren: ook voor de dames was uittraining een feit. De culture lessen gingen door en we zijn hierna gaan picknicken op de parkeerplaats van dhr. Landman, met heerlijke sandwiches en bubbels. De deftige stewards enclosure, met dresscodes, piekfijn onderhouden gras en haar vrolijke sfeer lag een aantal meter verderop, en bij een spannende race kon zo van de parkeerplaats naar de race gerend worden. Ook de band die elke dag van zich liet horen lag binnen gehoorafstand, en zo werd er onder het genot van aangename muziek gepicknickt. Hoe bijzonder het ook klinkt, het is een heus gebruik en een enorme luxe.

Naarmate de namiddag verder naderde stroomde het terrein voller en werd de sfeer gemoedelijker. De zon, de vrolijke mensenmassa en de nette kleding (“Shouldn’t you wash your blazer?”) maakten de middag helemaal af. Waar er een paar al konden genieten, was het voor sommigen focussen geblazen, met strakke regimes en ogen gericht op de naderende wedstrijd.

De week vorderde gestaag en het niveau werd hoger en hoger. Op de vrijdag waren het knallers van races, met ook goede prestaties van onze roeiers. Lisa Bruijnincx heeft al de dubbel vier van Nottingham University eruit geroeid, waarna ze op de vrijdag de A-boot van Leander eruit roeien! Pure klasse en een mooie race. Claire de Kok wint ondertussen van de B-boot van Leander en Leander zal nog wel met een gemixt gevoel terugkijken naar de Nederlandse enclave. Dolf Rutten slaat dezelfde vrijdag de FISU acht voor, en wint hiermee van een combinatie van wederom Leander maar ook Oxford University – de feitelijke U23 acht van Engeland. Ook dit is een verdienstelijke prestatie. Thijs Tas was helaas na vier races deze vrijdag klaar, na een enorm spannend einde tegen London Rowing Club.

Sidni de Ruiter (slag) en Margot Leeuwenburgh in hun race

Zaterdag was het kaf van het koren gescheden, en bleek het koren wel erg goed te zijn. De roei(st)ers van Njord stuitten tegen boten van wereldklasse en waren in deze races helaas snel klaar. Desalniettemin was het een goede week met veel lessen en bijzondere races voor de meesten. We kunnen terugkijken op een mooie week voor Njord, en daarnaast een mooi seizen met 65 blikken.

Deze zomer zal het FISU WK verroeid worden en daarnaast het U23 WK. Hieraan doen respectievelijk Dolf Rutten, Hannah Otterloo en Claire de Kok aan mee. We wensen hen veel succes en plezier op deze mooie uitzendingen.