In Memoriam J.M. de Jonge

En ’t blauw is de kleur van de eeuwige trouw, die gij zwoert aan God Njord en zijn zwaan.

Met grote droefenis hebben wij kennisgenomen van het overlijden van

J.M. de Jonge

Lid van Njord 1958
Varsitywinnaar 1963

Onlangs ontvingen wij het droeve nieuws dat Jan Maurits de Jonge op zondag 5 februari 2017 is overleden. De familie De Jonge is al generaties nauw betrokken geweest bij de Koninklijke Studenten Roeivereeniging “Njord”. De vader van Jan Maurits, Marien de Jonge, was wedstrijdroeier op Njord. Zijn oom was Ernst de Jonge, Praeses van Njord en Minerva, Olympisch roeier en verzetsstrijder. Jan Maurits volgde in hun voetsporen: hij kwam in 1958 naar Leiden om rechten te studeren en roeide in de Jonghe Acht van Njord. Het jaar daarop roeide hij zeer succesvol in de skiff. Na twee jaar relatieve rust, besloot hij in zijn vijfde jaar weer te gaan wedstrijdroeien. Als slag van de Oude Vier won hij op 6 mei 1963 het hoofdnummer van de Varsity. De drie jaren als wedstrijdroeier leverden hem 17 blikken op.

Op latere leeftijd pakte hij het roeien weer op bij K.R.&Z.V. “De Maas” en de Baarnse roeivereniging “De Eem”, waar hij vijf jaar voorzitter was. Hij bleef jarenlang betrokken bij Njord als secretaris van het Oud-Njordbestuur. Ook nationaal was hij onvermoeibaar promotor van de roeisport: in 2014 was hij mede-oprichter van het blad Roei!, het enige  Nederlandse tijdschrift over de roeisport. Na zes jaar voorzitterschap van de Koninklijke Holland Beker wedstrijden, werd hij nog vorige maand tot erevoorzitter van de regatta benoemd.

De Jonge Wint Varsity 1963

“De snijdende wind kan de blijde lach niet van het gezicht van slag De Jonge van Njord wegvagen. In kletsnatte kleding trotseert hij alle kou, zijn ploeg heeft de Varsity gewonnen.”