Dames Vier tweede en Oude Vier derde op de Varsity!

Nabeschouwing7

Wat een goed weekend hebben we gehad, blik in Gent en blik in Houten. Daarnaast hebben de eerstejaars ook nog eens heel veel punten gehaald, voeren bijna alle ploegen finale én deden de Vieren het op het hoogste niveau bijzonder goed. Ik denk dat we kunnen concluderen dat de eerste korte baan wedstrijd goede perspectieven biedt voor de rest van het seizoen!

Laten we buiten de grenzen beginnen; aldaar voeren MGD en MGLD voor de blikken in Gent op de 40ste International Spring Regatta. De dag begon op zaterdag direct goed met Heleen en Anne in de dubbeltwee in het LW2x veld. Zij werden namelijk nipt tweede in dat veld op slechts 1,5 seconde op de bordeauxrode ploeg uit de hoofdstad. Na Heleen en Anne dient Wieke aan in de skiff in het zeer zware WU23 1x veld. Daar weet ze een knappe tiende plek te behalen en laat daarmee ploegen uit binnen- en buitenland achter zich. De eerste dames uit Middengroep Dames die in actie komen in Gent zijn Jennifer en Lisa in de twee in het W2- veld. Ze moeten drie sterke Nederlandse combiploegen en een Duitse ploeg voor zich dulden met een tijd van 08:03,65. Iets later op de zaterdag wederom Anne en Heleen aan de start, ditmaal alleen niet samen in de boot. Ieder in hun eigen skiff varen ze naar een 10de (Anne) en een 12e (Heleen) plek in het LW1x veld. Dan de eerste van drie starts van Mieke Wilms dit weekend. Samen met Jara Verweij (Skadi) wint ze het WU23 2x veld in een knappe tijd van 08:00,36, hulde! Dan maarliefst 8 dames uit het Leidsche aan de start in Gent. Twee vierzonders van MGD aan de start in het W4- veld. Voor Elke, Ingeborg, Laurie en Femke verloopt de race bijzonder goed, zij behalen een knappe tweede plaats in een tijd van 07:38,19. Het andere bootje met Lisa, Carlijn Wilms, Anna en Jennifer wordt 6de in een tijd van 07:47,92. Na de vierzonders nog één buitenlandse start voor Mieke samen met haar Rotterdamse partner in de dubbeltwee voordat zij beiden moeten afreizen naar Nederland voor de Dames Vieren race op het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze start vindt plaats in het W2x veld en daar worden ze knap tweede in een tijd van 07:53,82. Tot zover de uitslagen van zaterdag 8 april, op naar zondag 9 april.

Opnieuw eerst uitslagen uit het buitenland. Nog ver voordat de Varsity losbarstte waren Heleen en Wieke alweer de baan over geweest in Gent in het LW2x veld. Ook deze combinatie blijkt hard te varen, want zij worden ook tweede, ditmaal achter onze groene corporale vrienden. De lichte dames besluiten hun weekend met een gezamenlijke start in het LW skiff veld. In dat sterke veld worden ze 6de (Anne), 7de (Heleen) en 9de (Wieke). Ik ga er vanuit dat de dames nuttige wedstrijdervaring hebben opgedaan in Gent en die zullen meenemen in hun trainingen richting de korte baan wedstrijden in het thuisland.

Nabeschouwing4

Dan de Varsity! Tussen 10.15u en 12.50u waren alle voorwedstrijden van de Leidse ploegen. Voor slechts 2 van de 13 ploegen was de concurrentie in de voorwedstrijd te hevig om door te kunnen stoten naar de finale. De damesacht en Njord 1 (Brinks, B. Algie, Gelling, Kroos en st. Ellen Breedveld) in het G4+ veld wisten hun voorwedstrijd zelfs te winnen en daarmee met goed perspectief het middagblok in te gaan.

De finales werden voor Njord afgetrapt door de vieren van de eerstejaars (lichte) damessectie. De vier van EJD (Jonge Dames Vier) wist na een tweede plaats in de voorwedstrijd de 6de plaats te behalen in de finale. Daarmee behalen ze 5 punten voor het klassement en staan ze heel solide op de derde plaats in dat klassement. Eerstejaars Lichte Dames (Lichte Dames Vier) behalen in de finale eveneens een 6de plaats en staan in het klassement tevens op de 6de plek.

Na de vieren gevuld met eerstejaars (Lichte) Dames drie vieren aan de start van MGZ (Njord 1 en 2) en MGL (Njord 3). Een finale in het G4+ veld voor de helft gevuld met mannen uit Leiden dus, u leest het inderdaad goed. Die finale wordt de eerste 1000 meter voorgeslagen door Nereus 2, maar in de tweede helft van de race nemen Brinks, B. Algie, Gelling, Kroos en Ellen (Njord 1) de leiding over om die vervolgens niet meer uit handen te geven. Op de streep is het verschil met de eerst volgende boot maarliefst 5,52 seconden! Hulde voor deze prestatie, het blik gaat naar Leiden en de mouwen van deze heren (en dame) mogen voortaan in de kast blijven liggen.

Nabeschouwing5

Eerstejaars Licht (Lichte Acht) vaart een hele strakke finale en behaalt een hele knappe 3de plek in die race. Die plek levert ze maarliefst 6 punten voor het klassement op! Daarmee zijn ze de best presterende eerstejaars ploeg van Njord op deze wedstrijd. In het klassement staan de mannen voorlopig nog op een gedeelde 7de plek met Triton. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat ze nog wat plaatsen zullen stijgen als deze lijn wordt doorgezet. Dan Middengroep Licht, zij varen finale in het LE4- veld. Normaliter een veld voor ouderejaars roeiers, toch durven deze tweedejaars (Reinders, Van Heijningen, Brinkman en Boersma) de uitdaging aan. Met ogenschijnlijk speels gemak behaalden ze de finale, alleen een vuist maken in de finale bleek nog een stap te ver. Een kleine ontmoeting met Nereus 2 heeft daarbij ook wat roet in het eten gegooid.

Dan de achten van EJD (Dames Acht) en EJZ (Jonge Acht). De finale halen was voor beide ploegen niet het grootste obstakel, voor hen wachtte de echte uitdaging in de finalestrijd. De damesacht moest in die strijd haar meerdere erkennen in Laga, Theta en Okeanos. Een vierde plek en 5 punten is de oogst. Daarmee staan de dames nu op een 5de plek in het klassement, een snelle blik op de verschillen laat echter zien dat er nog een hoop mogelijk is. De finale van de Jonge Acht was een ware kaskraker, ook in de einduitslag te zien; de eerste vier ploegen finishten binnen 2 seconden van elkaar. De middelste 1000m lag de Eerstejaars Zwaar zelfs op een tweede plek heel dicht op koploper Nereus. In de laatste bloedstollende 500 meter heeft EJZ uiteindelijk genoegen moeten nemen met een 4de plek. Die vierde plek levert ook hen 5 punten op voor het klassement. Zij staan nu vierde in het klassement met een heel klein gat tot de tweede plek, alles is dus nog mogelijk!

Nabeschouwing2

Over naar de traditionele nummers van de Varsity; de Heren Overnaadse vier, de Dames Vier, de Overnaadse twee en de Oude Vier! De Heren Overnaadse vier wordt, na een 5e tijd in de Time Trial, eveneens vijfde in de finale. Aegir stak in de finale met kop en schouders boven de rest uit, zij voeren als enige een tijd onder de acht minuten. De Dames Vier (Donna, Laura, Doris en Mieke) had het geluk om een directe finale te mogen varen, in die finale namen zij meteen op zeer felle wijze de leiding. 1000 meter lang voeren zij voor de concurrentie uit Amsterdam uit. De tweede helft nam het viertal uit de hoofdstad echter de regie om die vervolgens niet meer uit handen te geven. Uiteindelijk waren de Leidse dames op de streep slechts 4 seconden van de gouden hangers verwijderd, een hele knappe prestatie! (de beelden van de Dames Vier zijn hier te bekijken)

Het Collegium van onze moedervereniging zet in de KNSRB Ov2+ een knappe prestatie neer in de Hektor. Slechts één ploeg moesten zij voor zich dulden, en die tegenstand kwam uit het hoge noorden. Geen zilveren blik dit jaar dus voor de LSV Minerva.

Nabeschouwing6

Dan de ontknoping waar de hele dag om draait: de finale van de Oude Vier. Onze Oude Vier weet zich met relatief gemak te plaatsen voor de finale. Met een derde tijd overall achter Nereus en Triton was een goede basis tevens aanwezig voor een goede finale. Geloot in baan 6 liggen ze aan de start van de 3000m. Na een goede start liggen ze op een vierde plek achter Skadi, Triton en Nereus. Al snel wordt echter duidelijk dat de strijd om de gouden blikken dit jaar tussen Utrecht en Amsterdam zal gaan. Het doet mij dan ook deugd om te zeggen dat Njord zeer soeverein de derde plek heeft bemachtigd een kilometer voor de streep en die met verven heeft verdedigd. Een derde plaats met een jonge ploeg biedt perspectief voor de toekomst! Hulde voor deze prestatie van Hoffstedde, Terpstra, De Haan, J. Algie en st. Dorinda Bolte. (de beelden van de Oude Vier zijn hier te bekijken)

Een wedstrijdweekend om met een goed gevoel op terug te kijken dus. Blik voor Mieke Wilms buiten de grenzen en MGZ binnen de grenzen. Veel punten in de eerstejaars klassementen en een hoop goede finales. Op naar de Hollandia over anderhalve week!

 

Allez Njord!

(zie hier de volledige uitslagen van de Varsity; zie hier de uitslagen van zaterdag van Gent; zie hier de uitslagen van zondag van Gent en zie hier de standen in de eerstejaars klassementen)