Voorbeschouwing Hollandia Roeiwedstrijden/Aegon NK Klein 2017

Banner

Twee weken na de Varsity staat alweer de tweede kortebaanwedstrijd voor de deur, wederom een K.N.S.R.B. feestje. Ditmaal georganiseerd door beide blauwe verenigingen van corporaal roeiend Nederland, Triton en Njord. Met maarliefst 34 inschrijvingen uit Leiden staat u een waar roeifestijn te wachten dit weekend op de Bosbaan. Met de goede resultaten in het achterhoofd van de Varsity (https://njord.nl/2017/04/12/dames-vier-tweede-en-oude-vier-derde-op-de-varsity/) en een dito goede CT afgelopen weekend op eigen wateren ben ik zeer positief gestemd over de te verwachten resultaten. Voor de eerstejaars dit weekend de volgende ronde in het eerstejaars klassement en met alle ploegen in de finale op de Varsity is er vertrouwen voor opnieuw punten op de Hollandia. Voor de development ploegen is de Hollandia de aftrap van hun klassement. Met in bijna alle klassementen onze middengroeproeiers aan de start kijk ik ook hier uit naar de eerste punten voor het Leidse.

Het Nederlands Kampioenschap begint al vanavond, met maarliefst 5 ploegen in de strijd. De eerste die mogen aftrappen zijn Mieke Wilms (DSB1x) en onze Olympiër Nicole Beukers (DE1x) in de time-trial om 1731u. In een veld van 31 moeten zij strijden voor een tijd bij de eerste 24, die zullen namelijk doorgaan naar de kwartfinales op zaterdag. Uiteraard ben ik vol vertrouwen dat beide met relatief gemak de zaterdag zullen halen. Maar laat dat u niet tegenhouden om beide te komen aanmoedigen vanavond! Na Nicole en Mieke verschijnt Anne Voskamp (LDE1x) aan de start om 1749u, zij kan zich direct plaatsen voor de halve finale op zaterdagmiddag door zichzelf bij de eerste zes te roeien. Lukt dat niet, ook geen man overboord, dan wacht haar de herkansing op zaterdagochtend, via die weg kan zij zich evengoed nog bij de halve finales roeien. Na Anne onze gigant, Stef Broenink, aan de start in de skiff (E1x) om 1800u. In een veld van 30 moet hij zichzelf bij de eerste 24 roeien voor een plekje in de kwartfinale op zaterdag. Gezien het feit dat hij als eerste is geplaatst zal die time-trial niet voor moeilijkheden gaan zorgen. Ik kijk uit naar de resultaten van Broenink in de skiff dit weekend (zie ook: http://nlroei.nl/grote-kans-scheenaard-nkklein/)! Onze vijfde en laatste deelname aan het Nederlands Kampioenschap dit weekend is de DE2- met Donna Christen en Laura Kuiper. Om 1858u moeten zij time-trial varen en het opnemen tegen 10 concurrenten voor 4 directe plaatsingen in de finale op zondag. Mocht u nadere studie willen maken van de promotieschema’s dit weekend voor de NK nummers, die zijn hier te vinden!

Dan over naar de dag van zaterdag, die begint voor Njord vooralsnog met de voorwedstrijden van de Gevorderden viermet. Net als op de Varsity driemaal lichtblauw aan de start dit weekend in dit veld. In de eerste voorwedstrijd (0930u) Njord3 (MGL) en Njord2 aan de start, in de tweede voorwedstrijd (0935u) Njord1 aan de start. Het was de laatstgenoemde ploeg dit wist te winnen op de Varsity in hetzelfde veld, zal het ze lukken om dezelfde stunt nogmaals uit te halen? Met een wissel op slag zijn de tijden op de CT er in ieder geval niet minder op geworden. De CT van afgelopen zaterdag werd namelijk met verbluffende percentages gewonnen door de heren in deze boot. Na deze heren enkel nog voorwedstrijden voor de klassementen op zaterdag, te beginnen met de damesacht. Zij zullen in een stevige voorwedstrijd (0940u) moeten strijden voor de eerste twee plaatsen, die geven namelijk toegang tot de A-finale. Ook voor de Jonge Acht een zware loting in het Ej8+ veld, in de tweede voorwedstrijd (1010u) zullen zij zich bij de eerste drie moeten roeien voor een plek in de eindstrijd. De EJLD hebben een gelukje, zij roeien in de voorwedstrijd (vw1, 1030u) met één tegenstander minder dan de andere twee voorwedstrijden. In die voorwedstrijd zullen zij met Phocas en Triton gaan strijden om de finaleplaatsen.

Voorbeschouwing1

De mannen van EJL zouden weinig of geen moeite moeten hebben met het bereiken van de A-finale, zij hebben namelijk een voorwedstrijd (vw1, 1045u) geloot met enkel ploegen onder hen in het klassement. Na de lichte eerstejaars de lichte middengroep aan de start in het LDev4- veld. Op het oog hebben de mannen een pittige voorwedstrijd (vw2, 1305u) geloot, maar de CT tijden laten zien dat de mannen weldegelijk over snelheid beschikken. Over deze eerste ontmoeting met de concurrentie valt dus nog weinig te zeggen behalve dat Lichte vierzonders vrijwel altijd garant staan voor spektakel, komt dat dus zien! Om 1340u MGLD aan de start in het LDDev2x veld, hier zullen Heleen en Wieke het gaan opnemen tegen nog onbekende concurrentie voor de eerste twee plaatsen. De laatste eerstejaars ploeg van de dag die zal gaan voor finale is de Ej4+, in de tweede voorwedstrijd (1350u) zullen zij laten zien wat ze waard zijn. We besluiten de voorwedstrijden met tweemaal MGD aan de start in het DDev4- veld, in de tweede voorwedstrijd (1415u) de Veenhoven en in de derde voorwedstrijd (1420u) de Eijs. Na de resultaten in Gent ben ik benieuwd hoe de verhoudingen nu onderling en met de rest van het veld zullen zijn! De laatste ploeg die voorwedstrijd vaart is de Dev4- van MGZ (vw2, 1430u). De vierzonder, feitelijk gevuld met de Oude Vier (alleen is Brinks in de plaats gekomen van Hoffstedde), laat op de CT al serieuze tijden zien en het is nu tijd om te meten met de concurrentie. Ik kijk uit naar alle finales die behaald zullen worden!

De strijd om de tellende blikken zal toch vooral op zondag gevoerd worden, traditioneel beginnend met de voorwedstrijden van de DG4- vroeg op de zondagochtend. Wederom beide vieren van MGD aan de start, helaas bij elkaar in de voorwedstrijd (0835u). Op zaterdag zal in het Developmentveld duidelijk worden hoe de verhoudingen liggen, maar ik verwacht dat de concurrentie zal bestaan uit Nereus en SilVia. Na de dames uit de middengroep de eerstejaars damesacht aan de start om 0910u in de tweede voorwedstrijd. De concurrentie in die voorwedstrijd zal vooral bestaan uit het rode gevaar uit Delft. Ik ben vol vertrouwen dat EJD de finale zal bereiken en zal meestrijden om het beginnersblik! Om 0930u dan Middengroep Licht aan de start in het LG4- veld, met maarliefst 18 mededingers voor 6 finaleplaatsen wacht hen een zware taak in de voorwedstrijd. Vijf minuten later verschijnt de Jonge Acht aan de start in het Beginners veld, een plek in de finale bemachtigen lijkt niet echt een probleem te worden. Strijd voor blik wordt het speerpunt zondag, op de Varsity waren ze er op 1500m minder dan een seconde van verwijderd, dat belooft weer vuurwerk te worden! Om 0945u verschijnt de Eerstejaars Lichte Dames dubbelviermet aan de start om de strijd aan te binden met Laga en Phocas voor de twee finaleplaatsen. We blijven in lichte sferen, want om 1010u verschijnt de lichte acht aan de start, gewapend met een nieuw schip en met de derde plaats op de Varsity nog vers in het geheugen zijn er dingen mogelijk!

Voorbeschouwing2

Om 1040u een bekende combinatie van vorig jaar aan de start in het LDG2x veld, Heleen en Anne gaan opnieuw op jacht naar blikken in de dubbeltwee (die nu N. van Zijp heet). De laatste eerstejaarsploeg in de voorwedstrijden is de B4+, om 1100u neemt Zwicht het op tegen alle andere Beginners in de viermet. Na een avontuur op zaterdag in de dubbeltwee met Heleen komt Wieke op zondag alleen in de skiff in actie in het LDB1x veld (vw1, 1115u). Met de opgedane ervaring in Gent in de zak op jacht naar een finaleplaats. Na Wieke nog een eenmansboot aan de start, ditmaal Annika in het DB1x veld. In de tweede voorwedstrijd (1215u) gaat zij op jacht naar een snelle tijd en wellicht een finaleplaats.

In het Elite achten veld om 1240u liefst 9 roeiers van Njord aan de start. Acht daarvan zitten samen in één boot en die boot noemen we ook wel de Oude Acht. Voor het eerst in actie sinds de Heineken Roeivierkamp timmeren zij weer verder aan de weg naar Henley later dit jaar. Ze hoeven slechts één ploeg achter zich te laten voor een plekje in de finale, toch zal dat een behoorlijke uitdaging worden. Ik kijk uit naar de resultaten! De negende roeier uit het Leidse in dit veld is onze Stef Broenink in een Skoll-combi. Samen met andere roeiers uit het hogere segment zal hij serieuze tijden gaan varen.

Slechts drie ploegen genieten het voorrecht van een directe finale dit weekend, de eerste is de viermet van MGL in het LB4+ veld (1709u). Met tijden op de CT die er niet om liegen is er zeker iets mogelijk voor de vier beginners van MGL. Helemaal aan het eind van de zondag twee tweezonders met directe finale. De eerste bestaat uit Jennifer en Lisa uit MGD, in een goed gevulde finale (1759u) zullen zij op jacht gaan naar blik. Datzelfde geldt voor Maarten en Lustermans uit MGL, zij nemen het op tegen ploegen die allen ook deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap in de tweezonder. Cadeautjes zullen er niet worden uitgedeeld dus in deze finale (1804u).

Een lange voorbeschouwing betekent een gevulde wedstrijd! Veel ploegen aan de start dit weekend en veel kanshebbers bovendien. Kom dus allen, op onze eigen wedstrijd, het lichtblauw aanmoedigen!

 

Allez Njord!

(voor de loting zie hier, voor de uitslagen zie hier)