3 WERELDKAMPIOENEN OP 1 DAG!

Afgelopen week werd in Sarasota, Florida (VS), het wereldkampioenschap verroeid. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Nicole Beukers won samen met Sophie Souwer en haar ploeggenoten goud in de Dames dubbelvier! Daarnaast roeide Annika van der Meer met Corne de Koning ver voor de concurrentie uit in de finale en werd zij wereldkampioen in het PR2 Mix2x veld!

Er werd een vrij grote armada aan schepen naar de WK gestuurd dit jaar met roeiers vanuit allerlei verenigingen. Ook Stef Broenink, Njords absolute kampioen op de ergometer, verdiende een uitzending in de eenmansboot, de skiff. Broenink, die wij op Njord regelmatig nog zien rondlopen, had net als andere roeiers last van een verlaat botentransport. De laatste voorbereidingen in Florida zelf werkte hij met een leenboot af. Tijdens de races zelf kon hij gelukkig wel gebruiken maken van ‘De Landaal’, een skiff die de K.S.R.V hem ter beschikking heeft gesteld. Broenink beet tijdens de WK goed van zich af en wist het tot de halve finales te schoppen! Daar in de voorwedstrijd als tweede te finishen, kwalificeerde hij zich direct voor de kwartfinale. Zijn comentaar: ‘lekker soepel en ontspannen.’
In de kwartfinale liet Broenink zijn kracht pas echt zien. Als 5e kwam hij over de 500m, maar op de 1500m lag hij op de eerste plek! Zijn eigen commentaar:’Zat wel een beteje te hard te pompen eerste 1000′. In de kwartfinale behaalde hij uiteindelijk een tweede plaats. In de halve finale kwam Stef echter skiffeurs tegen die hem, ondanks zijn kollosale lichaamsbouw, een maatje te groot waren. Ondrej Synek, de Tsjech die uiteindelijk wereldkampioen zou worden, won de halve finale. Broenink ging verder in de B-finale. Door in de B-finale als 5e te eindigen, mag Broenink voor de rest van het jaar zeggen dat er louter 10 skiffeurs in de wereld hem de baas zijn.
To be continued…? In ieder geval staan voor Stef twee welverdiende weken van rust en vakantie voor de boeg.

Het goud, dat is natuurlijk waar dit bericht om draait. Nicole sleepte haar gouden medaille dan eindelijk in de wacht! Na veel zilveren medailles, van verschillende formaten en gewichten. Voor u de feiten op een rij: Rio 2016: Zilver; WC1 Belgrado: Zilver’; EK2017: Zilver; WC3 Luzern: Zilver, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar nu, na een formidabele eindsprint, grijpt ze met haar dubbelvier het goud! Beukers (NJORD) op slag, Souwer (GYAS/NJORD) direct achter haar, daarachter Inge Janssen (ORCA) en op boeg Olivia van Rooijen (NEREUS). Nicole vertelde dat het in Florida vooral warm was. Ook Beukers’ boot liet een tijdje op zich wachten ten gevolge van orkaan Irma. Met haar ploeg
werd ze gefotografeerd terwijl ze rennend langs de wedstrijdbaan kwam. Het was even improviseren om de laatste trainingen te draaien, maar op 24 september lag ze klaar aan de start in haar eigen boot. Met overtuiging wonnen de Nederlandse dames de voorwedstrijd, in een tijd van 6.28,3. De Poolse ploeg was in de andere voorwedstrijd anderhalve seconde sneller. Daar zouden ze in de finale de handen nog wel eens aan vol krijgen..
De finale stond op 30 september gepland, dus na de voorwedstrijd genoot Beukers van een paar dagen rust. Uiteraard bleven de dames wel in beweging, maar er was ook wat tijd om de emmer nutella die bij het ontbijt stond leeg te krijgen – het blijft Amerika -.
Dan 30 september. De Nederlandse dames liggen aan de start en schieten weg. Polen legt meteen een halve bootlengte voor de Nederlandse dubbelvier en zo roeien de ploegen gelijk op tot 1000m. In de Zwanezaal stijgt de spanning en in menig Leidsch studentenhuis kijken groepjes Njordroeiers naar de laptop van hun huisgenoot waar Beukers op gestreamd wordt. Ze roeien door, 1250 meter gehad. Wanneer gaan ze het doen dan? Kúnnen ze het doen?
Polen geeft geen krimp, de achterstand van Nederland blijft een halve bootlengte en er lijkt niets te veranderen. Op het scherm is te zien dat het tempo van Nederland iets hoger wordt, de snelheid ook. 1500 meter gepasseerd. Wanneer dan?! In het park, langs de Bree, op het Rapenburg, overal staan Njordleden met hun smartphone in de hand te kijken naar hoe Beukers op de tweede plek op het WK roeit. Wordt het dan weer zilver? Dan komt de versnelling. Er wordt met krachten gesmeten, het is muisstil in de Zwanezaal. Je ziet aan de gezichten van de roeisters dat ze zich aan het vastbijten zijn, maar dat doen die Poolse dames ook. De rest van het veld wordt vergeten, het wordt óf Polen, óf Beukers met haar ploeg.
1800 meter, beide ploegen draaien bijna tempo 40. Er wordt gesprint om goud, er wordt gesprint om eeuwige roem, er wordt gesprint voor Nederland! Maar nog steeds die verdraaide halve bootlengte! In de Zwanezaal beginnen mensen te roepen, hartslag 1000 in de keel. En dan, dan doen ze het! Het tempo blijft even hoog, maar ze gaan gewoon nóg harder roeien. Met elke haal wordt er een stuk op de Poolse ploeg ingelopen. De Polen weten het, ze knakken. Beukers beukt de boot eroverheen, walst ze helemaal plat. In 20 halen maken de Nederlandse roeisters korte metten met de ploeg die ruim
1800 meter voor ze heeft geroeid. Ze schieten over de finish en weten het meteen. Het goud is binnen!! Voor het eerst behaalt Nederland een gouden medaille in dit nummer!

Wat onwijs mooi was om te zien, is dat Nicole haar gouden plak kon vieren met een andere Njord-roeister die ook een gouden medialle om haar nek had hangen!
Annika van der Meer wist samen met Corne de Koning het PR2 MIX2x veld te winnen. Met een straatlengte voorsprong kwam zij als eerste over de finish. Gelukkig maakte ze het daarmee dus een stuk minder spannend dan de dames dubbelvier, wat niet wegneemt dat Annika een geweldige prestatie laat zien. Op de Leidsche wateren legde zij de basis voor deze glorieuze overwinning!