Nabeschouwing Westelijke Regatta

Hoewel de Westelijke Regatta niet per se bekendstaat om de goede sfeer en de sterke organisatie, wisten de Njordploegen er met goede prestaties een mooi weekend van te maken. Er kwamen zeven blikken mee naar huis, waarvan er één toch wel bovenuit sprong.

Mieke wist namelijk de elite skiff te winnen, met zeer geduchte concurrentie. Ze versloeg niet alleen Isabel van Opzeeland, het aanstormende talent van Die Leythe, ook Minke Holleboom en Bente Paulis moesten eraan geloven. Bente was op het afgelopen SB WK haar ploeggenote en Minke werd afgelopen april Nederlands kampioen onder de 23. Op het NK moest Mieke nog tien respectievelijk zeven seconden prijsgeven op haar concurrenten. Dit weekend liet Mieke echter zien dat zij zeker nog tot de top behoort. Deze race werd een krachtmeting tussen Mieke en Bente. Als toeschouwer was het onmogelijk te bepalen wiens boegballetje voor lag. Dit status quo duurde zenuwslopend lang, tot er nog driehonderd meter te gaan was. Pas hier wist Mieke haar puntje voor dat van de concurrentie te drukken, waarmee zij duidelijk maakte toch echt de sterkste te zijn.

Dit betekent natuurlijk niet dat de andere blikken minder waardevol zijn. Zo wisten zowel de dubbel-twee als vier-zonder van middengroep licht hun indrukwekkende winstreeks voort te zetten door zowel het development-klassement als het gevorderden-veld te winnen. Dit betekent dat beide ploegen al vijf punten los zijn van de nummer twee in hun klassement. De vier-zonder is ondertussen al hard aan de weg aan het timmeren om dit jaar nog hun zonnebril op te mogen in de boot. Ook de eerstejaars lichte dames deden heel goede zaken voor hun klassement. Zoals altijd knalden zij uit de start, maar Skoll kroop elke haal iets dichterbij (de gebruikelijke concurrent Aegir kon al niet mee) , tot zij op de laatste vijfhonderd meter naast elkaar lagen. Uiteindelijk wisten de dames in het lichtblauw 0,3 seconden eerder over de finish te komen. Hiermee staan zij dan eindelijk bovenaan het klassement. Ook ouderejaars zwaar liet weer van zich horen. Mede door een blessure namen zij de beslissing om net als vorig jaar in de vier-met te stappen. Ze kwamen traag op gang, maar rond de duizend meter knalden zij met een push over het veld heen. Hiermee zijn Boonstra, B. Algie, Brinks en Terpstra weer een blik rijker. Het weekend werd afgesloten met het blik van Van Harten. Hij stapte in een combinatieboot van vijf verschillende verenigingen en wist daarmee de verenigingsboot van middengroep licht met vier seconden af te troeven. Hulde voor al deze prestaties!

Eerstejaars

Voor de eerstejaars ploegen vielen de resultaten van de Westelijke wat tegen. Eerstejaars zwaar, dat op de Damen nog goed presteerde, kwam niet verder dan een negende plaats in het beginnersveld. De eerstejaars dames verloren in hun voorwedstrijd op zaterdag een plek in de A-finale en een kans op punten. Op zondag lieten zij echter wel zien waartoe ze in staat waren, door een vierde plaats te behalen.  Ook eerstejaars licht kwam zaterdag echt snelheid te kort om mee te varen, mede door ziekte. Net als de dames vielen de puzzelstukjes zondag beter in elkaar en wisten zij twee ploegen te verslaan die zaterdag nog sneller waren. De lichte dames die niet in de vier zaten, startten in de dubbel-twee. Zij werden hier derde na een lange strijd met een Skadi/Vidar boot.

Middengroepen

Laurie en Femke gingen als eerste van start in een twee-zonder. Zij roeiden aardig, maar de gaten in dat veld zijn groot, dus zij konden de winnaar niet echt bedreigen. Op zondag werd het elite-veld gestart, ditmaal met gewijzigde opstelling. Ook hier konden zij helaas niet meevaren om de winst. De development dubbel-twee met Elke en Ingeborg voer een erg sterk weekend. In een prachtige race, waarin vier ploegen 1500 meter lang naast elkaar lagen, moesten zij uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plaats. Op zondag was de race zo mogelijk nog spannender. Zoals de kracht is van deze ploeg vlogen ze uit de start, waarna Aegir en Proteus er na 1250 meter bij kwamen. Helaas kwamen zij in de sprint net een miniem beetje tekort, want zij liepen de winst op acht tienden (!) mis. De tweedejaars dames startten twee dagen in de vier-zonder en ’s zondags in de vier-met. In de vier-met raceten zij tegen Skoll, waarbij zij aan het langste eind wisten te trekken. Femke leek op voorhand goede kaarten te hebben om het DB veld te winnen, maar werd afgetroefd door een erg ervaren dame van Skoll. Alle scull-dames van middengroep dames startten zondagmiddag in de dubbelvier. Dit roeide verrassend goed, maar helaas was een Gyas-Aegir ploeg een maatje te groot. Voor middengroep zwaar kwam dit weekend de bevestiging dat zij in een bijzonder sterk veld varen. Zij moesten beide dagen vijftien seconden toegeven op de winnaar. Dit geldt vergelijkbaar voor de tweede vier-zonder van middengroep licht, die door hun blikkenregen van vorig jaar in een iets te zwaar veld moeten starten. Boonstra reageerde niet op tijd toen zijn tegenstander in de skiff een push gaf, waardoor hij op de finish drie seconden moest toegeven. In de elite twee-zonder startte ook de Theta/ Proteus combinatie dus de winst was te hoog gegrepen voor de Njord twee-zonders. De Haan en J. Algie moesten wel racen met de Laga twee-zonder, waarvan zij wisten te winnen.