NABESCHOUWING EK U23 DUISBURG

Zoals de heer Kolfoort in zijn voorbeschouwing noemde, is het al een tijd geleden dat er een wedstrijd is verroeid om op terug te blikken. Het is mij daarbij een eer om terug te mogen blikken op niet zo maar een wedstrijd, maar een Europees Kampioenschap (onder 23). Na een lange tijd van leegte op de wedstrijdkalender lagen velen studenten afgelopen weekend voor het eerst weer aan de start. Deze wedstrijd speelde zich af op een baan net over de grens, een baan die qua aanblik erg met onze geliefde bosbaan te vergelijken valt, maar gelukkig voor de roeiers iets eerlijker is aangelegd.

Op die baan in Duisburg lag gister, niet om 17:26 maar om 14:26, onze Lisa Bruijnincx aan de start van de A-finale. Mejuffrouw Bruijnincx deelde het middenschip samen met haar vertrouwde junioren WK maatje Fien van Westreenen, aangevuld met Nika Vos (boeg) en de al even jonge Femke Paulis (slag). Dat de dames dubbel vier veelbelovend was bleek niet alleen uit de presentaties op de Bosbaan de afgelopen weken, maar kwam ook naar voren tijdens een sterke tweede plek in de voorwedstrijd afgelopen zaterdag.

De dames lagen zondag aan de start tussen een sterke Duitse vier, die hen in de voorwedstrijd net te snel af was en de grote Romeense vrouwen die eerste waren geëindigd in de andere voorwedstrijd. Hoewel de hartslag voor de toeschouwers van de livestream thuis al aardig toenam in de minuten naar de start toe, bleef mejuffrouw Bruijnincx ondanks geroep van haar huisgenoten onverstoord in haar wedstrijdbubbel. Met matchende oranje glittersokken en scrunchies zaten de vier jonge dames in volle focus helemaal klaar voor de race.

Dit was ook te zien in de eerste halen waarin de vier alle opgespaarde kracht meteen bewerkstelligden. De dames legden in de eerste 500 meter het puntje al voor op het veld, met Duitsland, Roemenie en Polen op slechts een seconde achter zich aan. Naarmate de afstand vorderde liepen ze steeds meer uit op de rest van de veld, maar kwam ook de oudere Duitse vier steeds meer in de buurt. De dames vier wist hun kleine voorsprong vast te houden voor het eerste deel van de race, tot het puntje vrijwel tegelijk met Duitsland voorbij het 1500 meter bordje werd geduwd. In de laatste halen was de spanning te lezen op de gezichten van de vier, maar was het helaas net niet genoeg voor de gouden medaille. Met een verschil van slechts 2 seconden werden de dames mooi tweede, een prestatie om ontzettend trots op te zijn!

Als Njord zijn wij natuurlijk ook ontzettend trots op Lisa en haar ploeggenoten. Er is geen twijfel over mogelijk dat deze dame nog veel zal gaan betekenen voor Njord. Deze internationale titel op mejuffrouw Bruijnincx haar naam is de eerste voor het lichtblauw, en dit mag zeker gevierd worden.  Mejuffrouw Bruijnincx zal vanaf vandaag onze muur sieren met een lijstje. Haar zilveren plak is een fantastische opening van het nieuwe jaar, waarin hopelijk veel zilveren en gouden blikken het Leidsche zullen toekomen.

Met lichtblauwe groet,

f.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien

F.F. (Femke) Heddema