Voorbeschouwing Amstelbeker

“Nog een week!” Zo luidde het onderwerp van de informatiemail van de organisatie van de Amstelbeker. Een mail gevuld met maatregelen, mondkapjes, afstand en voorzorg om dan eindelijk weer een wedstrijd tussen de Nederlandse roeiverenigingen door te kunnen laten gaan. Als de weergoden ons gezind zijn, liggen we komende zondag eindelijk weer met lichtblauw gevulde boten aan de start van een wedstrijd. Een zicht dat we lang hebben moeten missen, en waar eenieder met hartstocht naartoe heeft geleefd in die maanden van de intelligente lockdown.

Afgelopen zondag lagen er ook al vier achten op het water. Een oude acht en damesch acht ter voorbereiding op dit weekend, tezamen met een middengroep- en lichte acht om de wedstrijdomstandigheden op het kanaal na te bootsen. De middengroep acht durfde de strijd aan en maakte het nog spannend in de sparsessies, maar zelfs op de kleine afstand liet de oude acht duidelijk zijn overmacht zien. De damesch legden hun focus vooral op de technische aspecten en lieten hun boot via meerdere startjes een aantal keer over het water vliegen.

Naast de mooie halen, was de huidige situatie van ons land afgelopen zondag ook in de boot te zien. Zowel de oude acht als de dames acht waren niet gevuld met de beoogde opstelling. Nog nooit waren zo veel roeiers zo vroeg in het jaar al buiten de boot te vinden door klachten. Als roeier ben je gewend niet te klagen, de uitdaging is juist door de pijn heen te durven gaan, maar dit jaar brengt hele nieuwe uitdagingen met zich mee. Voorzichtig zijn, thuisblijven met klachten. Uit voorzorg, uit bescherming van jouw ploeggenoten. Constant blijven aanpassen, aan een nieuwe opstelling, een nieuwe wedstrijdinvulling en het nieuwe normaal.

Deze zondag zullen zestien roeiers en hun stuurtjes zich inzetten om het hardst over de Amstel heen te vliegen. Er is lang naar de wedstrijd toegeleefd, de roeiers zijn ontzettend fit en popelen om de 750 meter in te gaan. Het afgelopen halfjaar heeft ons geleerd dat  zij die het beste maken van de omstandigheden, zullen zegevieren. Deze kwaliteit hebben onze roeiers de afgelopen maanden onafgebroken laten zien. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat de roeiers van de K.S.R.V. dit weekend een heel mooie wedstrijd neer zullen zetten.

Met lichtblauwe groet,

F.F. (Femke) Heddema

f.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien