Nabeschouwing Amstelbeker en Thêta Herfstregatta

Eindhoven
De ochtenddauw lag nog vers over het landschap en de zon maakte stilletjes zijn intrede in onze wereld. Zaterdagochtend lag vol met verwachtingen en zo bewogen uw Commissaris voor Externe Betrekkingen en uw Commissaris voor Competitie- en Fuifroeien samen met een deel van de Meerderejaars Commissie richting het prachtige Eindhoven. Eindhoven de gekste, zo bleek maar weer. Het moment van aankomst zat dan ook vol gekte: BoWa’s werden afgeladen, roeiers lagen om 9 uur al op het water en er werd zowaar een wedstrijd gevaren. De gekte was compleet toen kamprechters gehesen in KNRB pakken langs het water scheerde om de gekte in het gareel te brengen. Kortom: We mochten weer.

De zaterdag bestond uit de Heren ervaren C4’en en de dames 4*. In beide velden werd door de K niet onverdienstelijk gevaren. De mannen streden om elke meter en in de achtervolgingsrace werd geen meter zomaar weggeven aan het gespuis uit het buitenland. De bochten op het Eindhovense kanaal werden beheerst genomen door de stuurmannen uit het Leidsche en in tegenstelling tot vele andere verenigingen hielden zij het hoofd koel en het materieel heel, waarvoor hulde.

Naast de mannen, startten er ook vijf dames. De dames van Mix hadden al weken lang hard getraind in de Hazewinkel, maar door de omstandigheden die alom bekend zijn was het niet mogelijk deze pracht boot mee te nemen. Gelukkig schoten onze vrienden uit Nijmegen ons te hulp en konden zij op zaterdag plaatsnemen in ‘de Grote Snuffel’ van Phocas. Deze boot bleek perfect voor de dames en het veld werd dan ook, zowel op de 2100m als op de 250m, compleet aangeveegd en naar huis gestuurd. De eerste Taart van dit seizoen was een feit! Gefeliciteerd dames!

De zondagochtend was soortgelijk aan de zaterdag. De zon deed net zijn intrede toen ondergetekende richting het zuiden reed in zijn Renault Twingo, vergezeld door alweer Mejuffrouw Langbroek en een deel van de MJC. Na een snelle pitstop kwamen wij aan bij de burgervereniging om de hoek, Beatrix. Vandaag was het dan de beurt aan de Dames ervaren C4’en en ook zij hebben niet onverdienstelijk gevaren. De dames van Ventum wisten de snelste tijd voor Njord neer te zetten en hebben gesprint voor hun leven. Kortom, ook de zondag was een prachtige dag voor de oudste.

 

Amsterdam
Gelijktijdig bevond er zich ook het nodige roei geweld rondom de Koninklijke aan de Amstel. Hoewel de dames-acht helaas thuis moest blijven, mochten acht uitverkoren mannen en stuur zich wel naar de Hoop begeven. In een enigszins geïmproviseerde opstelling stapten de roeiers voor een training zaterdag al in een erg mooie leenboot, de Arie Landaal. Na wat gewenning aan de andere riemen en het gebruik van een Filippi in plaats van de vertrouwde Empacher werden enkele startjes geoefend en de boot weer teruggelegd in de loods. Ideale wedstrijdvoorbereiding? Absoluut niet. Toch heerste er een positieve sfeer, er mocht immers geroeid worden.

De volgende dag was het zo ver en lag de oude acht aan de start voor de time-trial. Voor de roeiers Hees en de Haan was dit de laatste wedstrijd en was het extra mooi dat er toch nog gestart kon worden. De mannen haalden een gemiddelde plek in de time-trial, waardoor ze na een korte rekpauze op het vlot van de Hoop meteen door moesten naar de eerste voorwedstrijd. In de spar tegen de acht van Proteus maakten ze het erg spannend. Door een goede start kwamen de mannen op voorrang, maar toen bleek de sprint ervaring van Reinders en Velden toch te missen in de boot. Het tempo zakte wat in en Proteus ging er langs. In de laatste 200 meter probeerde de Njord-acht het nog goed te maken en kwamen ze in de buurt van de plekje in de kwartfinale – maar helaas was het net niet genoeg. Gelukkig was er wel genoeg tijd nog om na afloop te genieten van het kopje koffie op het terras van de Hoop! De behaalde plek op de wedstrijd was dan misschien niet iets om naar huis over te schrijven, maar de gastvrijheid van deze plek aan de Amstel wel. Ik denk dat de aanwezigen van Njord allemaal hun dankbaarheid over de gastvrijheid op deze vereniging zullen beamen.

Na een prachtig weekend kijken ondergetekenden dan ook met een goed gevoel terug op afgelopen weekend. Zulke wedstrijden geven veel hoop en laten zien dat ook ten tijde van een pandemie, toch gestreden kan worden op het water. Het laat zien dat met een beetje creativiteit en daadkrachtigheid we er met zijn allen een feestje van kunnen maken, ook al wordt deze genoten op 1.5m.

 

Terugkijkend op een mooi weekend, tekenen wij,

 

Met lichtblauwe groet,

F.F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien

N. (Niels) Gankema
h.t. Commissaris voor het Competitie- en Fuifroeien