Voorbeschouwing NKIR 2020 – 11 december

Het is zo ver, aanstaande zaterdag staat het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien, beter bekend als de NKIR, op de kalender. De beruchte wedstrijd zal in virtuele vorm plaatsvinden vanuit ons eigen krachthonk. Dat er dit jaar na “Sit Ready, Attention, Row” geen oorverdovend geschreeuw zal volgen, betekent dat alle zuurstof in het krachthonk daadwerkelijk beschikbaar zal zijn voor de strijdende roeiers. Dit, gecombineerd met de nagebootste sfeer van de sporthallen Zuid door het dreunen van Eye of the Tiger op de achtergrond, zijn naar mijn denken ideale omstandigheden om mooie ergoscores neer te zetten.

Voor de eerstejaars wedstrijdsectie is dit de eerste confrontatie met de rest van studentenroeiend Nederland. Vanaf de aspi-tijd zijn deze fanatiekelingen de afgelopen maanden meer blootgesteld aan ergo trainingen dan boottrainingen en dat is te merken. De CT-scores worden iedere week beter, en ook op hoog tempo zet de stijgende lijn door. Hoe dit zich zal verhouden met de rest van de Nederland is in deze tijden geen pijl op te trekken, maar dat de splits van de eerstejaars ploegen in de buurt van de staande records komen schept hoge verwachtingen!

Van de eerstejaars lichte dames zullen vier dames de strijd voeren voor hun ploeg. De ervaring in deze ploeg gecombineerd met een enorm doorzettingsvermogen heeft tot nu toe zijn vruchten afgeworpen. Dat de enorm strakke tijd van vorig jaar niet heel lang op de recordlijst zal staan is dan ook zeker een mogelijkheid! Ook de acht uitverkoren lichte heren hebben vanaf het begin goede tijden laten zien. In deze ploeg schuilt wat minder ervaring maar vermoedelijk niet minder ambitie om te laten zien wat ze waard zijn. Deze ambitie is ook te merken bij de selectie van zwaar dit jaar. Hoewel onze zware ballen vaak niet met hun massa kunnen opboksen tegen de andere zware ploegen, een vrij bepalende factor op de ergo, laten deze heren ook zeker potentie zien voor een nette tijd. Bij de dames speelde afgelopen CT nog wat kleine pijntjes op. Gelukkig laten de dames zich niet kisten en produceren ze keer op keer erg strakke tijden. Een sterke eerstejaarssectie, die mentaal en fysiek al het een en ander te verduren heeft gehad afgelopen halfjaar. Ondergetekende heeft er vertrouwen in dat na al deze ervaring op de ergo ze zich allen van hun beste kant zullen laten zien komend weekend.

Ook vanuit de middengroepen zijn er dit jaar weer een aantal kanshebbers. Lisa Bruijnincx zal in het dames SB-veld haar eigen PR proberen te verbeteren met een tijd waar menig lichte pik jaloers op mag zijn. Haar ploeg- en huisgenoot, Jody de Jong, zal haar in dit veld gezelschap houden en haar recent vergaarde RTC-status verdedigen. In het dames gevorderde veld zette Margot vorig jaar al aardig de toon, en zij zal dit jaar absoluut niet met minder tevreden zijn. Alles wijst erop dat de zes dames in dit veld persoonlijke records gaan laten sneuvelen! Ook de lichte dames zijn in grote getalen aanwezig in het gevorderde veld. Jenny en Veerle zullen samen strijden om lichtblauw bovenaan die resultaten lijst neer te zetten en ook de vier andere dames gaan alles op alles zetten om de rest van het veld de stuipen op het lijf te jagen.

In de heren velden staat kwaliteit boven kwantiteit centraal. Alle heren staan ingeschreven om iets te behalen in hun respectievelijke velden, en het is aan hen om zaterdag de mooie praatjes om te zetten in duidelijke scores! De heer Rutten start in het elite veld, en zal ongetwijfeld weer een harde tijd neer zetten. In het SB-veld starten de heren aangesloten bij het RTC, en aangevoerd door de heer Ruiken zullen zij allemaal strijden voor een twee kilometer die goed staat op de profieltesten. Van de lichte heren start Congleton als enkeling in het gevorderde veld, een actie die op zichzelf al veel respect verdient. De heer Meijer voert na zijn getrokken blik in het heren gevorderde veld de toon in grootspraak, maar dat hij ook de potentie heeft om dit te laten zien heeft vorig jaar toch wel gebleken. Als hij zijn woorden naleeft gaat het erg spannend worden in het lichte SB-veld!

Dat dit een interessante versie gaat worden van de NKIR is zeker. Niet alleen door de aangepaste omstandigheden, maar ook zeker door de verwachtingen die binnen de muren van de K stuiteren en nog niet eerder tegen andere verenigingen zijn op gebotst. Hoewel de coronaperiode nu ook begint te voelen als het middenstuk van een twee kilometer, eindeloos en helemaal niet leuk, lijkt dit alleen maar een voorbode van hoe goed onze roeiers zich hier doorheen kunnen slaan. Van start tot einde, het wordt een spannende strijd.

Met lichtblauwe groet,

Mej. F.F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”