NABESCHOUWING NKIR 2020

Uitzonderlijk, dat lijkt het beste woord om deze afgelopen zaterdag te beschrijven. Een hectische mengelmoes van uitzonderlijke omstandigheden en uitzonderlijke prestaties. Dat het af en toe ietwat chaotisch verliep mocht de sfeer niet drukken, het was een dag waar we als Njord vol trots op terug kunnen kijken.

De junioren van Die Leythe trapte de dag af in ons krachthonk. Voor velen van hen was dit de eerste ervaring met de NKIR en het was leuk om te zien hoe de eerste 2k test werd beleefd. Hoewel sommigen hun naïviteit lieten blijken in hun raceplan liet Rosemary Jansen, die met haar zestien jaar in het M18 veld startte, een ongelooflijk stabiele race zien waar veel van onze roeiers jaloers op mogen zijn. Met 07:14,3 werd ze tweede in haar veld, net achter de Groningse Marg van der Wal.

Daarna was het de beurt aan de roeiers van Njord met de drukbezette dames gevorderde velden. De lichte dames lieten enorm goede tijden zien en trapten ook allen naar een persoonlijke record. De dames die daarop volgde in het dames gevorderden veld lieten er ook geen gras over groeien. Mej. Leeuwenburgh eindigde derde met een tijd ruim onder de zeven minuten, en ook tweedejaars mej. Veldkamp wist in de top tien te finishen met een tijd van 7:05,2. Mej. Huizing, die vorig jaar al in de top drie wist te eindigen van het lichte veld, zette met een verschil van zes seconden ten opzichte van die race in de sporthallen de winnende tijd neer. In 7:20 domineerde ze het veld en was het eerste (virtuele) blik van de dag binnen!

Na deze succesvolle ochtend brak de tijd aan voor de NK-velden. Net als dhr. Congleton in het LHG-veld, startte mej. Otterloo in haar eentje het LDSB-veld. In het kleine veld, waar ze onder andere moest strijden tegen de EK-winnende skiffeur Femke van de Vliet, zette ze onder geluid van een persoonlijke afspeellijst een goede tijd neer en behaalde een derde plek. Toen was de beurt aan dhr. Meijer. Ondergetekende moet toegeven dat eerder benoemde grootspraak alleszins terecht was, want wat een race was dat! Met een stabiele split van 1:35 zette Meijer een tijd van 06:20,1 neer, met maar liefst zeven seconden verschil tot de rest van het veld. De eerste NK-titel was binnen, en hoe.

Daarop volgde het dames SB-veld, waar mej. Bruijnincx klaar zat om weer een bizarre tijd neer te zetten. Na 1700 meter op een split van 1:41 wist ze in de laatste 300 meter haar tijd nog meer naar beneden te trappen en liet met een verbazingwekkende eindsprint zien hoe sterk ze is. Ze won het veld met een tijd van 06:41,4, een Njord-record, een NK-titel en een nieuw nationaal record! In contrast met Meijer en Hannah hoefde ze dit niet in haar eentje te doen, ze werd namelijk in dit veld vergezeld door mej. de Jong. Ook zij zette met groot verschil een nieuw PR neer, en wist zelfs op de vijfde plek te eindigen in dit sterke veld.

Wat daarop volgde was het dieptepunt van de dag. Zeker geen dieptepunt qua roeien, maar zeker wel wat betreft de techniek. Door een technische storing konden de heren niet mee starten met de live race van het elite en SB-veld, twee belangrijke NK-velden. Na overleg met de wedstrijdleiding is de race toen vijf minuten later zelf gestart. Daar lieten dhr. Ruiken en dhr. Rutten ondanks de omstandigheden even zien wat ze waard waren, met respectievelijke tijden van 5:59,7 en 6:00,8 zette zij de snelste tijd in hun veld neer. Twee NK-titels waardig, maar helaas werd de race door de omstandigheden niet goedgekeurd door de wedstrijdorganisatie. Het verschil met de rest van de tijden is daadwerkelijk zo groot dat, of het nou officieel erkend wordt of niet, we toch als Njord kunnen zeggen dat we twee kampioenen bij ons op de vereniging erbij hebben gekregen! De overige heren in het SB-veld lieten ook nette tijden zien, die zeker ook benoemd mogen worden. Dhr. Gerritsen en dhr. Koningh maakte het spannend en zette beiden een tijd rond de 6:11 neer, die ze een plek in de top tien zou hebben opgeleverd.

Na dit fantastische SB-blok was het tijd voor de eerstejaars. De verwachtingen lagen hoog, maar deze zijn met flinke mate overtroffen. Wat veel op de ergometer trainen niet kan opleveren! De eerstejaars lichte dames lieten zien hoe je zelfs virtueel kan overheersen, want met een tijd van maar liefst 7:42,7 werd het eerste blik en een Nederlands record binnen gehaald. Een fantastische prestatie, waar de hele ploeg ongelooflijk trots op mag zijn. Daarna volgde de lichte heren acht. Met een gemiddeld gewicht ver onder het wintergewicht was het nog maar even afwachten hoe deze heren zouden gaan presteren. Hier bleek dat weinig massa ook zeker kassa kan zijn als je gewoon hard roeit; de heren werden met een tijd van 06:51,3 vierde in het veld en verbraken daarbij het lang staande Njordrecord. Dat daarna ook nog de eerstejaars dames acht het record van het vorige jaar zou verbreken hadden velen gehoopt, maar niet durven verwachten. Met een krachtige race wisten de dames steeds een plekje naar boven te kruipen en moesten uiteindelijk, op een schamele seconde verschil, hen meerdere bekennen aan Laga. Dit alles leidde tot een sterke tweede plek, erg goed voor een eerste krachtmeting. Als laatste volgde de zware eerstejaars acht, die iets meer moeite leken te hebben met het uitvoeren van het raceplan. Toch hebben ze zich als meest onervaren ploeg er aardig doorheen geslagen. Een sterke eerstejaars sectie – daar zit potentie in!

Zeker nu, op het moment van schrijven, de maatregelen weer zijn verscherpt is het tijd om op de ergometer terug te vallen. De temperaturen laten het inwisselen van de roeiboot voor de racefiets niet toe en helaas zijn andere opties ook beperkt. Zoals de alom bekende voetballer zei “ieder nadeel heb zijn voordeel” en dat is dit weekend wel bewezen. Normaal is de winterperiode zwaar, met haar donkere dagen en koude trainingen, maar nu is het al helemaal lastig om de motivatie te blijven zoeken. Juist doordat er zo veel doorzettingsvermogen is getoond, kunnen we nu toch terugblikken op een ongelooflijke prestatie, de meest succesvolle NKIR in tijden. De strijdkracht is vereeuwigd op de lijst met records en NK-titels. Laten wij allen die strijdkracht gebruiken om de komende maand de lichtpuntjes te blijven zoeken, en dan komen we er samen sterker uit. Dat dit alleen nog maar de voorbode van een mooi seizoen mag wezen!

Met lichtblauwe groet,

Mej. F. F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”