Nabeschouwing Sparsessie en Virtuele Winterwedstrijden

Na een heerlijke week wintersporten op eigen wateren volgde een zonovergoten weekend waarin het roeien weer met volle overgave is opgepakt. De eerstejaarsploegen trokken zaterdag ten strijde tegen onze paarse vrienden en zondag verroeiden de middengroepen virtueel hun 5km tegen de rest van Nederland. De Vliet, net op tijd ontdaan van haar ijsschotsen, leende zich als wedstrijdbaan voor onze wedstrijdsectie en zo voelde het de afgelopen dagen toch enigszins als een wedstrijdweekend!

Zaterdagochtend begon de sparsessie al vroeg. De lichte dames dubbeltwee was al lang en breed opgeroeid terwijl de lichte heren nog even de laatste afstellingen van de twee zonder corrigeerden. Met een typische mengeling van zenuwen en enthousiasme van een eerstejaarsploeg werd er naar de Caesarbrug opgeroeid en opgelijnd tussen de dubbeltwee, skiff en de C2* van Asopos. Deze unieke variatie aan nummers mocht de pret niet drukken. Aangemoedigd door ploeggenoten aan de kant werden er mooie tijden vervaren. De lichte heren bewezen dat de twee zonder ook een prima nummer is om in te leren roeien. Hoewel de coaches van tevoren hun hart vasthielden, stuurden de jongens netjes onder de bruggen door en kwamen er soms halen tevoorschijn waar menig middengroeper jaloers op mag zijn. Dhr. Ponssen en dhr. Rompa lieten de andere combi’s achter zich met een mooie tijd, maar mej. Mackenzie en mej. Zimmer zetten toch echt de toon. Met een sterke technische haal hielpen ze zich zo vlot de 3km door dat ze hiermee de spar wisten te winnen!

In de middag volgden ook de zware heren en dames in de twee zonder. De mannen hadden nog nauwelijks samen geroeid, maar toch verbaasden ook zij met hun prestaties. Zeker de combinatie Dhr. Berger/van Ee liet potentie zien en Mej. Prins en Mej. van Holk wisten in de twee zonder zelfs de dubbeltwee van Asopos (omgerekend) achter zich te laten. De andere heren hadden iets meer moeite de boot samen onder controle te krijgen en de rest van de dames presteerden wisselend gedurende de afstand, wat ook niet gek was na het beperkte trainen van de voorbereidende week. Nu de wateren weer van het ijs zijn ontdaan is er gelukkig weer alle mogelijkheid om te trainen en zullen zij ons hopelijk tijdens de volgende spar met een groeicurve verassen.

 

Zondag trapte middengroep dames de winterwedstrijden af met de dubbeltwee van Mej. Leeuwenburgh en Mej. Huizing. Enigszins gehinderd door plots aanwezige pleziervaart startten de boten achter elkaar weg en werd de afstand tussen Leidschendam en Rijnland afgelegd. De gevorderden dubbeltweetjes wisten allen goede tijden neer te zetten. Ook de tweedejaars deden het goed in de twee zonder. Mej. Otterloo liet op haar eerste echte wedstrijd voor Njord even zien dat ze het roeiwater al lang kende. Het roeien zag er zo makkelijk uit dat de uitslag niet eens verbaasde, en zo haalde zij met haar eerste wedstrijd ook haar eerste blik binnen!

Na de dames volgde de lichte heren ploegen, behalve een enkele twee zonder. De twee van Dhr. Ballieux en Dhr. Heijnen had ’s ochtends al zo goed gebruik gemaakt van het gladde water dat deze tijd niet door de andere 2- kon worden verbeterd. Wel liet de lichte heren dubbeltwee een indrukwekkende tijd zien, en zo wist Dhr. Meijer zijn tweede blik van het jaar binnen te slepen samen met Dhr. Congleton.

Nog een blik, of een gedeeld blik met Argo a la de Varsity van 1960, werd getrokken door de twee zonder van Dhr. Ruiken en Dhr. Gerritsen op ons eigen water. Dhr. Gerritsen werd eindelijk voor zijn inzet beloond en ook voor Ruiken fungeerde deze overwinning als mooie compensatie voor de niet erkende winst van de NKIR.

Voor Dhr. W. Meijer was deze wedstrijd de aftrap van een seizoen in de skiff. Hij liet zijn skiff-kundigheid niet alleen zien door voor de show in zijn skiff te gaan staan op het Galgewater, maar wist erg netjes de vijf kilometer te doorstaan. Dit belooft veel goeds voor de komende krachtmeting! Dhr. Brussel verliet dit weekend het Leidse voor de Bosbaan, maar de vervangende dubbeltwee combinatie van Dhr. Reinders en Rutten zette samen ook een zeer strakke tijd neer in het elite veld. Verder lieten de boten in de heren beginnelingen velden gevarieerde resultaten zien.

Dit weekend zorgde het weer voor het begin van lentekriebels, en met deze prestaties gaan deze gepaard met kriebels voor een wedstrijdseizoen. Hoewel we het voorlopig nog even bij virtuele of lokale spar alternatieven zoals deze moeten houden, is het goed om te zien dat we ook op ons eigen water mooie dingen kunnen neerzetten. De verdere omstandigheden kunnen misschien nog niet echt perspectief bieden, maar dit weekend heeft daar zeker wel voor gezorgd. Op naar de volgende keer!

Met lichtblauwe groet,

Mej. F. F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”