Nabeschouwing Heineken Roeidriekamp-spar

Op zondag 14 maart was het zo ver. De spanning was om te snijden, het water lag vol en de zenuwen hingen in de lucht, vooral bij de eerstejaars. Voor de wedstrijdsectie en de Club8’en stond de eerste sparserssie in grote nummers op het programma. Een krachtmeting, een driekamp, een strijd tegen Die Leythe en Asopos, en soms zelfs tegen allebei. De afstanden gevaren afstanden waren gevarieerd: Een 2000m, een 300m en een 700m. Njord presteerde goed en kwam als algemene winnaar van het weekend boven water.

Normaliter wordt er voor deze krachtmeting de hele winter doorgetraind en wordt er veel tijd geïnvesteerd om zo efficiënt mogelijk tempo te kunnen draaien op de sprints. Deze keer hadden de ploegen een ietwat andere voorbereiding gehad. Na een kleine week weer in grote nummers te mogen trainen, gooide de wind roet in het eten en was het nog lang spannend of de spar überhaupt door kon gaan. Gelukkig ging de wind zondag iets liggen en konden de achten en viertjes het water veilig betreden. 

In het eerste blok startte middengroep zwaar met twee achten, een lichte middengroep acht en de eerstejaars zware, lichte en dames acht. Het roeigeweld van de achten was prachtig om naar te kijken. Voorbijgangers, coaches en wedstrijdorganisatie waren allen vol overgave aan het genieten van de snelheid waarmee er over de Vliet werd gestreden! Onze middengroep boten hadden helaas geen sparpartner van een andere vereniging, maar zochten onderling de strijd op. De Heimdall zette hierin duidelijk de toon. Met de snelste 2k tijd met een verschil van 20 seconden op de rest van het veld wisten de ouderejaars zichzelf te bewijzen. In de sprints leek het nog spannend te worden tussen de Njord en Heimdall, maar dat bleek optisch bedrog. Ook daar pakte de Heimdall de winst. De Fjorgynn moest de zware achten voor laten gaan op de 2km en 700 meter, maar liet zien dat tempo tikken en lichte pikken goed samen gaan op de 300 meter. Met een seconde pakten zij daar de winst, wat uiteindelijk het berekende resultaat erg ten goede kwam! 

Na de middengroep achten volgden de eerstejaars. Helaas had ook eerstejaars licht geen competitie vanuit Asopos, maar namen zij het op tegen de Fjorgynn op de sprint en de zware acht. De Fjorgynn bleek wat te hoog gegrepen, maar met een seconde won de lichte acht zowaar van de zware acht op de twee kilometer! Eerstejaars zwaar had aan hun sparpartner, eerstejaars zwaar van Asopos, daarnaast ook nog wel een taaie kluif. Onze eerstejaars acht had iets meer moeite met het samen roeien op hoger tempo, maar wist het verschil nog goed beperkt te houden. Eerstejaars dames werd met dezelfde situatie geconfronteerd, en hoewel zij de dames van Asopos voor moesten laten gaan op de sprints, zetten ze op de twee kilometer een beduidend snellere tijd neer. 

In het tweede blok startte middengroep dames en de lichte dames. De middengroep dames acht nam het op tegen de dubbelvier zonder en wat was dat spannend! Vanaf de kant werd bewondering uitgesproken hoe mooi het was dat wij een dubbelvier zonder op het water konden leggen, en het roeien bevestigde alleen maar deze uitspraak. De Fjorgynn won met klein verschil alle afstanden van de Neppérus, maar ook hier bleef het verschil beperkt en het niveau hoog. Daarna was het tijd voor de middengroep lichte dames viermet, die zelfs met een omgegooide opstelling toch de dames vier met van Asopos makkelijk naar huis wist te varen binnen de omgerekende tijden. Onze eerstejaars lichte dames roeiden zelfs consequent harder dan de lichte dames in het paars en wisten zo de eer van onze eerstejaars vol overgave hoog te houden! 

Voor de beide Club8’en was het spannend hoe zij uit de winter zouden komen. Waar veel werd gevaren in alternatieve nummers, werden de roeiers nu weer teruggezet in de acht. Na niet meer dan drie keer samen in de acht gezeten te hebben, lagen zij aan de start van de spar. De Dames werden sterk vierde in hun blok nadat zij een erg goede 300m voeren. Ook de 2000m en de 700m gingen hun erg goed af. Er werd stabiel en goed gevaren en tijdens de 700m werd er zelfs een wonderschone overwinning geboekt, na een erg spannende strijd. De Heren Club 8 heeft iets minder ervaring in de boot, toch werden er goede tijden gevaren. De mannen voeren drie goede races en gaven het hun alles. Helaas was het veld sterk en eindigden zijn op een iets minder goede plaats. 

Het was een mooie spar, waar het wedstrijdgevoel op vele fronten erg aanwezig was. Na maanden strijden in kleine nummers was het samen roeien een zucht van opluchting. Dat deze resultaten zijn neergezet met deze voorbereiding, biedt zicht op een mooi seizoen waar we hopelijk nog veel meer in deze nummers kunnen starten!

Met lichtblauwe groet,

Mej. F. F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien

Dhr. N. (Niels) Gankema
h.t. Commissaris voor het Competitie- en Fuifroeien