NABESCHOUWING VARSITY SPARSESSIES

Afgelopen weekend viel het paasfeest helaas niet samen met de strijd op de wateren van het Amsterdam-Rijnkanaal, maar is de nodige strijd geleverd op de Willem-Alexanderbaan en de Bosbaan. Middengroep Dames reisde af naar Amsterdam om daar in kleine nummers zich voor te bereiden op het NK-Klein, terwijl onze eerstejaars, dames clubacht en Middengroep Licht zich bij Zevenhuizen verzamelden voor een spannende spar tegen Skadi.

De zaterdagochtend begon met typische WAB-omstandigheden. De harde noordenwind stond pal op de wedstrijdbaan, waardoor de golfslag ontstond zoals we deze vaker zien in het eerste weekend van april. Middengroep Licht trapte de 1500 en 750 meter af tegen twee Skadi bootjes. De meefietsende coaches beschreven de heren in de 4- als “mooi weer roeiers” en dit was te merken onder deze barre omstandigheden. Hoewel de eerste meters nog redelijk gelijk opgingen, lukte het de heren niet om dit in een lekkere baanhaal door te zetten en moesten zij aan Skadi hun meerdere bekennen. Omdat dhr. S. Meijer zich dit weekend op de Bosbaan bevond voor de lichte heren SB-selectie, waarvoor hulde, was dhr. Congleton op zichzelf aangewezen. Hij ging de uitdaging aan in de skiff tegen drie andere skiffeurs, en hoewel hij zich moedig door de golven worstelde bleek een overwinning voor hem ook niet weggelegd.

Daarna was het tijd voor onze eerstejaars om zich – eindelijk- te meten met een vereniging buiten Leiden en omstreken. Twee weken geleden op het trainingskamp hadden ze al de tijd gehad om de baan te leren kennen, dus was er niets meer om ze tijdens deze spar uit de wedstrijdfocus te halen. De stappen gezet op traika waren goed te zien bij de heren van Eerstejaars Zwaar. Op de 1000m passeerden beide puntjes van de zware achten tegelijk het bordje, maar helaas kwam de sprint er wat minder goed uit. Hoewel het een spannende race was was het helaas net niet genoeg. Voor nu blijft winnen van Skadi nog een doel voor later in het seizoen.

Hierop volgden de lichte ploegen. De verwachtingen waren hoog, de drone stond klaar om alles vast te leggen voor de vlog, maar hoe dit tegenover Skadi zou uitpakken bleef nog even spannend. Eerstejaars Licht liet zich van hun beste kant zien en sloeg een steeds groter wordend gat tussen zichzelf en het korenblauw. Met een strakke tijd wisten zij hier de overwinning te behalen op zowel de 1500 meter als de sprint. Deze overwinning werd vol enthousiasme gevierd door de heren. Maar zoals ze zelf al zeiden: “op naar de volgende tegenstander”. Laten we hopen dat ze zich snel weer in een breder veld kunnen bewijzen.

De Eerstejaars Lichte Dames leken redelijk onderkoeld in de omstandigheden, maar het roeien mocht er niet onder lijden. Met acht riemen die zich door de golven heen sloegen, bleek een snoekje niet te vermijden, maar de ploeg herpakte zich vol overgave. Zelfs met onvolledige opstelling door alle blessures pakten zij ook tweemaal de lichte dames van Skadi. Zelfs de profcoach van Skadi was onder de indruk van de halen van de dames, en gaf aan dat dit zeker een leuk seizoen kon worden als ze zo door zouden gaan! 

Als laatste blok van de dag was het tijd voor de Eerstejaars Dames acht, Dames Clubacht en Zware viermet. De Skadi damesacht startte snel weg, en wist zo in de eerste meters al een voorsprong te creëren, maar onze dames lieten het niet gebeuren. Na een wat chaotische start kwam de diesel steeds meer op gang en wisten ze op de laatste 500 meter het puntje ruim voor die van Skadi te krijgen. Op de sprint die daarop volgde werd meteen feller weggestart en was de overwinning al vroeg duidelijk. De Dames Clubacht en Zware viermet misten helaas een directe sparpartner, maar wisten zich ook goed door de golven heen te slaan.

            Weekenden zoals deze bieden perspectief. Terwijl er toegeleefd kan worden naar het EK in Varese en het NK-Klein door onze toppers, is er weer uitzicht op meer diverse krachtmetingen voor onze subtoppers. De resultaten van de eerstejaars zijn motiverend, en tonen dat zelfs binnen de mogelijkheden het beste van wordt gemaakt. In de hoop dat de stappen die dit weekend zijn gezet uiteindelijk zullen leiden tot de volgende generatie toppers, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

Mej. F.F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien