VOORBESCHOUWING HOLLANDIA ROEIWEDSTRIJDEN / NK-KLEIN

Komend weekend staat er voor het eerst in lange tijd weer een volwaardige wedstrijd op de agenda! Na een ronde van kwalificatie zijn tien ploegen welkom om deel te nemen, en krijgen zij als uitverkorenen de kans om dit weekend tegen de rest van Nederland te strijden voor een NK-titel. Onder deze groep toppers binnen onze wedstrijdsectie vallen veel bekende namen. Zo zullen ouderejaars dhr. Rutten en Reinders samen starten in de tweezonder, en zal dhr. Boonstra zich proberen te bewijzen in het elite skiff veld. Zij hebben in deze nummers al eerder over de Willem-Alexanderbaan geroeid, een ervaring die niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is na het afgelopen jaar. Er is goede hoop dat deze ervaring daarom ook tot mooie resultaten zal leiden.

Voor de rest van middengroep zwaar zal dit de eerste formele wedstrijd zijn in deze kleine nummers. dhr. Tas, die inmiddels ook aardig wat ervaring heeft opgedaan in de middengroep, zal het samen met dhr. Koningh tegen hun andere huisgenoot dhr. Rutten in het elite tweezonder veld opnemen. Dhr. Gerritsen en dhr. Ruiken starten ook in de tweezonder, maar in het SB-veld. In beide velden lieten dhr. Rutten en dhr. Ruiken hun overwicht zien op de ergometer, en prijkt nu dus de vraag of ze dit ook kunnen vertalen naar dezelfde prestatie in de boot. Er zal veel goede competitie aanwezig zijn maar na de vele trainingskilometers lijkt de kans om ver te komen wel in de lijn der verwachting te liggen.

Vanuit de dames zijn er ook meerdere goede kanshebbers die dit weekend het water zullen betreden in de skiff. Zo zal mej. Bruijnincx haar riante scull-ervaring voor het eerst op een 2K wedstrijd voor Njord kunnen inzetten, net als mej. Otterloo in het lichte SB veld. De skiffgeschiedenis van deze twee jeugdroeiers heeft zich al eerder bewezen op de lokale CT’s, en zal nu hopelijk ook haar vruchten afwerpen op het NK. Ook mej. Leeuwenburg en mej. Huizing zullen zich van hun beste kant laten zien in de elite skiff velden. Alle dames hebben het afgelopen jaar aan elkaar goede sparpartners gehad, maar zullen ook staan te popelen om zich te kunnen meten aan de Nederlandse top!

Naast deze ervaren groep hebben ook twee net-nieuwe skiffeurs zich gekwalificeerd voor het Nederlands Kampioenschap. Dhr. Meijer trok bij de bond de aandacht met zijn indrukwekkende VO2-max en ergotijden. Als resultaat hiervan draaide hij vorig weekend mee met de lichte heren SB-selectie, net als mej. de Jong die mee mocht roeien met de dames SB-selectie. Allebei krijgen ze de kans om zichzelf dit weekend van hun beste kant te laten zien, en daarmee een stukje dichterbij die felbegeerde plekken in de bondselectie te komen. Laten we hopen dat de wind dit weekend geen roet in het eten gooit, want het zal deze twee aan spanning niet ontbreken wanneer zij voor het eerst alleen op de baan liggen.

De weersomstandigheden lijken gelukkig goed, en alles wijst erop dat het een mooi eerste wedstrijdweekend gaat worden. In de hoop op enkel negatieve testen en positieve resultaten teken ik dan ook,

Met lichtblauwe groet,

mej. F.F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”