NABESCHOUWING HOLLANDIA ROEIWEDSTRIJDEN / NK-KLEIN

Dit weekend: alle omstandigheden beloofden al veel goeds, en deze belofte is zeker waargemaakt. De eerste wedstrijd, een Nederlands Kampioenschap, ging al vroeg van start in de teststraat. Met enige zenuwen kwamen deelnemers, coaches, wedstrijdorganisatie en crew één voor één binnendruppelen voordat ze het terrein op mochten. Dankzij een goede delegatie aan vrijwilligers was er snel een systeem opgezet en zat de sfeer er goed in. Het voelde enigszins absurdistisch, de langverwachte aanwezigheid op de Willem-Alexanderbaan werd nu werkelijkheid op een parkeerplaats gevuld met sneltests en mondkapjes. Gelukkig bleef voor de meesten de positieve test uit en kon de eerste wedstrijddag goed van start!

In het eerste blok konden de heren tweezonders van middengroep zwaar zich meteen bewijzen, en zo wisten ze allen via de time-trial een plekje in de kwartfinale te bemachtigen. De tweezonders van dhr. Ruiken en dhr. Rutten plaatsten zich allebei in dezelfde kwartfinale, waarna een spannende strijd volgde tussen de twee boten. Het verschil tussen de roeiers bleek een stuk kleiner dan verwacht, de SB-boot ging zelfs net wat harder dan de Elite-boot, en met een tweede en derde plek wisten ze beide een plek in de halve finale binnen te halen. In de skiff zette dhr. Boonstra een strak resultaat neer in de time-trial. Hij kwam met een negende tijd van alle elite skiffs over de finish. In de kwartfinale bleef de strijd tussen hem en dhr. Wiersma van Nereus nog lang spannend, maar uiteindelijk moest dhr. Boonstra hem toch laten gaan en zo eindigde hij in de C-finale. Dat hij hier niet op zijn plek was wist hij de volgende dag dubbel en dwars te bewijzen, hij kwam met meerdere bootlengtes ruimte op de rest als eerste over de finish. Ook dhr. Koningh en dhr. Tas hadden het wat zwaarder met de loting van de kwartfinale en werden hierna in de D-finale geplaatst.

In de middag liet de WAB zich weer van zijn beste kant zien, en werden de golven en wind steeds hoger. In deze schuimkopjes was het aan de dames en lichte heren skiffs om zich te laten zien. Mej. Bruijnincx en mej. Leeuwenburgh streden zich dapper door het woele water heen en waren met een tijd in de top-tien al snel zeker van een plekje in de kwartfinales. Voor mej. de Jong bleken de golven toch nog net iets te hoog, en na haar skiffdebuut moest ze zich bij een F-finale neerleggen. Beide lichte dames haalde een plekje in de kwartfinale, waar mej. Otterloo achter regerend kampioen Marieke Keijzer een mooie tweede plek behaalde en mej. Huizing ook vlak achter twee bondsroeisters aan een plekje in de halve finale wist te verzekeren. Dhr. Meijer wist zich nog redelijk soepel door de golven heen te slaan en haalde zo, op het nippertje, een plekje in de kwartfinale. De omstandigheden bleken in de kwartfinale alleen maar slechter te zijn geworden en zo resulteerde deze strijd in een plekje in de D-finale.

Tijdens alle races viel vooral de stilte op. Er mocht niet geschreeuwd worden, waardoor menig coach aardig op zijn tong heeft moeten bijten. Zeker op de stukken die minder liepen dan verwacht hoorde je coaches in zichzelf mompelen om het tempo hoog te houden, strakker te catchen en het puur op de benen te houden. Maar ook juist op de stukken die goed gingen, waar dat bootje net zichzelf voor de ander wist te leggen zag je de lachjes doorbreken en de aanmoediging, hopend op een soort telepathische connectie, binnensmonds doorgezet worden. Ondanks de stilte kon je de gedrevenheid van iedereen proeven; het fanatisme, maar vooral de passie voor het roeien, het roeien dat eindelijk weer zo mocht zoals het ooit was.

Zondag ging de wind liggen en kon zo op bijna spiegelglad water de finaledag van start gaan. In de ochtend plaatsten de tweezonders van dhr. Rutten en dhr. Ruiken zich voor de B-finale en behaalde de tweezonder van dhr. Koningh een prima vierde plek in de D-finale. In de B-finale waren maar twee SB-boten geplaatst en was de strijd voor de NK-titel dus tussen dhr. Ruiken en een twee van Laga. Dit bleef de eerste kilometer heel erg spannend, maar op het tweede deel van de race moesten dhr. Ruiken en dhr. Gerritsen de Lagaaiers toch laten gaan. Zo eindigde het NK voor hen met een mooie tweede plek in het SB-veld, waarvoor hulde! Ook dhr. Rutten en dhr. Reinders wisten met een vierde plek in de B-finale het tot de top-tien van Nederland te schoppen.

Als resultaat van de halve finales werden mej. Huizing, mej. Otterloo en mej. Leeuwenburgh in de B-finale geplaatst. Mej. Bruijnincx wist zich achter haar naamgenoot van Theta, maar voor de enige andere SB-skiffeur in de A-finale, te plaatsen. Een paar ganzen gooiden nog bijna roet in het eten door plotseling over de baan heen te zwemmen, maar gelukkig wist mej. Bruijnincx de opnieuw gestarte race met goed gevolg af te leggen. Ondertussen wist dhr. Meijer zich beter raad met het gladdere water en eindigde als vierde in de D-finale en als negende van alle lichte SB-skiffeurs. Een erg mooi resultaat voor zijn vuurdoop in de skiff!

In de B-finales zetten mej. Huizing en mej. Otterloo de stabiele tijden van het weekend door in mooie resultaten. Mej. Huizing eindigde met haar derde plek als negende van alle dames en mej. Otterloo als derde van de lichte dames-SB. In de dames B-finale verbaasde mej. Leeuwenburgh iedereen met een strak uitgevoerd raceplan. Met mooie ontspannen halen roeide ze zo voorbij Ingmar Visser en Lisanne Brandsma en wist ze als tweede te eindigen. Dit leverde haar een prachtige achtste plek op in het elite skiff veld!

Als allerlaatste race van het weekend was het de eer aan Mej. Bruijnincx. Deze dame was geplaatst naast vriendin en tijdelijk ploeggenoot Minke Holleboom en dat deze dames aan elkaar gewaagd zijn was ook te merken. Gedurende bijna 1700 meter van de race lagen de puntjes op dezelfde lijn en was de spanning aan de kant ook om te snijden. Met nog ongeveer 300 meter te gaan haperde Minke even, en mej. Bruijnincx maakte meteen gebruik van het moment. Met een push nam ze de snelheid van de boot mee en wist ze opeens bootlengtes te pakken. Ze schoot zo hard door het veld dat het nog even leek alsof ze ook voorbij Inge Jannssen zou gaan, maar daarvoor bleek toch de eindsprint te kort. Zo kwam mej. Bruijnincx spectaculair als derde over de finish. Een harde schreeuw van ontlading en een handje omhoog – Nederlands Kampioen in het SB-veld en een podiumplek bij de elite skiffs. Met twee medailles om haar nek was haar lach zelfs onder haar mondkapje zichtbaar. 

Wat begon in de teststraat, eindigde zo met dubbel winst! Een fantastische afsluiting van het eerste wedstrijdweekend van het jaar. Eén NK-titel en zeven van de tien ploegen die een plekje in de top tien van Nederland wisten te bemachtigen verder, was het weekend nagenoeg perfect verlopen. Dankzij de onafgebroken inzet van de wedstrijdorganisatie en Hollandiacommissie verliep alles op rolletjes en waren naar verhoor de geluiden van de Gemeente ook positief. Een noot van positiviteit die we hopelijk vast kunnen houden de komende tijd. Met deze resultaten moet dat zeker lukken!

Met lichtblauwe groet,

mej. F.F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”