VOORBESCHOUWING 137E VARSITY

Vier jaar na de oprichting van Njord daagden onze leden de leden van het Delftse uit in de race der Oude Vieren. Sindsdien nemen alle studentenroeiverenigingen deel aan de strijd voor het gouden blik. Afgelopen vrijdag kwamen de vertegenwoordigers van deze verenigingen voor het eerst dit academisch jaar bijeen op het terrein van de organiserende vereniging, de U.S.R. Triton. Eerdere communicatie had nog gewezen op gebruik van een inmiddels welbekend platform als alternatief, en het was dan ook een welkome verassing dat in plaats van de zoom-link een uitnodiging voor een heuse fysieke Varsity Loting Vergadering verscheen. Met Mej. ten Wolde trok ondergetekende naar de edelste, in de hoop deze te verlaten met een gunstige lotingsindeling om het gevoel van vertrouwen in onze vieren nogmaals te bevestigen. 

Het vertrouwen in de Varsity winst voor Njord is namelijk ook na deze stille tijd zeker niet minder aanwezig. In onze Dames Vier bevinden zich vier roeiers die ondanks hun verschillen erg goed op elkaar aansluiten. De slag, Mej. de Jong, en boeg, Mej. Roukens, roeien ondertussen al een tijd samen. Eerst in de acht, daarna de vier zonder en sindsdien vooral de dubbeltwee. De grote hoeveelheid kilometers samen vormen een goed afgestemde haal, en een sterke basis om deze van voor naar achter door de boot mee te nemen. Daarachter, op drie, bevind zich Mej. Leeuwenburgh, een van de meeste ervaren roeisters die de K.S.R.V. rijk is. Zij trok al eerder in de Dames Vier ten strijde over het Amsterdam-Rijnkanaal en wist toen ook al goed het puntje door de woelen wateren te steken. Zoals we allen weten is wedstrijdervaring een schaars goed in dit rare jaar, dus komt deze ervaring extra goed van pas. Het middenschip wordt aangevuld door Mej. Sanders. Deze dame heeft vorig jaar al op bestuurlijke wijze haar loyaliteit aan de vereniging bewezen en zal haar kennis en technisch inzicht nu omzetten in de langste halen. Samen zullen deze dames met een krachtige beentrap de boot constant weten te versnellen. De gelote voorwedstrijd ziet er op papier vrij pittig uit, vooral bij Skoll en Skadi zijn de tegenstanders gedegen. Maar ook daar wordt ervaring aangevuld door minder ervaren, en is het nog altijd maar de vraag of de individuele roeisters ook dezelfde halen kunnen maken. Ik durf mijn verwachtingen hoog te leggen, aan de voorbereiding van onze dames kan het in ieder geval niet liggen. 

De Oude Vier bestaat dit jaar ook uit een diverse groep roeiers. Dhr. Reinders slaat de mannen voor. Als lichte pik in de Oude Vier lijkt hij qua gestalte onder te doen voor zijn mederoeiers, maar qua kracht, techniek en hoeveelheid verorberde biefstuk op het biefstukkendiner doet hij absoluut niet onder voor zijn ploeggenoten. Ook zijn ervaring is belangrijk in deze boot, en hopelijk zal zijn herinnering aan het blik op de vorige Varsity in de vier zonder extra mentale kracht bieden om dit jaar het gouden blik te bereiken. Achter hem zit Dhr. Rutten, een combinatie van slagenpaar die al eerder te vinden was in de dubbeltwee en twee-zonder. Dhr. Rutten wist dit jaar op het NK Indoor Roeien al zijn uithoudingsvermogen en sterke beentrap te bewijzen. Hij zette daar de snelste tijd van Nederland neer. Met zijn vermogen zou ook de snelste tijd op de Varsity binnen handbereik moeten liggen. Op twee bevindt zich een relatief onervaren roeier, Dhr. Beijnvoort. Na zijn seizoen in de eerstejaars acht en enige lange baanwedstrijden gooide een niet nader te noemen virus roet in het water. Toch is Dhr. Beijnvoort bij uitstek iemand die onwijze veerkracht bezit. Na een blessure in het begin van het jaar wist hij zo goed te herstellen dat hij dit plekje wist te bemachtigen na de 36 kilometer lange seatrace. Ook voor de boeg, Dhr. Tas, is dit plekje een mooie toevoeging aan de roeicarrière. Hij wist eerdere jaren al goed te presteren in verschillende nummers en zal met deze groep daar alleen maar een extra mooie prestatie aan toe willen voegen. Mej. Derkink is de stuurvrouw van dit zooitje ongeregeld. Zij heeft al enige ervaring met de wedstrijdbaan en zal zich goed door de drie kilometer weten te schipperen. Ongetwijfeld kunnen we weer op haar motiverende woorden en strakke lijnen rekenen. 

Ook de Oude Vier is geloot in een lastige voorwedstrijd. Met grote namen in de vieren van Skoll, Laga en Nereus zal de voorwedstrijd als finale moeten worden gevaren. Om coach en oud-Varsity winnaar, dhr. Marijn Algie, te quoten: “Ze moeten zondag gewoon goed roeien, en dat kunnen ze.” Dat wij zondag twee goede vieren naar de start brengen is dan ook een gegeven. Beide de Dames Vier en Oude Vier kunnen “gewoon” goed roeien en zijn goed voorbereid. Nu is het aan hen om dit ook op het Amsterdam-Rijnkanaal te laten zien. Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij naar de top van hun kunnen zullen presteren en de eer van de vereniging op alle manieren hoog zullen houden. Vanaf de eigen vereniging en door geheel Leiden zal worden gekeken naar de livestream. Opdat de Allez-Njord virtueel ook gehoord mag worden!

Njord wint de Varsity!

Met lichtblauwe groet,

mej. F.F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”