NABESCHOUWING KONINKLIJKE HOLLAND BEKER EN SKADI-LAGA OPENING SPEKTAKEL

Chaos. Een samenvatting van de aanloop naar het eerste officiële wedstrijdweekend van het jaar. Na plotse aankondiging van grote versoepelingen is er in een week een heleboel veranderd. Voor de wedstrijdsectie betekende dit dat de SL-EOS uit de grond werd gestampt, en dat er veel meer gestart kon worden op de Holland Beker. Dat onze ploegen zich door een beetje chaos niet uit het veld lieten slaan heeft mogen blijken uit de resultaten van dit weekend. Zowel op de WAB als op de Bosbaan zijn erg mooie races vervaren!

Skadi-Laga Eerstejaars Openings Spektakel
Het weekend begon zaterdagochtend al vroeg voor de eerstejaars op de Willem-Alexanderbaan. Eerstejaars Dames trapte af met een mooie voorwedstrijd waar ze hun krachtige haal al konden laten zien. Met een mooie eerste plek en duidelijke snelste tijd gingen ze vol vertrouwen door naar de A-finale, waar de dames zich door Euros en Nereus lieten verrassen. Gelukkig lieten deze dames zich niet uit het veld slaan door dit resultaat en bracht dit de volgende dag alleen maar meer vechtlust met zich mee! Op zondag liet EJD zich nogmaals van hun beste kan zien. Met een sterke race waar ze binnen 500 meter al voor de rest van het veld lagen maakte ze het verschil, en sleepte zo hun eerste blik binnen!

Ook de andere eerstejaarsploegen konden goed aansluiten bij de rest van de verenigingen. De lichte dames dubbel vier maakte het beide dagen erg spannend met onze Leiderdorpse vrienden. Op een half seconde, nauwelijks een boegbal, eindigde ze na een enorm spannende strijd op de tweede plek. Ook zondag visten de lichte dames net achter het net.  Als ze dit weten door te zetten zal de paarse boot het komend weekend nog wel zwaar krijgen in de strijd om het beginnelingen blik.

De herenachten behaalde zaterdag ook beide de A-finale. De lichte acht wist in de voorwedstrijd de mindere start om te zetten in een mooie baanhaal, maar in de finale lukte dat minder. De zware acht startte juist heel snel weg en wist daarna een hele stabiele race te varen. Ze behaalde een mooie vierde plek in het sterke veld, achter Laga, Gyas en Nereus. Zondag waren de rollen juist omgedraaid. De lichte acht wist weer op het einde van de race het verschil te maken en haalde zo een mooie vijfde plek, terwijl de zware acht zich in de zwaar gelote voorwedstrijd moest laten kennen. Toch sloten zij de B-finale ook af als duidelijke winnaar en vol motivatie om het over een week weer opnieuw te proberen!

Koninklijke Holland Beker (NK Groot)
Het contrast tussen de Bosbaan en WAB is natuurlijk altijd al te merken, maar dit verschil werd dit weekend alleen maar uitvergroot door het verschil in roeiniveau tussen de twee locaties. Er werd door onze middengroepers in de NK-velden geroeid tegen internationale ploegen en KNRB combinaties, en toch zijn er erg goede resultaten behaald!

Onze toppers Nicole Beukers en Lisa Bruijnincx startte zaterdag allebei in een KNRB-combinatie. Nicole liet met haar Olympische ploeg de rest van het veld zo ver achter zich dat het net leek of ze als enige de finale vervaarde. Met een verschil van meer dan 40 seconden nam Mej. Beukers stralend haar blik in ontvangst, een race die veel goeds beloofd voor wat er in Tokyo mag komen! Mej. Bruijnincx wist zich met WK-maatje Fien van Westreenen ook naar de A-finale vol met Olympische ploegen te trappen. Met een mooie vierde plek eindigde ze voor de Belgische ploeg waar ze ook tegen zullen strijden in Tsjechië over twee weken. Hoewel deze race meer als training dan als doel was ingestoken, schept dit zeker ook mooie verwachtingen voor het WK onder 23.

Ook Mej. Leeuwenburgh en Mej. Huizing lieten zich van hun beste kant zien in dit zware dubbel twee veld. Waar ze zaterdag al een erg stabiele race lieten zien en duidelijk zich als beste wisten neer te zetten in de B-finale, wisten ze zondag deze lijn ook heel mooi door te zetten. Het verschil vanaf de start werd alleen maar groter gedurende de 2 kilometer en zo behaalde zij een prachtig blik in het veld! Waar aan de start van deze race de dames nog de stempel lichte dame en beginneling met zich meedroegen, konden ze deze allebei inruilen voor een prachtige beker en een welverdiend prestatiepunt.

Vanuit middengroep zwaar werd er dit weekend in diverse nummers gestart. Zo startte dhr. Rutten en Dhr. Tas niet alleen in de vier zonder maar ook in de twee zonder. In dit nummer lieten de huisgenoten zien goed op elkaar ingespeeld te zijn. Met een blik als duidelijk doel voor ogen wisten ze vrij makkelijk de rest van het veld voor te blijven, en zichzelf net een stap dichterbij die overgangsstatus te plaatsen! Een dag later kregen ze de kans deze status te grijpen in het vier zonder veld. Dit was een erg goede race, waar het verschil met Triton steeds kleiner werd. Toch moesten ze zich neerleggen bij een tweede plek, waardoor het overgangsritueel in ieder geval nog een weekje uitgesteld moest worden. Ook de heren Koningh, Reincke, Simon en Meijer startte in het vier zonder veld, en moesten zich na een sterke strijd om de plek voor de A-finale toch bij de B-finale neerleggen. Deze race liet wel zeker potentie zien, iets wat hopelijk komende weekend in het HGb veld zijn vruchten zal afwerpen!

Naast deze vieren en tweetjes werd er op het NK-groot ook in de acht gestart. Onze lichte heren vormde een mooie combi-acht met tweedejaars zwaar en lieten zich in het achten veld van hun beste kant zien. Deze acht deed het voor een combinatie van lichte en vrij onervaren roeiers redelijk goed door het zware, veel ervarenere veld te slaan. De vraag is nu of dit in het lichte achten veld komend weekend omgezet kan worden in een kans voor dat blik. Ook de dames acht wist zich goed staande te houden in het moeilijke veld. Met een combinatie van tweede en derdejaars wisten zij alleen in de Skadi-acht hun gelijke te vinden, en wisten zij dan ook samen met hun een plekje in de A-finale te veroveren. Hier leek de wind of vermoeidheid partten te spelen en wisten ze net niet deze boot voorbij te varen. Toch mogen ook deze dames tevreden terugkijken op dit weekend, en zullen zij volgend weekend in hun eigen velden het zeker moeilijk maken voor de rest van roeiend Nederland.

In het lichte veld wisten dhr. Meijer en dhr. Van Brussel ook nog een gooi te doen naar een overwinning. Met een directe plaatsing in de A-finale en aardige tegenwind leverde de loting een gekke verdeling op, maar toch wisten beide heren zich hier erg goed doorheen te slaan. Dhr. Meijer bleef voor 1500 meter lang erg dichtbij zijn naamgenoot van Triton, maar moest zich daarna toch gewonnen geven. De race zelf was leuk om naar te kijken, een enorme progressie in vergelijking met zijn skiff-debuut op de Hollandia enkele maanden geleden. Dhr. Meijer en Dhr. Brussel wisten zo de tweede en derde plek voor Njord te bemachtigen.

Daarnaast was er nog de strijd om de Holland Beker. Deze vindt altijd plaats in de zware mannen skiff en zo werd er dit weekend door dhr. Boonstra een mooie poging gedaan om deze te behalen. Dhr. Boonstra maakte het in de halve finale enorm spannend met Ward van Zeijl maar wist hem in de eindsprint het plekje in de A-finale te ontnemen. In de finale zelf liet Boonstra weer een erg goede race zien, zelfs in de nadeelbaan trapte hij in de laatste 250 meter voorbij Guido de Ruiter van Theta. Zo behaalde hij een mooie vierde plek, en achter Amos Keijzer zelfs een tweede plek van Nederland.

Al met al was dit een ontzettend mooie aftrap van het eerste wedstrijdweekend! Met drie blikken, stabiele races en spectaculaire eindsprints zijn er dit weekend door de hele wedstrijdsectie heen knappe prestaties neergezet. Dit late begin van het wedstrijdseizoen kan wel eens hele mooie dingen voor Njord in petto hebben, en onderstreept daardoor alleen maar hoe goed onze wedstrijdsectie zich door de afgelopen anderhalf jaar heen heeft geslagen.

Met hoge verwachtingen voor de komende weekenden, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

mej. F.F. (Femke) Heddema
h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”