NABESCHOUWING PEiL&PEiK

Het moment was daar. Niet eens heel vroeg, want het eerste blok van de dag was verplaatst naar half 11, maar de eerste officiële competitiewedstrijd kon beginnen! De PEiL en de PEiK wel te verstaan. De PEiL is een slopende race over 4.5km waar het verschil wordt gemaakt op het middenstuk. De PEiK is een sprint over 450m waar je hard wegstart, hard middenstuk draait en hard finisht. Kortom, een prachtige setting voor een heerlijk weekend. En dat heeft de Zwaan geweten, want zij heeft haar stempel ook dit jaar weer gezet op de Delftse wateren!

De dag werd afgetrapt door de Dames Club8+. De dames begonnen met een goede start aan hun 4.5km en wisten dit eigenlijk over de gehele Schie door te trekken. Met een gestaag tempo en goede benen achter elke haal wisten zij gedurende de gehele race vooraan te varen. Het verschil met Orca werd nog vrij klein, maar de ploeg uit Utrecht kwam een aantal seconden tekort. De eindtijd werd uiteindelijk 16:07.1, genoeg voor het breken van het baanrecord welke in 2008 werd neergezet met maarliefst 18 seconden! Hulde voor deze prestatie.

Na het finishen van de Dames Club8+, was het tijd voor de Dames TopC4+. Ondanks het feit dat ondergetekenden de start niet hebben gezien, zouden de dames zijn weggestart alsof zij een sprint aan gingen. Daarna liep het tempo er ietwat af, maar de sterke halen bleven. Op het eerste tussenpunt lag Argo nog met 4 seconden voor. De dames wisten gelukkig wat voor halen Argo in huis hadden, en zij blijven beheerst doorvaren richting het middenstuk. Bij het tweede tussenpunt lag Njord hierdoor 4 seconden voor, en door te eindigen met een sterke eindsprint, wonnen zij met maar liefst 11 seconden van de rivalen uit Wageningen. Er werd een eindtijd neergezet van 19:09.3 en ook dit leverde net als bij de Dames Club8+ een heus baanrecord op! 

Op zaterdagavond was het tijd voor de PEiK, een sprintwedstrijd gestart door een Njordploeg. Roos en Irati wisten binnen 2:01.7 de afstand van 450m af te leggen in hun dubbeltwee en namen zo een taart mee naar het Leidsche. Zij hielden de eer van Njord hoog op de PEiK en waren klaar voor hun lange afstand op de zondag.

U zou misschien denken dat al het bovenstaand roeigeweld door heel het weekend plaatsvond, maar niets is minder waar. De zondag stond nog klaar en ditmaal waren het Bestuur samen met de Competitie Commissie wel vroeg op de wedstrijd om de eerste ploegen naar de start te begeleiden. De beide ploegen, de Heren TopC4+ en de Heren 12, wisten een prachtig middenstuk te varen. Goede halen werden gemaakt en het tempo bleef goed. De TopC4+ haalde meerdere boten in te en schoof op door het veld waar de Heren 12 elke aanval van een achtervolger wisten te pareren. Ook de boot van Roos en Irati voeren een sterke race. Als ijzersterk duo wisten zij een knappe tweede plek neer te zetten. De Heren Top werd vierde in een ijzersterk veld en ook de Heren 12 wisten stand te houden en werden zesde.

Al met al dus een prachtig weekend waar Njord driemaal haar lied mocht inzetten. Ondergetekenden zijn trots op de prestaties van de roeiers en kijken uit naar nog meer wedstrijdweekenden waarop de K weer de koning of de koningin van het water zal blijven.

Uitkijkende naar prachtige weekenden, tekenen wij, 

dhr. N. (Niels) Gankema
h.t. Commissaris voor het Competitie- en Fuifroeien der K.S.R.V. “Njord”

mej. M.D. (Maud) Schenck
f.t. Commissaris voor het Competitie- en Fuifroeien der K.S.R.V. “Njord”