Nabeschouwing Njord Najaarswedstrijden 2021

Op zaterdag 30 oktober was het hoogtepunt van de Najaarsbokaal eindelijk daar: de Njord Najaarswedstrijden! Na vele vermakelijke voorproefjes in ’s lands verre uithoeken, stond een grote Njorddelegatie eindelijk op onze eigen wedstrijd. Jaren aan voorbereiding resulteerden in een prachtige dag op het water én op de kant. Welgeteld twaalf Njordploegen schitterden op deze wedstrijd.

Hoewel deze wedstrijd door onze eigen Leidsche vereniging georganiseerd werd, vond hij plaats op de Delftse Schie. De wedstrijd was een tweekamp, bestaande uit een 1800 meter en een 350 meter. Deze laatste afstand was niet zomaar gekozen, maar afgeleid van het welbekende “Startje Njord” op ons eigen Galgewater. Een feest van herkenning dus voor onze roeiers! De lichtblauwe eer werd op het water verdedigd door één dames dubbelvier, twee dames dubbeltweetjes, drie dames C4+’en, twee dames viermetten, twee heren viermetten en twee heren C4+’en. Deze twaalf ploegen roeiden beide afstanden direct achter elkaar. Een blik op de uitslagen doet direct één ding opvallen: vrijwel alle Njordploegen presteerden op de 350 meter beter dan op de 1800 meter. Dat kan geen toeval zijn..!

Hoewel de Njord Najaarscommissie en uw bestuur geen taarten konden uitdelen aan Njordploegen, werd er ook zeker niet onverdienstelijk gepresteerd. In het dames 4+-veld roeiden mej. Nobbenhuis, mej. L. Bakker, mej. Stunt, mej. S. Bakker en stuurman dhr. Wegman op de 1800 meter nog naar een vijfde plek, om vervolgens op de 350 meter naar een mooie derde plek te trappen, op slechts luttele seconden afstand van de nummers één en twee. In de dames 4*behaalden mej. Sprij, mej. Bleiji, mej. Mendes de Leon, mej. Bijl en op stuurpositie mej. Van der Veek op de 1800 meter een 4e plek en op de 350 meter een 3e plek.  Deze damesploegen eindigden hiermee op een respectievelijke derde en vierde plek. Ook de C4+’en wisten met name hun ervaring met het Startje Njord goed in te zetten op de kortere afstand. Zo roeiden zowel mej. Niesing, mej. Plinsinga, mej. Domela Nieuwenhuis, mej. Soonius en mej. Van Dam (stuur) als dhr. El Baser, dhr. Neuteboom, dhr. Herbaut, dhr. Dijkstra en dhr. Voorkamp (stuur) op deze afstand naar een derde plek. Mooie prestaties!

Het weer deed helaas de naam van de bokaal en de wedstrijd eer aan: het was grotendeels een druilerige najaarsdag. Dit mocht de pret op het water echter niet drukken. Bovendien was er op het terrein ruim voldoende mogelijkheid om na de wedstrijd knusjes op te warmen. Velen maakten hier gebruik van en genoten nog van een biertje en de hits van meerdere DJ’s van onze eigen DisCo en van onze bevriende K.N.S.R.B.-verenigingen. De dag werd dus mooi en warm afgesloten!

Terugkijkend op een mooie eerste editie van de Njord Najaarswedstrijden, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

Mej. M.D. (Maud) Schenck

h.t. Commissaris voor het Competitie- en Fuifroeien der K.S.R.V. “Njord”