Nabeschouwing Argo Najaars Slotwedstrijden 2021

Afgelopen weekend werd de Najaarsbokaal afgesloten met de Argo Najaars Slotwedstrijden. Deze wedstrijd was door onze groene vrienden van de W.S.R. “Argo” georganiseerd en vond plaats op het Wageningse Havenkanaal. De locatie gaf de wedstrijd enige industriële allure. Ook zorgde het af en toe voor een spannende situatie, als een binnenvaartschipper plots besloot het kanaal op- of af te varen. Een voordeel van het havenkanaal was echter de goede akoestiek: het over het water schallende geschreeuw van aanmoedigend publiek bereikte de roeiers met gemak. De luide kreten die het hele weekend te horen waren, moeten de roeiers wel een onzichtbaar duwtje in de rug hebben gegeven! Echter beleefden schijnbaar niet enkel onze roeiers hier voordeel van: de zeven Njordploegen die deze wedstrijd verroeiden hadden te maken met felle concurrentie. Wellicht lag de vurige strijd op het water mede in het feit dat deze wedstrijd het slotstuk van de Najaarsbokaal was en alle ploegen nog één maal al hun krachten verzamelden in de strijd om de winst.

Zoals vele eerdere wedstrijden, was ook de ANS een tweekamp. Een ander terugkerend element in de Najaarsbokaal was de keerboei. Een uitdaging waar onze roeiers nog een laatste keer voor stonden. In de ochtendblokken verroeiden de ploegen eerst een 1000 meter, waarbij zij na 250 meter in de Rijnhaven rondmaakten om een keerboei. De tactiek van rondmaken bleek wederom in hoge mate bepalend voor de uitslag van de race. Na deze langere race konden de roeiers even bijkomen. Pas in de middagblokken namen zij de hand weer aan de riemen om nog een 500 meter te verroeien, waar de kwelling van een keerboei hen gelukkig gespaard bleef. Op deze wedstrijd geen tweetjes of scullnummers vanuit Leiden, maar enkel gladde vieren en C4+’en. Met twee heren viermetten, één dames viermet, twee heren C4+’en en twee dames C4+’en werd Njord weer goed vertegenwoordigd op deze wedstrijd. De meeste ploegen kregen het echter zwaar te verduren met de eerder benoemde felle concurrentie. Wellicht kunnen zij de Najaarsbokaalroeiers van volgend jaar vast de tip meegeven voorafgaand aan de wedstrijden eens goed te oefenen op het rondmaken om een keerboei! Uiteindelijk behaalden de heren van ‘Naudiz’ toch een nette 5e plek in hun veld en ook de dames van ‘Lef x Mangata’ roeiden in hun (wat kleinere) veld naar een 4e plek.

Met deze afsluitende wedstrijd is de Najaarsbokaal nu ten einde gekomen. De definitieve bokaaluitslagen laten nog even op zich wachten, maar ondergetekende kan in ieder geval stellen dat zij op de wedstrijden van de aanwezigheid van onze twaalf Najaarsbokaalploegen heeft kunnen genieten. Alle ploegen hebben hard hun best gedaan de lichtblauwe eer te verdedigen, waarvoor hulde. Ik hoop velen van jullie in de wintermaanden terug te zien op het Galgewater en in het krachthonk en daarna op de wedstrijden van het competitiehoofdseizoen!

Terugkijkend op vijf prachtige Najaarsbokaalwedstrijden, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

Mej. M.D. (Maud) Schenck

h.t. Commissaris voor het Competitie- en Fuifroeien der K.S.R.V. “Njord”