Nabeschouwing Tromp Boat Races 2023

Eind oktober startte een groot deel van de midden- en scullgroepers van Njord de Tromp Boat Race op het Hilversumskanaal bij de Hilversumse Roeivereniging Cornelis Tromp. Met een race van 5200 meter was dit voor allen de eerste langebaan race van het seizoen 2023-2024. Hoewel de Tromp zich voorgaande edities kenmerkte als een wedstrijd met veel natte roeikledij, schuilende coaches en bibberende riemendragers waren de weergoden ons deze editie beter gezind. Een waterig zonnetje en milde temperaturen zorgden mede voor een fijne sfeer in en rondom de soos. De steevaste aanmoediging van de leden van de HRV bij de laatste 50 meter van de race was voor de toeschouwers vermakelijk en maakte de laatste halen voor de roeiers draaglijker.

Mej. de Ruiter met boegnummer 438

In de skiff kwamen voor Njord in actie Dhr. Meijer, die noodgedwongen het zware skiff veld moest trotseren en 15e werd, Dhr. Rompa en Dhr. Remmerswaal die tevreden terugkijken op hun races waarbij zij respectievelijk 8e in het LHSB-veld en 11e in het HSB-veld werden. De dames van MGLD, Mej. Boomsma en Mej. Schlieff, behaalden ook een 11e  positie in het D2x-veld.

Ook de jongens van Middengroep Zwaar verschenen op zaterdag aan de start van de Tromp. Maar liefst drie tweezonders stoomden langs in het vierde blok. In het HSB2—veld trapten dhr. Noordman en dhr. Sieders de tweede tijd met een krappe twee seconden verschil met de boot van Vidar, die er met het blik vandoor ging. Dhr. Kloosterboer en Dhr. Trimborn behaalden een vierde positie. Ook vierde werden Dhr. Tilman en Dhr. Claassen in het H2- veld. Met nog zo’n twintig meter tot de finishlijn strooide een damesvier-met van Proteus nogal wat roet in het eten door midden op het kanaal te blijven varen en de riemen met die van de Njord-tweezonder te doen verstrikken. Desondanks kijkt MGZ terug op een succesvol wedstrijdweekend, mede door het blik dat door Dhr. Tas en Dhr. de Koningh al in het derde blok in het H2x-veld behaald werd.

Dhr. Kloosterboer en Dhr. Trimborn
Dhr. Claassen en Dhr. Tilman

Op de zondag werd door een drietal aan skiffeuses van Njord de snelste tijd in het veld gevaren. Mej. Otterloo blikte in het LDSB1x-veld, Mej. Bruijnincx in het DSB1x-veld en Mej. de Ruiter in het D1x-veld. Mej. Höppener en Mej. van der Poel startten in de lichte dames velden en behaalden een knappe 3e en 11e plaats.

Dhr. Tas en Dhr. de Koningh
Mej. Otterloo, Mej. Bruijnincx en Mej. de Ruiter

Middengroep Dames was in mindere mate aanwezig op de Tromp vanwege de deelname aan de Kettwiger Herbst Cup het voorafgaande weekend, maar Mej. Fung Fen Chung en Mej. van Olffen richtten hun pijlen wel op deze eerste langebaansrace in de tweezonder en behaalden een nette tweede plaats.

Dhr. Tas, die officieus gestopt is met wedstrijdroeien, trok wederom blik. Ditmaal in het H4+ veld met een Proteus-Eretes viermet die niet in de weg voer, maar met rasse schreden richting de finish lijn bewoog en het andere Delft met twee-en-een-halve seconde te snel af wist te zijn.

De dag mooi afsluitend blikten Dhr. Rompa, Dhr. Griep, Dhr. Ponssen en Dhr. Demorest met Mej. de Vries als stuur in het LH4+ veld. Een succesvolle dag voor de twee boegroeiers, die met hun ploeggenoten uit EJL’21 met dit resultaat direct een mooie aftrap van hun rentrée in MGL hebben bewerkstelligd.

LHSB4+ Dhr. Ponssen, Dhr. Rompa, Mej. de Vries, Dhr. Griep en Dhr. Demorest
H4+ Dhr. Tas met Dhr. Hoepman, Dhr. Reinders, Dhr. van der Grift en Mej. Morra van Proteus-Eretes

Het Njordlied mocht uiteindelijk maar liefst zes keer ingezet worden gedurende het weekend. Dit betekent een mooie voorbode voor de rest van het langebaanseizoen, dat komende zondag met de Novembervieren voortgezet wordt.

De uitslagen van de Tromp Boat Races 2023 zijn hier terug te vinden