Nabeschouwing Novembervieren, Silverskiff en Hel van het Noorden 2023

Met de WinterWedstrijden naderend is het goed om terug te blikken op de langebaan wedstrijden die in het najaar van 2023 gevaren zijn. De eerstejaars roeiers deden nog niet mee, maar de middengroepers en scullgroepers van Njord hebben op de Novembervieren, op zondag 5 november op de Amstel, en de Hel van het Noorden, op zondag 26 november, hun prestaties op de langebaan reeds kunnen tonen. Een drietal enthousiastelingen uit de scullgroep heeft daarbij op de Silverskiff in Turijn het lichtblauw-wit vertegenwoordigd op een race van 5km met keerboei over de rivier de Po.

Novembervieren:

Op zondag 5 november begaf een grote delegatie roeiers van Njord zich naar de vereniging waar Njord haar ontstaan aan te danken heeft; De Koninklijke Amsterdamse Roei & Zeilvereeniging “De Hoop”. De fijnste plek om aan de Amstel te vertoeven en uit te zetten voor dé wedstrijd der vierriemsgieken, de Novembervieren.

De dag ving aan met de dames van MGD die in drie viermetten de vier kilometer van het Kalfje tot en met de Hoop verroeiden. In het tweede blok voer de dubbelviermet van scullgroeproeiers, en een Skadiaan die de boot compleet maakte, naar een mooie vierde plek in het HG4*veld. De lichte dames combi met Nereus en Asopos moest helaas hun meerderen bekennen aan de rest van het veld, maar is wel weer een boel ervaring rijker.

In het slotblok was het aan de mannen van MGZ en MGL om te tonen wat zij in huis hadden. Van drie zware viermetten gevuld met Njordmannen startten er twee in het beginnersveld en één in het gevorderdenveld. Achtereenvolgens behaalden zij de derde, vierde en vijfde positie. Waar de lichte heren in het beginnersveld tweede werden waren de gevorderde lichte pikken de snelsten in hun veld, waarvoor hulde! Dhr. Ponssen, Dhr. Demorest, Dhr. Griep en Dhr. Halkes (Laga) waren deze zondagmiddag vastberaden, sterk en razendsnel. In een tijd van 13:36.2 minuten zouden zij zelfs de derde tijd in het zware veld getrapt hebben. Deze rappe tijd werd door de roeiers getrapt, maar zeker niet onbenoemenswaardig in dit verhaal was de fantastische bijdrage van de stuurman van deze viermet, namelijk dhr. Dijkhuis (heden: de Maas, voor altijd: Varsitywinnaar Race der Oude Vieren 1988). Met een last minute geleende coxbox van de U.S.R. stapte Dhr. Dijkhuis met de jonge lichte pikken de boot in. Pech hing in de lucht, want de cox viel tijdens het oproeien uit en was niet meer aan de praat te krijgen. Geen schrik bekroop de stuurman. Met een krachtig verheven stem bracht hij de roeiers in de focus aan de start, om na de call ‘door’ vanaf de kant met luidde kreten de vier roeiers in het juiste ritme en met afdoende kracht de halen richting de eerste bochten te laten maken. Boem, pats, boem, pats. De overtuiging was fenomenaal en de lijnen waren strak, waardoor de ploeg twee boten in wist te halen. Richting de Berlagebrug werd het geheel aan samenwerkende krachten getroffen door het besef dat de afgelopen 3,5 kilometer zeer vlot waren gepasseerd en dat met een goede eindsprint de kans op winst almaar groter werd. De Filippi-vier stoomde door het water de en winst was behaald.

Ook dhr. van Brussel won. Alhoewel hij de studentenvelden reeds ontgroeid is, kwam hij voor Njord uit in het Heren Masters dubbelviermet veld tezamen met stuurvrouw mej. van Nijf (Njord/De Hoop) en drie roeiers van Asopos, de Laak en DDS.

In een volle sociëteit stonden de grijnzen breed op de gezichten en klonk luid het Njordlied.

Silverskiff:

Dhr. Meijer, Mej. Otterloo en Mej. de Ruiter verschenen op de eerste zondag van November ook ten tonele, maar dan op de Silverskiff in Turijn. De drie Njordskiffs namen het op tegen vele internationale individuele roei(st)ers, maar ook een groot deel van de Nederlandse Equipe nam deel aan de Silverskiff. Zo ook Dhr. Broenink die een knappe 5e plaats innam. Dhr. Meijer trapte in hetzelfde veld, Senior-Male, de 19e tijd van in totaal 32 deelnemers. Mej. de Ruiter werd 11e in het Senior-Female veld en Mej. Otterloo werd 2e van de 2 in het LW-Female<23 veld, maar zij misstaat met haar tijd niet tussen de senioren lichte dames

Hel van het Noorden:

De Hel: Een race van maar liefst 6 kilometer over het Eemskanaal, dwars door de polders van Groningen. Na het oproeien van maar liefst 10 kilomers worden de roeiers er volledig overgeleverd aan de elementen en hun roeiboot. In tweezonders en skiffs startten de midden- en scullgroepen van Njord op de Hel van het Noorden. Alhoewel de afgelopen editie van de Hel van het Noorden niet zo extreem koud was al eerdere jaren, waren de Hollandse plensbuien niet afwezig.

Nog in het donker werden de boten opgeriggerd voor het eerste blok. Middengroep zwaar startte met vier tweezonders, die na de vier tweetjes van de A.S.R. en een boot van Orca achtereenvolgens de zesde, zevende, achtste en tiende positie behaalden met de getrapte tijden.

Bij de damesskiffs zijn vier dames de dappere strijd met zichzelf aan en behaalde mej. de Ruiter de 8e positie in een veld met maar liefst 63 deelneemsters. Een achtste positie kwam ook toe aan dhr. Rompa die in het LHSB1x veld twee plekjes opschoof ten opzichte van zijn prestatie van vorige editie in dit veld.

Al met al is er helaas geen blik getrokken door Njord, maar lering en vertier des te meer. De Hel bracht een bak ervaring en zelfkennis aan onze roeiers waar komend seizoen op voortgebouwd kan worden.

Uitkijkend naar de WinterWedstrijden, de eerste wedstrijd van de intrainingsperiode, teken ik,

Met lichtblauwe groet,

Mej. L.C.M. (Lotte) van Staalduinen