Na een gouden editie vorig jaar met enorm veel blikken lagen de verwachtingen hoog. Was het de rit naar het zuiden waard? In de vroege uurtjes van zaterdag begon het weekend met de weging voor de eerstejaars lichte dames, traditiegetrouw met de ZRB hoort altijd wel een vroege wekker voor minstens één lichte ploeg. De onduidelijke combinatie van time-trials en voorwedstrijden zorgde nog voor wat verwarring, maar dit was snel verholpen – en de dag kon snel beginnen.

Met een tweede tijd voor de lichte dames was het het vroeg op staan waard. Op dezelfde zaterdag, normaal de beoogde dag voor klassementen, was het dit keer juist een dag om een tellend blik binnen te hengelen. Veel roeiers zitten al een tijdje tegen een felbegeerd (beginneling-) blik aan te hikken, en zouden na een mooie race dit weekend wellicht eindelijk hier hun felbegeerde stap in kunnen zetten. De voorwedstrijden beloven wisselende finales –  een eerste plek voor Sidni de Ruiter en Margot Leeuwenburgh, maar een tweede plek voor EJD in de voorwedstrijd – helaas niet genoeg voor een A-finale – maar ook een eerste plek voor Lars van der Salm en Sal Griep in het LHB2x veld. Genoeg om naar uit te kijken voor in de finales.

In de late middag is het dan tijd voor de finales. Een zacht briesje en een steeds meer doorkomend zonnetje maken het niet onaangenaam om te moeten wachten – en het is het wachten uiteindelijk ook waard. Denderende races van alle eerstejaars, waarmee ze stuk voor stuk laten zien niet thuis te horen in de B-finale. De eerstejaars lichte dames die 2e worden in de A-finale, en zo net naast het blik grijpen, maar ook Stijn Meijer, die in het HE skiff veld als grootste concurrent een andere lichte pik heeft, moet helaas zijn SA status nog even uitstellen met een krappe tweede plek. Maar, meer succes hebben Sidni de Ruiter en Margot Leeuwenburgh; ze winnen overtuigend in het DG2x veld en hiermee heeft Leeuwenburgh haar SA status binnen! Ze wordt bejubeld langs de kant en mag gelijk twee zonnebrillen in ontvangst nemen. De eerder benoemde lichte dubbel twee mogen zichzelf eindelijk beginneling af noemen, en ook de heren elite acht vaart een zeer sterke race, en brengen een blik naar huis. De mouwen van Jolke Beijnvoort mogen met dit blik eraf gescheurd worden!

Na deze blikovergoten zaterdag is het zondag tijd voor de klassementsvelden. Op zondag wordt de ZRB verroeit door middel van (halve) finales, waar alleen de beste vier ploegen door mogen, en ploeg 5 t/m 8 naar de C-finale. De ploegen zetten zelf stappen, maar de bekende tegenstand ook. Een nieuwe combinatie van middengroep dames maakt het spannend in de development velden, maar ook de middengroepzwaar vier-zonder presteert continu goed. En helaas – net als veel andere boten wordt er net naast de halve finales gegrepen. Verschillen van slechts honderdste secondes zorgen voor veel C-finales deze dag. Desalniettemin worden er ook vandaag weer A-finales verroeid. Noemenswaardig is de finale van de heren Tissing en Trimborn. De twee, die nog niet zo lang samen zitten in de 2-, schoppen het ver in de A-finale en worden tweede! Daarnaast – in de woorden van een blikkende Jaap Noordman – is er ook een “ZRBlik” mee naar huis genomen, door de heren Jaap Noordman en Luuk Remmerswaal in de dubbeltwee, die vandaag de motor even goed aangezwengeld hebben.

Een fraai weekend, en het is al bijna weer tijd voor de RaceRoei regatta!