Nabeschouwing Amstelbeker 2023

Op Zondag 24 september werd op de Amstel de dertiende editie van de Amstelbeker georganiseerd. Njord was volop aanwezig op het zonnigste plekje aan de Amstel, op de Sociëteit van de K.A.R.Z.V. De Hoop. Nazinderend van de enerverende NjoLa die op de zaterdag voorafgaand plaatsvond op ons eigen vlonder, was het weer prima vertoeven aan de Weesperzijde.

Foto: Timo Schaafsma

Mej. Lisanne van Rijswijk had de schone taak om de Dames-acht over de Amstel te laten gieren. De sterkte halen van het slagenpaar kwamen van het dynamisch duo mej. Sidni de Ruiter en Margot Leeuwenburg. Beiden hebben afgelopen seizoen mooi gepresteerd in het scullen. Laatstgenoemde nam in de zomer nog plaats in de W2x op de World Cup II in Varese. Komend jaar zullen deze dames zeker nog van zich laten horen, en maken zij deel uit van de scullgroep op Njord. Op plek vijf zal mej. Meike Kroezen haar tanden tonen en de motor van het middenschip vormen samen met mej. Lisa Bruijnincx. Zij nam afgelopen zomer een welverdiende vakantie, na jarenlang zeer verdienstelijk te roeien op internationale en nationale wateren. Ook zij is terug in vorm, net als Mej. Charlotte Veldkamp die op plek drie in de acht plaatsneemt. Met haar rentree in Middengroep Dames is zij met haar kracht en enthousiasme weer een waardevolle toevoeging aan de wedstrijdsectie op Njord. De boegen worden vanuit positie vier voorgeslagen door mej. Emma Botman. Zij zal in oktober met R.V. Minerva afreizen naar Boston en haar halen maken op de River Charles. Mej. Hannah Otterloo, die zich onwijs inzet voor Njord door én de afroeicommissie te doen én op indrukwekkend niveau te roeien, maakt samen met MGD roeister, mej. Lizelotte Fung Fen Chung, de acht compleet als boegenpaar.

Foto: Daniel Korvemaker

De Njord-herenacht werd voorgeslagen door dhr. Dolf Rutten, die afgelopen zomer verdienstelijk heeft geroeid in de Mens FISU8+ op het WK voor Universiteiten. Achter hem werd plek zeven vervuld door dhr. Floris Cohen. Hij zal samen met scullgroep-roeier en tevens de man op positie vijf van de Amstelbeker-acht, dhr. Bastiaan van Gerwen, ook deelnemen aan het R.V. Minerva-project en het strijdtoneel in Boston opzoeken op de Head of the River Charles op 20, 21 en 22 oktober aanstaande. Tussen deze twee Minerva-roeiers neemt dhr. Jolke Beijnvoort plaats op positie zes in de acht en voegt daarmee nog een extra scheut ervaring toe aan het slagenkwartet. Oude Vier roeier van afgelopen Varsity, dhr. Stijn Tilman, brengt met zijn positie op vier het ritme van de slagen mee naar de boegen. Dhr. Daan Claassen en dhr. Jaap Noordman, maakten beiden onderdeel uit van de Jonghe Acht ‘22, de ploeg met een zeer succesvol eerste én tweede jaar waar we komend seizoen zeker nog meer van zullen gaan horen. De boegpositie wordt vervuld door dhr. Stijn Meijer, Njord’s hardste lichte roeier van het moment. Als tafelheer van het Amstelbekerdiner voorafgaand aan de wedstrijd wist hij de aanwezigen te begeleiden in het uiten van hun verwachtingen over de strijd om de titel beste verenigingsacht die gestreden ging worden. Het beruchte knikje in de baan werd getrotseerd door de stuurkunsten van Middengroep Zwaar stuur mej. Emma Erades.

Foto: Timo Schaafsma

Het was tijd voor de eerste krachtmeting van het seizoen, waarbij de kaarten nog goed geschud waren. De ploegen stoofden door de time-trials. De Njord-heren acht trapte de vierde tijd en de dames-acht ging als zeven na snelste over de finish. Met een langere afstelling van de riemen vanwege de flinke zuiderwind lagen de ploegen in de voorwedstrijd tegen de Thêta-damesacht en de Saurus-herenacht. De dames-acht moest in de voorwedstrijd haar meerdere bekennen aan de dames uit Eindhoven na een spannende knock-out race. De mannen van Njord kwalificeerde zich echter voor de kwartfinales. Zij roeiden daar tegen onze rode vrienden uit Delft. Waar de dag daarvoor op het Galgewater alle Lagaaise boten verslagen werden, mocht dit op de Amstel niet zo zijn en moest Njord het onderspit delven.

Niet onbenoemenswaardig zijn toch de prestaties van twee leden, namelijk dhr. Thijs Tas en mej. Sara Kalf, die hun roei en stuurvaardigheden de afgelopen jaren bij Njord hebben opgedaan. Dhr. Tas, als boeg van de ‘BigBoys’ van De Hoop, nam de Palmbeker in ontvangst en behaald daarmee de titel Beste verenigingsacht van Nederland. Mej. Sara Kalf stuurde de snelste dames studenten acht van de dag en behaalde een blik voor de A.S.R.

Ondanks dat de Njordploegen niet met de Fortuna- en Palmbeker mocht pronken, was het een prachtige dag in Amsterdam. In grote getalen was het lichtblauw aanwezig en heeft ieder kunnen beleven hoe het studentenroeien in Nederland straalt vandaag de dag. Jong en oud genoot van het spektakel op het water en op de kant was het een mooi samenkomen. Oud Njord bood onze leden bitterballen aan en onder het genot daarvan werden weer prachtige verhalen uitgewisseld. Dat zo’n 150 jaar geleden James Cohen Stuart bij De Hoop op bezoek ging voor raad om de Studenten Roeivereeniging Njord op te richten, heeft ons allen, die de roeisport liefhebben, al dit moois gebracht.