Nabeschouwing lange baan wedstrijden 2024

Winterwedstrijden:

Aan de Delfste Schie stond halvewege februari de botenwagen van Njord vol geladen. Het is een flink puzzelwerk geweest om alle boten erop te laten passen, maar het is de Commissaris voor het Materieel gelukt. Als eerste mochten de eerstejaars lichte heren gaan afladen, nadat de eerste weging op zomergewicht achter de rug was. De WinterWedstrijden waren tevens het eerste moment waarop de eerstejaarsploegen zich op het water konden meten aan de rest van studentenroeiend Nederland. De eerstejaarsklassementen werden geopend. De lichte acht wist een knappe derde plaats achter Nereus en Proteus te bemachtigen. EJD werd 6e en EJLD 7e op hun eerste wedstrijd. EJZ had een zeer bewogen race achter de rug en eindigde, door een serieuze snoek als laatste in hun veld. Op de opvolgende wedstrijden is dit dubbel en dwars goed gemaakt, dus reden om bij de pakken neer te zitten is er niet.

Naast het roeigeweld dat de eerstejaarsploegen op de WinterWedstrijden hebben laten zien, startte een groot deel van de middengroep ploegen in Delft. De ouderejaars mannen kwamen uit in verschillende tweetjes. Dhr. Noordman en Dhr. Heeremans werden met een verschil van slechts 1,9 seconde over de 5 kilometer nipt tweede in het HG2- veld. Dhr. Rutten en Dhr. Remmerswaal werden knap tweede in het HG2x veld. Ook dhr. Meijer en dhr. Rompa stapten in de de dubbeltwee en behaalden een tweede plaats in het HE2x veld. Blik lag op de loer, maar werd in de tweetjes niet behaald. In de skiffs daarentegen presteerde Njord beter. Zowel in het lichte heren als in het lichte dames senioren B skiff veld behaalde Njord de winst. Dhr. Rompa en mej. Höppener namen het blik in ontvangst. Mej. de Ruiter behaalde in het DG1x veld de knappe derde positie, met een tijdsverschil van slechts 2,6 seconden met de nummer 1 van Proteus. Middengroep Zwaar en Middengroep Licht kwamen met voornamelijk tweedejaars roeiers uit in het HB4+ veld. Daar stoof de boot met dhr. Zweekhorst, dhr. A. Barnard, dhr. Mukanyanghezi en dhr. Looise met mej. Erades in de stuurpunt het snelst over de Schie. Het blik werd getrokken, waarvoor hulde. De lichte heren van Njord racete er vlot achteraan en behaalden een tweede positie in het zware beginnelingen veld.

Ondanks regen, wind, kou en een boel tweede plekken was de K dominant aanwezig op de WinterWedstrijden. Een mooie start voor de eerstejaarsploegen en goede prestaties van de meerderejaars stemde menigeen tevreden over het wedstrijdweekend in Delft.

De uitslagen van de WinterWedstrijden zijn hier te vinden.

Head of the River Amstel:

Drie weken later verplaatste het strijdtoneel zich naar de o zo geduchte Amstel. Maar roeiers én stuurlieden vreesden haar niet. Door middel van een trainingsweekend bij Skøll lagen de eerstejaarsploegen goed voorbereid aan de start. De ploegen startten in een tijdsmeting en aan de positie op de baan is dus niet af te zien hoe de ploegen het deden. Alle eerstejaarsploegen wisten een inhaal manoeuvre te maken, dus dat beloofde wel veel goeds. Helaas schoven de ploegen verderop ook langs elkaar en ging er geen blik mee naar Leiden. De eerstejaars werden 5e t/m 7e en behouden daarmee allemaal de positie in het linker rijtje. Echter is de honger naar blik op de Amstel nog niet gestild, en wordt de borst natgemaakt voor de Heineken Roeivierkamp in het opvolgende weekend. Daar zullen de ploegen zich ook op de kortere afstanden tonen en laten zien wat zij in hun mars hebben.

De uitslagen van de Head of the River zijn hier te vinden.

EJD maakt zich klaar voor de inhaalslag op Laga op de Head of the River Amstel

Heineken Roeivierkamp:

Dezelfde Amstel die het weekend ervoor 8 kilometer lang afgevaren werd, kleurde dit weekend Heineken groen voor een meer spectaculaire vorm van roeierij. Op zaterdag bood het programma de 2500 meter en achtereenvolgende de 250 meter. Zondag waren de 5 kilometer en de 750 meter aan de beurt. Zowel de langeafstandsroeier als de sprinters kunnen op deze vierkamp floreren. Iedere eindtijd wordt omgerekend naar de tijd voor een 500 meter waardoor een seconde op de 250 meter 20 keer zoveel punten oplevert als een seconde op de 5 kilometer. De ploeg met de minste punten over alle afstanden wint het veld.

Veel ploegen lagen aan de start zaterdag, van beginneling tot elite. Het was een spectaculaire dag. Argonauten klapten met riemen tegen de dukdalfen, Nerieden lieten hun coastal kunsten zien maar de stuurlieden van Njord wisten alles in het gareel te houden. Eerstejaars Zwaar Vier behaalde in de eerste twee afstanden een knappe tweede positie achter Nereus. De mannen van Middengroep Licht lagen in de acht aan de start en lieten alle andere lichte achten achter zich op de 2500m. Op de 250m moesten zij hun meerdere bekennen aan Skøll. Zondag zou een spannende dag worden voor deze ploegen, omdat zij nog volop meestreden om de knikkers. De Oude Acht eindigde na zaterdag op de derde positie in een veld met maarliefst 34 boten.

Op de zondag werd de strijd gestreden. De 5000 meter werd door zowel de Lichte Heren Elite Acht als de Heren Eerstejaars Viermet een afstandsblik behaald. Ondank dat deze niet meer als zodanig uitgereikt worden is dit toch benoemenswaardig. In de 750 meter lukte het de lichte heren niet de paar seconden voorsprong op Skøll vast te houden. Eerstejaars Zwaar boekte in de Vier Met wel het beoogde resultaat, namelijk blik voor Njord! Hun ploeggenoten in de acht werden overigens knap tweede.

De uitslagen van de Heineken Roeivierkamp zijn hier te vinden

Het weekend volgend op de H4K kwam de wedstrijdsectie samen in Leidens mooiste Aziatische restaurant om te vieren dat het lange baan seizoen erop zit. De Varsity staat voor de deur! Op naar het korte baan seizoen!