H.K.H. Prinses Beatrix doopt de nieuwste wedstrijdacht op de 150ste Dies Natalis

Waar normaal veel leden naar de wedstrijden trekken in de weekenden, stond op 8 juni 2024 het gehele vlonder vol leden. Keurig gekleed, in afwachting van de komst van H.K.H. Prinses Beatrix der Nederlanden. In de aanloop naar het hek toe stonden eerstejaars in hun wedstrijdkleding klaar met een riem in de hand. Samen vormden zij de erehaag waar de Prinses bij aankomst door werd ontvangen. 

De Prinses was uitgenodigd voor de 150ste Dies Natalis, welke eerder deze week, op 5 juni 2024, officieel plaatsvond. Een mijlpaal in de Njordgeschiedenis: niet alleen wordt 150 jaar Njord gevierd, maar ook is dit een viering van 150 jaar studentenroeien in Nederland. Daarnaast prijkt ook sinds 1974 het predicaat koninklijk aan de naam van Njord, waarmee de 150ste Dies ook meteen een 50-jarig jubileum hiervan is. De komst van de Prinses is dan ook een bekroning van dit bijzondere 150ste jaar. 

Na ontvangst en een korte rondleiding door de botenloods, doopte de Prinses de nieuwste wedstrijdacht. Waar deze de afgelopen nog als ‘Venn’ bekend stond onder de leden – Noors voor ‘maatje’, gaat deze vanaf heden als ‘Beatrix’ over het water. Na een kort woord door Jip de Groot, Praeses Zwanencomité, en Leendert Liefers, Praeses Njord, wenste zij de boot een behouden vaart toe. Traditiegetrouw sprenkelde zij vervolgens het Galgewater over de boot heen, terwijl zij het Bestuur vertelde dat zij in haar tijd vooral deed aan stijlroeien. Het harde wedstijdroeien, wat haar later werd getoond door de middengroep die de boot voorroeide, heeft zij zelf nooit gedaan. Na het voorroeien werd afscheid genomen, en als dank werd haar het eerste exemplaar van het nieuwe lustrumboek aangeboden. Wij danken H.K.H. Prinses Beatrix voor haar komst en kijken terug op een onvergetelijke dag!

Beatrix bewondert de naar haar vernoemde wedstrijdacht.
Foto: Patrick van Katwijk