Voorbeschouwing Amstelbeker 2021

Op 26 september vindt de Amstelbeker plaats. Een bijzondere wedstrijd, omdat dit de eerste wedstrijd is die georganiseerd wordt na 25 september, de dag van de langverwachte heropening. Ook los van dit heugelijke feit is de Amstelbeker een bijzondere wedstijd. Er zijn namelijk slechts twee velden. De beste verenigingsachten strijden boord aan boord op de Amstel tegen elkaar, in een serie van één tegen één knock-outwedstrijden over 750 meter. De beste studentenvereniging verroeit uiteindelijk de finale tegen de beste burgervereniging om de beker. Dit zijn voor de vrouwen en mannen respectievelijk de Fortuna- en palmbeker. Deze achten zijn het beste dat de verenigingen te bieden hebben, vandaar ook de Amstelbeker altijd de nodige toeschouwers trekt. Zeker nu menig teruggekeerd olympiër heeft besloten zijn of haar verenigingsacht te komen versterken, belooft het ook dit jaar weer een boeiende wedstrijd te worden.

Ook de recentelijk tot erelid benoemde Stef Broenink is na het succes in Tokyo en huldigingen in het hele land teruggekeerd naar de KSRV om de mannenacht voor te slaan.  Hoewel de vrouwenacht geen olympische ervaring aan boord heeft, heeft het wel met mej. Bruijnincx en mej. Leeuwenburgh de nodige internationale ervaring aan boord. Want ervaring, dat zal goed van pas komen op het immer onstuimige water van de Amstel. We kunnen niet aan het feit voorbij dat wedstrijdritme iets is wat iedereen de afgelopen 1,5 jaar ontbrak. Vandaar dat mej. Schulten, mej. De Ruiter, mej. Veldkamp, mej Kommerij en dhr. Tilman het verdienen om speciaal benoemd te worden. Zij zijn in 2019 vol goede hoop begonnen met wedstrijdroeien om, zoals de naam aangeeft, wedstrijden te  roeien. Dit bleef bij velen echter beperkt tot de Winterwedstrijden en de NSRF. Dat zij zich ondanks alle tegenslagen en gebrek aan wedstrijdervaring toch hebben ontwikkeld tot roeiers die Njord op het hoogste niveau kunnen vertegenwoordigen, vereist veel doorzettingsvermogen. Ik heb er daarom ook alle vertrouwen in dat deze combinatie van ervaring en doorzettingsvermogen Njord goed voor de dag zal komen op de Amstel.

Met lichtblauwe groet,

dhr. W. A. (Wouter) Sluiskes

h.t. Commissaris voor het Wedstrijdroeien der K.S.R.V. “Njord”